Іпотека під 3%. Термін іпотеки — до 20 років. Мінімальний початковий внесок — 20% вартості житла. Це умови програми доступної іпотеки, яка з 1 жовтня 2022 року запрацює для військовослужбовців, правоохоронців, медиків, педагогічних працівників освіти та науковців. На наступному етапі — з початку 2023 року — вона стане масовою, і отримати дешевий іпотечний кредит (7% річних, термін іпотеки — до 20 років, мінімальний початковий внесок — 20% вартості житла) матимуть змогу всі українці за певних умов.

В уряді розраховують, що до кінця року військовослужбовці, правоохоронці, медики, педагоги та науковці отримають приблизно 2 тисячі квартир на умовах доступної іпотеки. Фото з сайту kanaldom.tv

«Запроваджуємо перший етап програми «Доступна іпотека», ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським ще до війни. Нині ця ініціатива більш ніж актуальна. Адже тисячі людей втратили житло через збройну агресію росії, хтось був змушений виїхати за кордон. Розраховуємо, що до кінця року військовослужбовці, правоохоронці, медики, педагоги та науковці отримають приблизно 2 тисячі квартир на умовах доступної іпотеки. На другому етапі програма буде доступна українцям, які потребують поліпшення житлових умов та відповідають вимогам програми», — розповіла перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко під час Національного телемарафону.

Міністерство економіки оприлюднило додаткову інформацію, яку потрібно знати про другий етап унікальної державної програми. Так, доступну іпотеку з початку наступного року зможуть отримати українці віком від 18 до 70 років (вікові обмеження зумовлено тим, що людина має підходити за банківськими критеріями щодо можливості погашення кредиту), якщо відповідають певним умовам.

«Базова умова програми «Доступна іпотека»: 52,5 квадратного метра на одну людину плюс 21 — на кожного члена сім’ї. Тобто родина із трьох людей може розраховувати на отримання іпотеки для купівлі квартири до 94,5 квадратного метра. Учасники програми не мають брати участі в інших подібних державних програмах. Наприклад, якщо особа погашає чинний кредит за програмою молодіжного житлового фонду, то скористатися доступною іпотекою не зможе», — йдеться у повідомленні міністерства.

Процентна ставка за програмою «Доступна іпотека» залишатиметься фіксованою протягом усього строку кредиту.

Алгоритм участі в іпотечній програмі максимально спрощено. Людині не потрібно йти в банк, щоб подати заявку. Пройти всі процедури можна в «Дії».

«Цим заощаджується час і досягається максимум ефективності. Не потрібно тонути в бюрократії, витрачати сили та час на нескінченні черги й документи. Завдяки «Дії» процес прийняття рішення банками-учасниками програми щодо заявок на іпотеку буде частково автоматизовано. Банки самостійно ухвалюватимуть рішення на основі отриманих з реєстрів даних. Отже, жодної корупції», — наголошують у міністерстві.

Автори програми розповідають, що за грошима треба буде орієнтуватися на середню вартість житла в регіонах, коли оброблятимуть заявки на іпотеку. Якщо людина захоче купити щось дорожче чи більше за площею, доведеться доплатити за це самостійно. Наприклад, якщо людина живе одна, то, за розрахунками, зможе претендувати на іпотеку житла 52,5 квадратного метра. Але якщо захоче мати квартиру площею 70 квадратних метрів, то за перевищення 17,5 квадрата треба буде платити окремо.

Автори програми запевняють: «Доступна іпотека» не допомагатиме людям, які хочуть купити пентхаус у центрі міста. Програма не розповсюджується на еліт-житло».

У Кабінеті Міністрів переконані, що, крім поліпшення житлових умов українців, нова масштабна програма іпотеки дасть змогу активізувати будівництво та істотно сприятиме відновленню економіки.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»