Відомі інтелектуали, що кілька  років тому об’єдналися у групу «Першого грудня», констатують, що нині  бракує відкритого діалогу влади із суспільством. За словами почесного президента університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслава Брюховецького, люди не знають реального стану справ. Інформації, яка до них надходить, не достатньо, тому вона викликає в них розчарування і зневіру.

Письменник Володимир Панченко додає, що для консолідації суспільства потрібна довіра громадян до влади. Цьому має сприяти діалог. Тим більше, впевнений він, готується реванш політичних сил, відсторонених від влади торік.

Усе це, заявили вони на зустрічі з журналістами, спонукало учасників групи «Першого грудня» звернутися до Президента та Прем’єр-міністра із закликом налагодити діалог між владою та суспільством. Довіра народу до влади — запорука нашої перемоги, вважають вони.

Слово достойників не мовиться даремно. Фото з сайту radiosvoboda.org

На думку учасників групи, ніщо так не посилює нашого ворога, як тріщини всередині українського політикуму і взаємне відчуження влади і суспільства. «Не можна не бачити, що Путін зробив ставку не тільки на воєнну агресію, а й на руйнування України зсередини, — йдеться у зверненні групи. — Його потенційні союзники: суперництво між керівниками держави та політичними силами, що їх підтримують, соціальне невдоволення, масова депресія, розбрат між різними суспільними групами, недовіра суспільства до влади».

Інтелектуали наголошують, що українці мають знати про реформи, в які терміни і якою ціною їх здійснює уряд, людям потрібно пояснювати кадрову політику влади, яка не повинна породжувати сумніви й розчарування, а також усю правду про події в Донецькій та Луганській областях, про заходи держави щодо зміцнен?ня національної безпеки. «Майбутнє Донбасу не може бути тільки предметом таємної дипломатії. Це наша доля, і голос українських людей повинен звучати передусім». 

Група «Першого грудня» також оголосила про входження нових учасників. Ними стали професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Панченко, письменник  Юрій Щербак, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.