На полігоні Широкий лан завершилися міжнародні військові маневри «Сі Бриз-2016». Завдяки ним українські, американські, грузинські та молдовські військовослужбовці змогли відпрацювати завдання сухопутного компонента маневрів. Під час урочистого закриття «Сі Бриз-2016» заступник командувача Військово-Морських сил Збройних сил України з бойової підготовки капітан першого рангу Олексій Неїжпапа подякував учасникам за плідну співпрацю та наголосив на тому, що навчання були корисні усім військовослужбовцям, які брали в них участь.

Заступник керівника навчань з американського боку капітан другого рангу Кеннет Енгле акцентував увагу присутніх на тому, що військові маневри «Сі Бриз» відбулися вчотирнадцяте, і так само, як усі попередні рази, вони були успішними. В цьому контексті американський офіцер резюмував: «Усі поставлені перед цими міжнародними навчаннями завдання було виконано в повному обсязі».

Набуті навички обов’язково стануть у пригоді всім учасникам вишколу. Фото УНІАН

Завдання в морі й на суходолі…

Керівник навчань від України капітан 1 рангу Олексій Доскато також підбив підсумки окремим виступом. «Ми спільно дійшли висновку, що мети маневрів досягнуто, багатонаціональні сили відпрацювали весь комплекс спланованих заходів», — наголосив посадовець. За його словами, представники 16 країн протягом двох тижнів виконували завдання в морі, на суходолі, в повітрі і під водою, продовжуючи традиції морського братерства та партнерства.

«Ми отримали нові знання, а найголовніше — ми знайшли нових друзів. Військовослужбовці країн-партнерів укотре продемонстрували своє прагнення і здатність підтримувати мир та безпеку», — передає слова Олексія Доскато прес-служба Міністерства оборони України.

Він також розповів, що в ході навчань відпрацьовано тактичні прийоми, форми та способи застосування багатонаціональних сил, яких раніше під час «Сі Бриз» не проводили. Зокрема у навчанні взяв участь десантний корабель ВМС США, проведено спільну амфібійну операцію. Окрім цього, здійснено одночасне десантування особового складу парою літаків, проведено передачу вантажів між кораблями і вертольотами на зовнішній підвісці, відпрацьовано тактичне перевезення військовослужбовців на зовнішньому адаптері, здійснено розгортання і використання сухопутним компонентом понтонних переправ.

Капітан 1 рангу акцентував увагу й на тому, що в ході «Сі Бриз-2016» перевірено й оцінено взаємосумісність. Йдеться про проведення самооцінки 2-го рівня в межах Програми перевірки та зворотного зв’язку Концепції оперативних можливостей НАТО фрегата «Гетьман Сагайдачний» і реанімаційно-операційного літака Повітряних сил Збройних сил України Ан-26 «Віта». А ще окремий батальйон морської піхоти ВМС ЗС України, який несе бойове чергування в складі бойової тактичної групи «Хелброк», отримав практику виконання завдань у складі багатонаціонального підрозділу.

Наприкінці виступу Олексій Доскато привітав присутніх з успішним завершенням навчань і побажав учасникам маневрів щасливого повернення до місць несення служби.

На згадку про участь в українсько-американських навчаннях представникам усіх країн-учасниць сухопутного компонента було вручено пам’ятні подарунки. А завершилася церемонія закриття «Сі Бриз-2016» фотографуванням на згадку.

…виконано для встановлення миру

В Одесі район проведення українсько-американських навчань відвідала й делегація Київської асоціації військових аташе. В ході брифінгу військовим дипломатам розповіли про особливості цьогорічних маневрів серії «Сі Бриз», тематику навчань, їх мету, основні досягнуті показники. З їхніх слів стало зрозумілим, що нинішні навчання істотно розширили «географію». Зокрема підвищено рівень складності і кількості поставлених завдань.

Окремо з військовими аташе зустрівся командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко. Він відзначив важливу роль багатонаціональних маневрів у забезпеченні стабільності й миру в Чорноморському регіоні та висловив сподівання на їх подальше проведення в майбутньому. Також віце-адмірал розповів військовим аташе про погляди щодо розвитку українських ВМС на середньострокову перспективу. У зустрічі також взяли участь керівники українсько-американських навчань «Сі Бриз-2016» капітан 1 рангу Олексій Доскато (ВМС ЗС України) і капітан 1 рангу Річард Дромерхаузер (ВМС США).

Аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Норвегія в Україні — президент Київської асоціації військових аташе капітан 2 рангу Ханс Пітер Міддтун від імені всієї делегації подякував українським військовим морякам за цікаву зустріч.

До слова, українсько-американські навчання «Сі Бриз-2016» тривали з 18 до 30 липня у північно-західній частині Чорного моря, Одеській та Миколаївській областях. Їхня мета — проведення багатонаціональної операції з безпеки у кризовому регіоні, відпрацювання за стандартами провідних країн світу дій багатонаціональних штабів і сил під час планування й проведення міжнародної операції зі встановлення миру.

У заходах взяли участь до чотирьох тисяч чоловік особового складу. Окрім України і США, учасниками навчання також стали Болгарія, Велика Британія, Греція, Грузія, Італія, Іспанія, Литва, Молдова, Норвегія, Польща, Румунія, Туреччина, Швеція та Фінляндія. До заходів було залучено понад 25 бойових кораблів, катерів та суден забезпечення від ВМС ЗС України, ДПС України, ВМС США, ВМС Румунії і ВМС Туреччини, близько 20 літаків і вертольотів, понад 140 одиниць автомобільної та бронетехніки, до 700 військовослужбовців морської піхоти та інших сухопутних підрозділів.