Як уже повідомляли, Верховна Рада України більшістю голосів затвердила Указ Президента «Про часткову мобілізацію». Третя черга часткової мобілізації розпочалася 24 липня — з дня оприлюднення й набрання чинності відповідного закону. Тож начальник відділу впровадження служби в резерві Мобілізаційного управління Міноборони полковник Михайло Щербина — під час брифінгу на тему «Заходи, пов’язані з оголошенням та проведенням часткової мобілізації» — зокрема повідомив, що завдання третьої черги мобілізації полягає в забезпеченні дій наших військ у зоні АТО, прикритті державних кордонів (посилення обороноздатності), а також можливості ротації наших військ на сході.

За його словами, ротація відбуватиметься лише після підготовки підрозділів, а далі — шляхом заміни підрозділу на підрозділ. Так у військових, які служать у зоні АТО, з’явиться можливість відпочити. Резервістів спочатку готуватимуть, навчатимуть у військових частинах, далі — інтенсивна підготовка на полігонах, і лише потім відбудеться заміна.

— Підготовка триває від 15 до 30 діб. І лише після цього мобілізованих направляють для виконання завдань, — повідомив Михайло Щербина. — Якщо ми бачимо, що котрийсь із підрозділів ще недостатньо підготовлений, термін підготовки продовжується, як було з батальйоном Територіальної оборони.

Вкотре військові посадовці дали пояснення понять «часткова мобілізація» і «термін 45 діб». Заступник начальника мобілізаційного відділу Мобілізаційного управління полковник Олександр Правдивець наголосив, що 45 діб — це час, протягом якого органи державної влади через військові комісаріати здійснюють призов військовозобов’язаних на військову службу, а також техніки національної економіки на доукомплектування військових частин за штатами військового часу. 45 діб не стосуються терміну проходження військової служби. Частковою є мобілізація, яку проводять в окремих місцевостях, а також вона стосується певної частини національної економіки, Збройних сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ і організацій.

За його словами, згідно з указом, мобілізація проводиться на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва. Призов військовозобов’язаних проводитиметься в усіх цих областях у пропорційних обсягах. Під час третьої черги часткової мобілізації буде приведено у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення для забезпечення потреб оборони. Жителів східних областей, які тимчасово покинули місце постійного проживання, поки що мобілізовуватимуть як добровольців.

До речі, надходять запитання і від жителів АР Крим: у який спосіб вони могли б захищати Україну? Для громадян України, що живуть на півострові Крим, треба потрапити на континентальну частину країни і звернутися до одного з військкоматів у будь-якій області.

Також військові посадовці наголосили, що військовозобов’язані, призвані під час мобілізації, набувають статусу військовослужбовців. Згідно з законом, на них розповсюджуються відповідні пільги. Як пояснили військові фахівці, було збільшено віковий ценз. До військкоматів звертається чимало добровольців, вік яких далеко не молодий. Нині ж і вони матимуть право офіційно служити в армії та отримати статус військовослужбовця.

Якщо перша частина мобілізації вимагала комплектації бойових частин десантниками, стрільцями, гранатометниками, то ни нішня має на меті доукомплектування військових частин забезпечення, тобто вирішуються питання логістики фронту. Тому найбільш затребуваними цього разу будуть механіки, ремонтники і представники дотичних спеціальностей.

Нині актуальне запитання: хто і за якими критеріями (вік, стан здоров’я, професійна підготовка) підлягає призову? Третя черга мобілізації стосується військовозобов’язаних громадян України, які на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії придатні до військової служби. Пріоритет надають військовозобов’язаним, які мають досвід несення служби. Зокрема це стосується чоловіків, які брали участь у миротворчих операціях, бойовий досвід.

Чисельність третьої хвилі мобілізації — обмежена інформація. Тому уточнювати її військові офіцери не стали. Вони також попросили представників ЗМІ виважено ставитися до прогнозів, цифр, припущень інших осіб, не причетних до структури Міністерства оборони.

На військову службу під час мобілізації призивають військовозобов’язаних громадян України, які не мають права на відстрочку, визначену статтею 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію в Україні» а саме:

♦ заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

♦ визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово не придатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

♦ чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей до 16 років (їх можуть призвати на військову службу в разі згоди тільки за місцем проживання);

♦ жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (можуть призвати в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);

♦ зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

♦ народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

♦ інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.