До старту фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у Франції залишається вісім днів. До першого матчу української національної дружини на цій першості — десять. Свій дебютний поєдинок підопічні Михайла Фоменка зіграють у неділю 12 червня з чинним чемпіоном світу командою Німеччини. Цього самого дня суперники нашої команди  у групі С Польща та Північна Ірландія проведуть очний поєдинок.

Як і належить за регламентом, головний тренер національної збірної  України Михайло Фоменко визначився із заявкою національної команди на фінальний турнір Євро-2016 за десять днів до початку першості. Відтепер зробити заміну можна лише у разі серйозної травми гравця, підтвердженої лікарями УЄФА, та й то лише до стартового поєдинку команди. Утім, не треба про сумне, всім  нашим футболістам бажаємо здоров’я і наснаги. Їх 23, наших славних козаків, на яких сподіваємося:

Воротарі: Андрій П’ятов  («Шахтар» Донецьк), Денис Бойко («Бешикташ» Стамбул, Туреччина), Микита Шевченко («Зоря» Луганськ).

Захисники: Артем Федецький («Дніпро» Дніпро), В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький, Богдан Бутко (усі — «Шахтар»), Євген Хачеріді («Динамо» Київ).

Півзахисники:  Андрій Ярмоленко, Сергій Сидорчук, Денис Гармаш, Сергій Рибалка (усі — «Динамо»), Руслан Ротань («Дніпро»), Тарас Степаненко, Віктор Коваленко (обидва — «Шахтар»), Олександр Караваєв («Зоря»), Анатолій Тимощук («Кайрат» Алмати, Казахстан), Євген Коноплянка («Севілья», Іспанія), Олександр Зінченко («Уфа», Росія).

Нападники: Роман Зозуля («Дніпро»), Пилип Будківський («Зоря»), Євген Селезньов («Шахтар»).

Змушені полишити розташування синьо-жовтих у швейцарській Асконі Олег Гусєв, Артем Кравець, Микита Каменюка, Євген Шахов, Іван Петряк та Максим Малишев.

Найбільше з цього списку експерти, звісно, обговорюють кандидатуру Олега Гусєва. Рішення щодо нього виявилося несподіваним для багатьох. Адже за останній час ми вже звикли, що іноді саме Олег  виявлявся джокером з  тренерського рукава. Попри свої  33, він міг би  бути корисним, виходячи на заміну, вважають експерти. Втім, тренерам видніше.

Ще одна суперечлива персона — Євген Селезньов. Його нез’ява в остаточному списку збірної  найменше була пов’язана з ігровими кондиціями. Та, схоже, сьогодні форвард, який встиг  пограти в російській «Кубані», а нині є гравцем віце-чемпіона України, потрібен збірній.  І хтозна, можливо, саме він використає вирішальні моменти.

Щодо нашого першого суперника, то й легендарний Бундестім не обійшовся без втрат. Одним із чотирьох півзахисників, які не потрапили в остаточну заявку збірної Німеччини на футбольне Євро-2016, став Марко Ройс. Як повідомляє офіційний сайт УЄФА, лідер дортмундської «Боруссії», який пропустив також переможний чемпіонат світу-2014, дізнався погані новини у свій 27 день народження.

За словами наставника збірної Йоахіма Льова, Ройс не зміг відновитися після травми паху. «На особистому рівні такі рішення завжди даються непросто. Медичний штаб не зміг дати нам чітких гарантій щодо Марко», — відверто жалкував  наставник, зауваживши, що якби Ройс був здоровий, це стало б великим плюсом для команди.

Крім того, головний тренер Бундестім залишив за бортом чемпіонату Європи ще трьох півзахисників: Каріма Белларабі, Себастьяна Руді та Юліана Брандта.

«Усі гравці на тренуваннях мали дуже добрий вигляд. Це не рішення проти четвірки. Це на користь інших двадцяти трьох», — пояснив Й. Льов. Отже, 12 червня гравцям збірної України, найімовірніше, доведеться пробивати зіркового  Мануеля Нойєра, крім якого в заявці німецької команди  також воротарі  Бернд Лено і  Марк-Андре тер Штеген.

Серед тих, хто може зіграти проти України 12 червня у французькому Лілі, захисники: Джером Боатенг, Емре Джан, Йонас Хектор, Бенедікт Хеведес, Матс Хуммельс, Шкодран Мустафі, Антоніо Рюдігер, півзахисники і нападники: Юліан Дракслер, Маріо Гьотце, Маріо Гомес, Самі Хедіра, Джошуа Кімміх, Тоні Кроос, Томас Мюллер, Месут Озіл, Лукас Подольскі, Лерой Сане, Андре Шюррле, Бастіан Швайнштайгер, Юліан Вайгль.

ПРЯМА МОВА 

Артем ФЕДЕЦЬКИЙ, захисник збірної України:

— У цьому матчі для нас головне — дотримуватися наших принципів. Це максимальна дисципліна і неймовірна самовіддача. Звісно, ми розуміємо, що таке збірна Німеччини. Це машина, в якій усе працює майже ідеально. Ми повинні діяти дуже зосереджено протягом усієї гри, повністю віддаватися на полі й використовувати свої шанси.

Також дуже важливе  взаємне підстраховування. Адже ти відповідаєш не лише за себе, а й за партнера. Якщо нам це вдасться, то маємо право розраховувати на хороший результат незалежно від того, хто нам протистоїть, — Німеччина чи інша топова збірна.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»