Офіційний візит до Молдови Президент Петро Порошенко здійснив разом із Президентом Польщі Броніславом Коморовським на запрошення глави цієї держави Ніколае Тімофті. Переговори за участі трьох сторін відбувалися в державній резиденції Президента Молдови. Глави трьох держав обговорили актуальні питання міжнародного порядку денного, взаємодію України і Молдови у сфері європейської інтеграції, а також питання активізації переговорів з придністровського врегулювання у форматі «5+2».

Результати візиту президенти скріпили підписами під спільною декларацією.

А ще Ніколае Тімофті нагородив колег вищою державною нагородою — орденом Республіки — «за постійну підтримку реформ і європейського шляху розвитку Молдови».

Броніслав Коморовський, Ніколае Тімофті та Петро Порошенко (зліва направо)  розробили сценарій спільної роботи. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Дивимось на Захід

У ході виступу Петро Порошенко подякував главі Молдови за гостинність та організацію тристоронньої зустрічі й наголосив, що його країна як країна «Східного партнерства» досягла на шляху європейської інтеграції значних успіхів у покращенні добробуту людей та розвитку інфраструктури.

У цій республіці 30 листопада відбудуться парламентські вибори. З огляду на це глава Української держави побажав молдовському народу провести чесні й вільні вибори, які підтвердять проєвропейський вибір: «Це важливо для України, для Польщі і для усієї Європи, — підкреслив Петро Порошенко. — Не існує альтернативи європейській інтеграції. Цей візит символічний. За підтримки Польщі Молдова й Україна продовжать рух у ЄС. У нас найближчим часом з’явиться проєвропейська коаліція та проєвропейський уряд, який продовжить реформи. Ми хотіли б бачити поряд з нами проєвропейську Молдову».

Того дня глави Української та Польської держав мали зустріч із головою парламенту Молдови Ігорем Корманом. Він відзначив важливу роль міжпарламентської співпраці для поглиблення відносин між Україною та Молдовою і запропонував активізувати контакти на рівні груп дружби парламентів двох країн. Сторони порушили питання імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема в контексті узгодження законодавчої бази України та Молдови з вимогами ЄС.

Ішлося й про врегулювання ситуації на сході України. Ігор Корман наголосив на рішучій підтримці Республікою Молдова суверенітету і територіальної цілісності нашої країни, а також закликав до мирного врегулювання ситуації. Президент України зауважив, що добре знає, як розвивався конфлікт у Придністров’ї, тому нині робить усе для того, щоб не допустити такого сценарію на своїй території.

У Бєльці — до українців

У Кишиневі Петро Порошенко поспілкувався із представниками ЗМІ. Передовсім наголосив на необхідності не на словах, а на ділі виконувати мінські домовленості з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Він наголосив, що нових форматів переговорів може бути багато: нормандський, веймарський, вишеградський. «Мінські домовленості — це не лише негайне припинення вогню та негайне звільнення заручників, перекриття кордонів для іноземних військ, це ще й політичний діалог, який дасть змогу провести на території Донбасу вільні вибори відповідно до українського законодавства». Глава держави переконаний: якщо позитивних змін не буде, дію санкцій слід продовжити.

Того дня глави України та Польщі провели переговори і з Прем’єр-міністром Молдови Юріє Лянке. Йшлося про енергетичну незалежність України та Молдови, у цьому контексті — про безпеку Європи. Разом із главою уряду цієї республіки Петро Порошенко відвідав у місті Бєльці на півночі Молдови Український дім, поклав квіти до пам’ятника Т. Шевченкові. А в залі Бєльцького драматичного театру високопосадовці зустрілися із представниками нашої діаспори і студентами, які навчаються на відділенні української мови і літератури Бєльцького державного університету.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»