З військовими, які боронять донецький аеропорт, і волонтерами, що допомагають забезпечувати їх усім необхідним, зустрівся днями Президент Петро Порошенко. Звертаючись до військових, які в народі дістали спільні прізвиська «кіборгів», глава держави чітко окреслив мету й завдання їхньої роботи: «Я впевнений, що ми там захищаємо всю Україну. Здамо «Донецьк» — ворог буде в Борисполі, чи у Гостомелі, чи у Львові».

З такими захисниками наша країна непереможна. Фото Михайла ПОЛІНЧАКА

Пліч-о-пліч із волонтерами

На думку Президента, захисники донецького аеропорту ввійдуть у підручники історії України. «Слова «кіборг», «укроп» сьогодні стали символами незламності українського духу, того, як українці вміють воювати, прикладом, на якому будуть формуватися покоління українських воїнів», — зазначив глава держави.

Петро Порошенко підкреслив, що для нього має величезне значення лялька, яку раніше подарували йому донецькі «кіборги»: «Приходиш уранці на роботу, і вже стало традицією: береш ляльку, дивишся на неї й думаєш, що ти за цей день повинен зробити, щоб захистити країну».

Присутні на зустрічі вшанували хвилиною мовчання полеглих воїнів, повідомляє прес-служба Президента.

Особливо Петро Порошенко відзначив роль волонтерів у забезпеченні армії. За його словами, понад 80% українців у різній формі надали допомогу Збройним силам. Президент вважає ефективною ініціативу із залучення волонтерів до роботи із забезпечення військових у структурі Міністерства оброни і Збройних сил.

Начальник Генерального штабу Віктор Муженко підкреслив, що, незважаючи на проблеми забезпечення, боєздатність армії зростає. «Донецький аеропорт — символ мужності і воїнського духу, високої моральної стійкості й підтвердження боєздатності наших воїнів», — зазначив він.

Президент вручив нагороди захисникам донецького аеропорту й волонтерам.

Захищають державу різними мовами

Під час зустрічі з військовими, які боронять донецький аеропорт, Петро Порошенко вручив паспорт громадянина України білорусові Сергієві Коротких, який воює у складі батальйону «Азов» від самого початку його створення і є командиром розвідки.

Президент подякував Сергієві Коротких за мужню й віддану службу. «Бути громадянином України стало модно, престижно, я пишаюся цим і з задоволенням вручаю вам паспорт громадянина України», — сказав Петро Порошенко, звертаючись до воїна. За словами глави держави, «найкращі наші воїни, найкращі волонтери, які продемонстрували, що вони російською, білоруською, англійською чи будь-якою іншою мовою люблять Україну не менше, ніж її люблять українською, які готові віддати своє життя за її незалежність, достойні носити велике і горде звання громадянина України».

Сергій Коротких подякував словами українських воїнів «Служу народу України». Після нагородження боєць зазначив, що він родом із Росії, тривалий час був громадянином Білорусі. «Я дуже радий, що отримав громадянство України. Я до цього йшов вісім місяців», — сказав він. За словами Сергія Коротких, усі дивляться російські телеканали, і більшість людей розуміють, що те, що відбувається в Україні, може повторитися у Білорусі, Казахстані, Латвії.

Президент повідомив, що Міністерство оборони разом із Міністерством внутрішніх справ готує ще низку відповідних подань на прийняття до українського громадянства бійців, які самовіддано захищають суверенітет і територіальну цілісність країни.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»