Цьогорічне літо позначиться в історії нашого буття чорною датою глобальної пандемії з тисячами людських жертв.  На жаль, прогнози на послаблення наступу вселенської біди невтішні. Сподіваємося на успішне створення вченими світу рятівної вакцини. Поки що, дедалі глибше проникаючи  у космічний простір, щоб виявити позаземні цивілізації,  втрачаємо земний генофонд внаслідок негативного впливу глобального потепління і наступу невідомих вірусних епідемій. 

До прикладу, ось кілька тривожних повідомлень минулого серпня. Чергова руйнівна повінь у Китаї. Катастрофічно швидко тане найбільший льодовик у Гренландії, що в майбутньому спричинить піднімання океанських вод на сім метрів  і затоплення острівних держав. Пік підвищення температури в долині Смерті до 55  градусів і нищівна пожежа з людськими жертвами в Каліфорнії (США). У Японії стовпчик термометра  сягнув  41 градуса  вище нуля. Є жертви внаслідок теплового удару. А ще чекаємо на другу хвилю пандемії.

На тлі цих новин осуд світової демократичної спільноти викликає цинічна російська агресія проти України і  насильницькі дії білоруського «бацьки» проти власного народу задля  владних амбіцій.

Попри те що сталося впродовж останнього літнього місяця,  для українських хліборобів серпень став успішним завершенням жнив. Як кажуть у народі, уродила нива, буде гарне мливо. У лідери  з мільйонами тонн зернових і бобових культур вийшли аграрії Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Сумської та Харківської областей. І це на сьогодні  не остаточні підсумки. Ще мають звітувати виробники гречки, господарі соняшникових і кукурудзяних ланів. І тут прогнозують високі врожаї. Але, як завжди, успішне збирання плодів осені великою мірою залежить від погодних умов. 

Щоб дізнатися, чи будуть вони сприятливими, традиційно звернімося до фахових і народних синоптиків. Перші обіцяють помірно теплий вересень, без дощів, з похолоданням у другій половині місяця. Якою буде погода впродовж усієї осінньої пори, наступних зими та літа, довідаємося із прогнозів за народними прикметами. 

У вересні  спостереження слід вести у такі дні релігійних свят: Тадея і Василини (3), Семена Стовпника Літопроводця (14), Петра і Павла осінніх (23). 

На Тадея і Василини господарі ведуть облік здобутків літньої праці.  «Якщо на Тадея в хаті хлібець завівся, то про зиму селянин не журився», — стверджує прислів’я. Жінки відміряли  частку від сувоїв нового полотна: що буде використано для пошиття сімейного вбрання, а що віддадуть у посаг дочкам на виданні. За давніми спостереженнями, на Тадея починається срібна пора початку золотої осені. У сонячну днину в повітря здіймається сріблясте павутиння. Якщо воно стелиться у надвечір’я по землі — до теплої сталої погоди. Якщо павутиння мало, осінь буде затяжною, без дощів. Якою буде погода у день Тадея і Василини, такою і впродовж місяця.

На Семена Стовпника у Києві в давнину зустрічали новий рік і відзначали свято Свічки. Напередодні на Контрактовому майдані збиралися майстрові люди, члени братства ремісників, цеховики зі своїми знаменами. Кожне товариство мало свою свічку. З настанням сутінок їх запалювали. Колективи ремісників виконували фахові гімни, показували вертепну виставу. Дивовижне свято при свічах тривало цілу ніч. А вранці всі розходилися містом, щоб привітати киян з новим роком. На Семена починали засилати сватів, щоб на Покрову справити весілля.

Із 14 по 21 вересня триває друге  бабине літо. Якщо цього дня відлітають у вирій гуси, зима буде ранньою. Клин летить високо — зима припізниться, низько — буде сніжною. 

На Петра і Павла — осіннє рівнодення. Відчутнішим стає похолодання. «Сонце донизу — осінь поблизу», — каже прислів’я. Народні синоптики звертають увагу на дуб, березу і горобину. Дуб рясно вкритий жолудями — на врожай жита. Листя на березі пожовтіло, але ще не опало — осінь буде теплою. Якщо горобина  рясно вкрита кетягами — осінь буде з дощами; якщо плоди яскраво-червоні — на сувору зиму.  Вважали, що горобина убезпечує обійстя від усяких негараздів, тому господарі розвішували її кетяги на зиму під дахом.  Згодом з ягід готували цілющі чаї. 

Шануймо  народні традиції, не цураймося  прадідівських оберегів. Нехай обминають нас біди і негаразди.

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Гарний урожай — головна радість першого осіннього місяця. Фото з сайту lwordpress.com

НАШ КАЛЕНДАР

1 вересня — День знань

2 вересня — День нотаріату

4 вересня — 55 років тому (1965) відбулися  виступи В. Стуса, В. Чорновола, І. Дзюби проти хвилі арештів української інтелігенції; 
35 років від дня смерті В. Стуса (1938—1985), українського поета, в’язня радянського тоталітарного режиму

5 вересня — Міжнародний день благодійності

6 вересня — День підприємця

8 вересня — Міжнародний день грамотності

10 вересня — Всесвітній день запобігання самогубствам

12 вересня — День фізичної культури і спорту; 
День українського кіно;
 День співпраці Південь — Південь ООН

13 вересня — День танкістів; День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості; День пам’яті українців — жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини,  Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944—1951 роках

15 вересня — Міжнародний день демократії

16 вересня — Міжнародний день охорони озонового шару; 20 років із часу вбивства Г. Гонгадзе (1969—2000), українського журналіста

17 вересня — День рятівника

19 вересня — День винахідника і  раціоналізатора; День фармацевтичного працівника

20 вересня — День працівника лісу

21 вересня — День миру; Міжнародний день миру; 21—27 — Всесвітній тиждень моря

22 вересня — День партизанської слави

26 вересня — Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї

27 вересня — День машинобудівника; День туризму

28 вересня — Всесвітній день боротьби проти сказу

30 вересня — День усиновлення; Всеукраїнський день бібліотек; 

Всесвітній день перекладу