Під час учорашньої парламентської години запитань до уряду стало зрозумілим, що Кабінет Міністрів створює робочу групу, яка вивчатиме проблеми й потреби космічної галузі. На це запитання відповідав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман: «Космічна галузь у нашій країні має одержати серйозну підтримку, але вона має бути не такою, як кілька років тому, коли кошти передбачали, а потім — ні грошей, ні реального стану справ. Я вдячний парламенту за підтримку закону, який дасть змогу передбачити 400 мільйонів гривень Південмашу». Цим ресурсом держпідприємство покриє свої борги. Зокрема Державне космічне агентство повинно знайти та спрямувати ресурси на закриття заборгованостей із заробітної плати на Південмаші. За даними Володимира Гройсмана, сума становитиме 50—60 мільйонів гривень.

«Треба виводити ці підприємства із кризи. Вони мають величезні можливості й потенціал, і гріх заводити їх у те місце, де вони перебувають», — не приховував обурення глава уряду.

Цукрова галузь — одна з основ реального сектору. Фото Володимира ЗAЇКИ

Первинна ланка зазнає змін

Урядовці, парламентарії та міжнародні експерти намагаються спільними зусиллями дати життя реформі системи охорони здоров’я. Цієї п’ятниці до перетворень Володимир Гройсман попросив долучитися й представників місцевої влади. Стан справ у галузі охорони здоров’я він охарактеризував так: «Уряд абсолютно готовий до пошуку спільного рішення. Ми вважаємо, що до цього процесу нам потрібно залучити місцеві органи влади — об’єднані територіальні громади, міські, районні, обласні ради і адміністрації. Це має бути наша спільна реформа».

Коли йдеться про медицину, глава уряду за перший крок-мету бере розбудову в країні профільних медичних центрів і доступність цих медпослуг громадянам. Чи не найважливіше тут — раціонально витрачати кошти із держбюджету. Як саме? Володимир Гройсман відповідав чітко: «Я б дуже хотів, щоб кошти на охорону здоров’я ми витрачали не на стіни, а на конкретні послуги, які отримує українець. Нам, очевидно, треба запроваджувати систему медичного страхування. Нам потрібно все зробити для того, щоб ситуація зрушила з місця».

А ще, згідно з його сценарієм, слід внести корективи до системи, за якою здійснюється фінансування медичної галузі. І першопрохідцем, якого піддаватимуть змінам, стане первинна ланка меддопомоги.

Глава уряду визнає, що нині вкрай складно дійти консенсусної думки щодо подальших кроків у реформуванні охорони здоров’я. У цій справі головне навіть не підходи, а запобіжники руйнуванню старої корумпованої системи.

Прем’єр закликав парламентаріїв: «Даваймо одне одному поради, щоб вийти на правильне рішення. Тому що зараз система охорони здоров’я перебуває у надважкому клінічному стані, й нам потрібно, щоб вона була адекватною і лікарі отримали гідну заробітну плату за роботу. Закликаю, щоб ми спільно зробили цю реформу».

Щоправда, Прем’єр спробував виокремити й позитивні моменти. Зокрема це запровадження системи референтного ціноутворення та механізму реімбурсації на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми і зниження цін на ліки. Ще одне досягнення — продовження закупівлі ліків через міжнародні організації, розблокування будівництва лікувально-діагностичного комплексу дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ». Завершував перелік позитивних фактів проект Держбюджету на 2017 рік, де прописано кошти на підвищену на 30% заробітну плату лікарям.

Не менше працюватимуть у КМУ й над питанням справедливої пенсійної системи. Щоправда, спершу слід отримати зиск від зростання рівня економіки. Про конкретні терміни глава уряду не говорив. Він просто попросив присутніх подумати, які рішення дадуть людям змогу мати нормальну пенсію. «Щойно в нас з’явиться хоча б один відсоток того, щоб змінити цю систему і зробити її справедливою, ми спільно з вами це зробимо», — розставив акценти Володимир Гройсман.

Перевірки потребують субсидії Одещини

Наступне запитання до Прем’єра стосувалося розроблення Кабінетом Міністрів таких підходів, які б допомогли вітчизняним підприємствам брати участь у всіх державних тендерах. На нього Володимир Гройсман відповідав упевнено. По-перше, уряд підтримує політику розвитку промисловості. По-друге, там уже на стадії розроблення підходи, про які нині запитували народні депутати. Сценарій успіху має бути таким: українські підприємства беруть повноцінну участь у всіх державних тендерах, а гривню інвестують у національну економіку.

«Для уряду дуже важливо, щоб продукція, яку ми можемо закуповувати, була на 100% українського виробництва», — розставив акценти Володимир Гройсман.

Крім цього, він вважає за потрібне відреагувати на скептичне питання щодо загрози реалізації проекту з реконструкції трьох компресорних станцій. Тендери на них проводила компанія «Укртрансгаз». Головна думка Прем’єра така: «Уряд не має жодних повноважень надавати перевагу чи перешкоджати учасникам закупівель, що здійснюються через електронну систему ProZorro. Це поза межами його компетенції».

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів розповів про рівень інфляції. Вона, за підсумками 10 місяців, становила 9,4%. Зростання промислового виробництва сягнуло 2%. Уряд розраховує завершити рік зі зростанням економіки на рівні не менш як 1% й за інфляції 14,1%.

Потім озвучували вимогу обленерго скоротити час процедури підключення бізнесу до електромереж до 45 днів з 260. «Учора НКРЕКП упровадила зміни до методики розрахунку плати за приєднання до електромереж. І головне, що це дуже якісна і ефективна процедура прискорення ведення бізнесу, розповів Степан Кубів.

А міністр соціальної політики Андрій Рева анонсував створення робочої групи для розв’язання проблем із призначенням субсидій в Одеській області. За його даними, українські домогосподарства, які оформили субсидію, сплачують за комунальні послуги в середньому 10% сукупного доходу. Середній відсоток платежу за комунальні послуги — 9,79% сукупного місячного доходу кожного субсидованого домогосподарства. У Мінсоцполітики очікують у цьому опалювальному сезоні на 7—7,5 мільйона таких родин.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив про старт консультацій із формальної законодавчої пропозиції «щодо того, в який спосіб Україна отримає безвізовий режим із Європейським Союзом». 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»