Аншлаги у Міжнародному центрі культури і мистецтв — річ звична. Його сцена бачила багатьох митців і творчі колективи, на концертах яких не було де яблуку впасти. Сказати ж про те, що політичні промови та виступи дуже цікавлять нашу публіку, означає злукавити. Крім останнього разу. Зустріч із представником США при ООН Самантою Пауер виокремлювалася серед інших і тематикою, і самою особою спікера, значення і вплив якої для сучасного світу важко переоцінити.

Ця тендітна жінка вміє не лише категорично обстоювати свою позицію, як це вона постійно доводила на засіданнях Радбезу ООН, а й тримати зал, концентруючи увагу слухачів на найтонших нюансах міжнародної політики.

Столиця вразила Саманту Пауер духом свободи. Фото УНIAН

Крим, російська агресія, реформи — щодо всіх цих аспектів нашого сьогодення шанована гостя висловила чітку позицію, яка в деяких пунктах не завжди збігалася з офіційними поглядами української влади.        

«США, попри те, що нині акцентують більшою мірою на конфлікті на сході України, де люди помирають щодня, ніколи не забудуть про Крим і не зупиняться, поки Крим не повернеться під контроль України», — ця позиція Саманти Пауер уже заслуговує на неабияку повагу.

Доводить вона й дієвість міжнародних санкцій проти Росії. «Згадаймо хоч би падіння на 40% обмінного курсу, вивезення капіталів із Росії, значні фінансові й моральні збитки. Питання не в тому, що санкції не жорсткі, але поки що вони не змушують Путіна змінити плани. Але ми і далі намагатимемося закручувати гайки», — запевнила слухачів дипломат.

Розповіла вона й про продовження підтримки України від США: «Сполучені Штати були з українцями з перших днів протестів на Майдані, з днів появи «зелених чоловічків» у Криму і на Донбасі. Ми вас не залишаємо і не полишимо. Розуміємо, що вам складно, що перешкод багато, і що перед вами довгий шлях. Сполучені Штати вірять у те, що ваша боротьба має результати, які поширяться далеко за ваші кордони».

У цьому контексті США прагнутимуть добитися від Росії виконання, попри всю їх недосконалість, мінських домовленостей щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Водночас її країна не здивована очевидним несумлінним ставленням Росії до виконання цих домовленостей. Скоріше, розчарована. При цьому Сполучені Штати Америки, передає УНІАН позицію Саманти Пауер, продовжують обстоювати політичне і дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі.

Звичайно, робити це за впертої позиції РФ надзвичайно складно. Навіть Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй не завжди спроможна виконувати свої функції. Тому в ситуації з Україною слід використовувати інші інструменти. Ідеться про те, що США разом із партнерами та союзниками з Європи можуть домовитися щодо запровадження санкцій. І це змушує Росію переглядати свої плани. Вона застосовує право вето у Радбезі ООН не лише у ситуації з Україною, а й навколо Сирії, скажімо, відмовляючись засудити застосування тамтешньою владою хімічної зброї. Тож на часі напрацювання дієвіших механізмів впливу на знахабнілу імперію. 

Допомога допомогою, але від української влади наші закордонні партнери очікують істотного прискорення на шляху реформ. «Звичайно, цей процес далеко не завершено, багато ще належить зробити. Велика кількість реформ здійснилася лише на папері. Хтось іде у відставку, але не під суд», — чітко заявила дипломат. Тож сам народ повинен змусити уряд діяти набагато активніше.