Із квітня відновлено призов на строкову службу в армії. Про це вже відомо юнакам, яким належить виконати свій обов’язок перед Батьківщиною. Вже з березня представники військкоматів працюють із юнаками. Призовникам розповідають і про особливості цьогорічного призову до ЗСУ.

Депутати теж одягнуть однострої

Серед нововведень чільне місце належить зміні віку. Після півторарічної перерви на строкову військову службу запрошують юнаків віком з 20 до 27 років (а не з 18, як було раніше). З огляду на умови, в яких нині живе країна, громадян призиватимуть не на рік, а на півтора. Виняток зробили для тих, хто має вищу освіту: для бакалаврів, спеціалістів, магістрів. Вони нестимуть службу впродовж 12 місяців.

Як повідомляє управління преси та інформації Міноборони, скоротився перелік громадян, які мали відстрочку за станом здоров’я і за сімейними обставинами. Право на відтермінування втратили депутати селищних, міських, районних та обласних рад, учителі, які працюють у загальноосвітніх навчальних закладах не в сільській місцевості. На опікунів розповсюджуватиметься відстрочка лише в тому разі, якщо крім них нікому доглядати непрацездатних родичів.

Окрім цього, зміни торкнулися і працівників структури МВС. Якщо раніше працівники органів внутрішніх справ знімалися з військового обліку у зв’язку з отриманням спеціального звання, то тепер їм надають відстрочку на весь період служби. Однак якщо за певних умов такий працівник звільняється, а йому ще не виповнилося 27 років, то він підлягає призову на строкову військову службу.

Не плутайте «виклик» і «призов»

Весняний призов розпочався 1 квітня і мав закінчитися у травні, однак згідно з указом Президента №255/2015, триватиме і в червні. За цей період заплановано призвати понад 21 тисячу громадян. Частина з них служитиме у Збройних силах, частина — у Нац­гвардії та в Держспецслужбі. Про це йдеться у розпорядженні Кабміну №274-р від 18 березня 2015 року «Про затвердження чисельності громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у квітні-травні 2015 року». Крім того, за рішенням Президента України, нікого із строковиків у зону АТО не відправлятимуть.

До речі, військові комісари просять не плутати такі поняття як «виклик до районної (міської) призовної комісії» та «призов до лав Збройних сил України та інших військових формувань». Пов’язано таке звернення з появою у Всесвітній мережі безлічі повідомлень про бажання військових комісаріатів залучити до призову неймовірну кількість юнаків.

«Насправді ж певну кількість громадян викликають на комісії для прийняття відповідних рішень, а вони бувають різними: когось рекомендують призвати, комусь надають відстрочку від військової служби, є й такі, яким необхідно пройти лікування в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання тощо, — зауважив заступник обласного військового комісара у Закарпатській області Юрій Величканич. — Фактично хлопці мають пройти медичний огляд, відповідний відбір у контексті вивчення освітнього рівня, морально-ділових якостей, фізичного розвитку».

Військове керівництво створює умови, щоб якомога більшу кількість підготовлених за рік захисників залишити на контрактну службу й надалі.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Валентин БАДРАК,
директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння:

— Україні варто почати будувати армію нового типу, професійну та з перспективою створення зброї стримування — цього, на превеликий жаль, досі не відбувається. У нещодавно ухваленій Стратегії національної безпеки чимало написано про «професіоналізацію сектору безпеки і оборони», але жодного слова немає про курс на формування професійного війська. Зрозуміло, для держави це важче і витратніше, ніж розгортання армії радянського типу.

Звісно, від мобілізації й призову Україна нікуди не ділась би й за умов проголошення створення професійних Збройних сил. Проте наявність надійного ядра стало б передумовою для становлення сил стримування у вигляді сил спеціальних операцій, численних підрозділів спецпризначення тощо. Дуже хочеться вірити, що ця позиція знайде відображення у доктрині. А новий призов — це віддзеркалення того, що ми де-факто у стані війни.