За п’ять днів вакцину, яку минулого тижня доставив в Україну Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), розподілять по регіонах, повідомила журналістам на брифінгу в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. «Відтак на сайті міністерства буде інформація, скільки доз вакцини поїхало в конкретну область. Вакцину БЦЖ замовили в канадського виробника, вона прекваліфікована ВООЗ та виробляється в Болгарії», — сказала вона. До середини вересня, пообіцяла Уляна Супрун, останні дві вакцини, закуплені за кошти держбюджету 2015 року, доставлять в Україну. Загалом через ЮНІСЕФ Україна закупила 8 вакцин.

Поставлених вакцин досить, щоб покрити потребу на 4—6 місяців, сказала представниця ЮНІСЕФ Джованна Барберіс. Нині МОЗ та міжнародні організації укладають угоди щодо закупівель ліків за кошти цьогорічного державного бюджету. «Вже маємо інформацію, скільки саме потрібно, та замовляємо необхідну кількість доз», — уточнила Уляна Супрун. Загалом за гроші торішнього бюджету через ЮНІСЕФ, ПРООН та британську агенцію Crown Agents Мінздоров’я закупило ліків та вакцин на суму 2,2 мільярда гривень. «Ми заощадили 790 мільйонів та плануємо за ці гроші закупити ліки для орфанних пацієнтів, онкохворих, а також препарати для щеплення», — сказала керівник міністерства.

Закуплених доз вистачить перекрити потребу приблизно на півроку. Фото УНIAН

За даними ВООЗ, в Україні найнижчі показники вакцинації серед країн Європи та одні з наймізерніших у світі. Лише 23% дітей мають щеплення АКДП, 22% вакциновані проти гепатиту, 39% — мають БЦЖ, менш як 50% — повністю щеплені проти поліомієліту. «У нас досі не завершено кампанію щеплення проти поліомієліту, а в липні-серпні ми мали три випадки захворювання на правець.

Звертаюсь до батьків, медичних працівників, керівників медичних установ не зволікати з вакцинацією. Вакцини закуплено і більшість із них поставлено в Україну, а до кінця вересня доставлять решту. Вакцинуйте дітей, щоб зберегти їхні здоров’я та життя», — наголосила вона. Щодо браку протиправцевої сироватки, котру використовують як метод екстреної профілактики в разі захворювання на цю смертельно небезпечну недугу, то, за словами Уляни Супрун, її мають закуповувати за кошти місцевих бюджетів. Нині МОЗ веде перемовини з українськими виробниками щодо початку її виготовлення саме ними, це триватиме приблизно три роки. Паралельно міністерство працює над тим, щоб нині протиправцеву сироватку як гуманітарну допомогу надали європейські країни. «Ця сироватка недорога, тому виробники не хочуть реєструвати її в Україні. Ми не можемо їх змусити, маємо переконувати», — пояснила вона, наголосивши, що якби дитина була щеплена проти правця, трагедії б не сталося.

 «Цифри щодо низького рівня щеплення не є новиною, але вони дуже показові. Критично важливо підвищити рівень вакцинації. Брак потрібних препаратів у 2014—2015 роках зумовив те, що наприкінці жовтня минулого року ми підписали меморандум, і ЮНІСЕФ зобов’язався закупити 22 види ліків та 8 препаратів для планової вакцинації, котрих бракувало в Україні. Це, зокрема, БЦЖ, КПК (проти кору, краснухи та паротиту), АКДП проти коклюшу, дифтерії та правця), вакцина проти гепатиту та інші. Шість уже поставлено в Україну, дві — АКДП та ОПВ (оральна поліовакцина) днями прибудуть в Україну.

Всі закуплені вакцини прекваліфіковані до використання ВООЗ, більшість вже зареєстровано, два препарати ще очікують на це», — сказала Джованна Барберіс. За її словами, МОЗ перерахував ЮНІСЕФ для закупівлі препаратів 24,5 мільйона доларів. З цієї суми використано 20,2 мільйона, а решту грошей, за словами представниці ЮНІСЕФ, переспрямують на закупівлю інших ліків.

«Можливо, для антиретровірусної терапії або інших дуже потрібних препаратів, які визначить Україна», — сказала вона. Крім того, 825 тисяч доларів витратив власне сам ЮНІСЕФ, щоб ввезти ці препарати в Україну та розвезти по регіонах. «Заощадження грошей на логістиці дало змогу уряду спрямувати їх на препарати АРВ», — сказала пані Барберіс.

ДОВІДКА «УК» 

Як відомо, в Україні один із найвищих показників захворювання на туберкульоз. За даними епіднагляду, 2014 року він становив 71,2 на 100 тис. населення, за даними ВООЗ — 94,0 на 100 тис. У 2015 році в країні своєчасно не виявлено 23% випадків захворювання на ТБ, що спричинило подальше поширення захворювання серед населення, йдеться у висновках щорічного аналітично-статистичного довідника «Туберкульоз в Україні». Проблема поглиблюється ВІЛ-асоційованим туберкульозом: серед хворих на туберкульоз багато ВІЛ-інфікованих і навпаки.

Наявна система надання протитуберкульозної допомоги з надмірною кількістю протитуберкульозних ліжок, орієнтована переважно на лікування пацієнтів у стаціонарі, не відповідає сучасним міжнародним практикам, економічно обтяжлива та не дає змоги охопити людей, передусім з уразливих груп, адекватною профілактикою, виявленням та лікуванням туберкульозу. 

Тетяна КАПУСТА
 для «Урядового кур’єра»