НАПЕРЕДОДНІ

Щеплення здатне протистояти епідемії

Поки ще ситуація із захворюванням на грип в Україні стабільна, однак без епідемії, мабуть, не обійдеться й цього року. Фахівці навіть прогнозують її незабаром - у листопаді. Як повідомили "УК" в прес-службі Міністерства охорони здоров'я, на 41-му тижні 2010 року в 10 контрольних містах показники захворюваності на грип та ГРЗ перебувають нижче епідемічних порогів.

Загалом за минулий тиждень Центром грипу зареєстровано 51801 хворого на гострі респіраторні інфекції, госпіталізовано 515 осіб, більшість з них - діти віком до 17 років. Про летальні випадки нема й мови.

Проте, вважають лікарі, захищатися від хвороби потрібно вже сьогодні. Одним з найбільш дієвих методів, як і раніше, вважається вакцинація.

За словами директора Українського центру грипу та гострих респіраторних захворювань Олександра Гриневича, цього року очікується три види вірусу грипу: каліфорнійський (або свинячий), H3N2 Perth і грип Brіsbane.

- Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, до вакцин проти грипу були внесені зміни відповідно до нових штамів. Ці вакцини адаптовані до тих типів грипу, які очікуються в новому сезоні, - пояснює фахівець.

Перед населенням знову постає сакраментальне питання: робити щеплення чи не робити? З одного боку, лікарі радять. З другого - страшнувато, адже останнім часом з вакцинацією пов'язано чимало негативу.

- Робити щеплення треба, - вважає головний імунолог столиці Олег Назар. - Вакцинація - менше зло, ніж наслідки від грипу. До того ж сучасні вакцини безпечні, вони містять вбитий вірус. Інше питання, як правильно це зробити. Існують певні протипоказання для вакцинації: алергічні реакції, гострі запальні захворювання, анемія. Тому не слід вдаватися до іншої крайності: бігти в перший-ліпший лікарський кабінет і робити укол. Спочатку людина повинна пройти огляд у лікаря, і лише після його рекомендації вирішувати, чи варто робити щеплення.

Проте принципове рішення щодо вакцинації -ще не кінець справи. Слід знати, де саме можна зробити щеплення і скільки це коштуватиме. В наказі Міністерства охорони здоров'я щеплення проти грипу внесені до списку рекомендованих, а це означає, що платити за них потрібно. У поліклініках це коштує дешевше, в приватних - значно дорожче.

До слова, сьогодні в жодній київській поліклініці вакцин проти грипу немає. Вони є (та й то, за словами фахівців, тільки французький "Ваксигріп" і російський "Грипол") в кількох приватних клініках, які отримали ліцензії на право проводити вакцинацію. Заплатити за це доведеться понад 100 гривень.

- Рішення про закупівлю вакцин для поліклінік приймають керівники місцевих адміністрацій, - говорить Олег Назар. -Сьогодні в київському управлінні охорони здоров'я відбудеться колегія. Там, я сподіваюсь, вирішуватиметься питання про закупівлю вакцин для поліклінік столиці.