МЕТА

Микола Азаров поставив завдання мінімізувати цьогорічні збитки від весняного водопілля
у гірських регіонах України

Робочу поїздку Прем’єр-міністра Миколи Азарова на Закарпаття можна умовно розділити на дві частини. Першу, так би мовити наукову, було присвячено спілкуванню з молоддю — студентами вищих навчальних закладів. Друга, навпаки, видалася практично-діловою.  

Побіжно ми вже згадували про лекцію для студентів, яка зібрала дуже широку аудиторію, бо наживо послухати главу уряду в регіоні нагода випадає не щодня. Тим більше на тему «Як в Україні забезпечити сталий розвиток».

А народжувати можна…

«Ніякої загрози дефолту, і навіть натяків на дефолт у нас немає», — запевнив Микола Азаров вдячну аудиторію. Водночас він підкреслив, що очікуване зниження ціни на російський газ до економічно обгрунтованого рівня дасть змогу Україні вийти на позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу.

Одним із головних чинників, які формують негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу України, є надзвичайно висока ціна на газ. Якщо вона буде, скажімо, вдвічі нижчою, матимемо позитивне сальдо нашого платіжного і торговельного балансу.

При цьому нині немає жодних підстав для зниження курсу національної валюти. «У нас достатньо валютних резервів, попит на валюту врівноважується пропозицією. В нас, загалом, нормальне співвідношення платіжного балансу. Тобто ми в країну завозимо більше валюти, ніж вивозимо», — розповів Микола Азаров. Але, знову ж таки, цей чинник нівелюється негативним сальдо зовнішньоторговельного балансу.

Студенти дізналися й про те, що до кінця наступного року уряд створить належну кількість місць у дитсадках: «На той час проблеми з дитячими садками не буде. Їх буде збудовано достатньо», — сказав Микола Азаров.

Розв’язання демографічної проблеми надзвичайно актуальне для Кабінету Міністрів, оскільки спостерігається тенденція до старіння населення. І вже зараз на одну працездатну особу припадає один пенсіонер. Загалом процес старіння населення є загальноєвропейською проблемою. Саме тому уряд ухвалив серйозну програму підтримки народжуваності в Україні. «Зокрема, значно збільшено виплати при народженні дітей: на першу дитину — 50 тис. грн, на другу — 100 тис. і 150 тис. —  на третю і кожну наступну. Можна в таких умовах народжувати?» — запитав Прем’єр-міністр студентів, на що вони відповіли ствердно.

З протипаводковими заходами у Закарпатті  Прем’єр ознайомився на власні очі. Фото Олега МАРКЕВИЧА 

Уряд готовий витратитися

«Моя поїздка в область обумовлена передовсім тим, щоб розглянути питання підготовки до весняних підтоплень у всіх наших гірських областях, оскільки для них паводок, зазвичай, надзвичайно небезпечне і економічно затратне явище», — так Микола Азаров окреслив мету поїздки і наріжну тему наради з господарським активом Закарпаття і прилеглих областей.

За інформацією синоптиків, цьогорічний паводок не буде аномальним. А протипаводкова програма «Тиса» фінансується в повному обсязі. Прем’єр-міністр зауважив, що уряд готовий навіть виділити додаткові кошти для протидії водопіллю.

Він вимагає від керівників Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей зосередити всі зусилля на проведенні протипаводкових заходів. «Слід максимально підготуватися до можливого паводку, і всі області, керівники всіх відомств найближчим часом повинні зробити все необхідне для мінімізації можливої шкоди», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Експортувати меблі, а не деревину

Розробляє уряд і довгострокову програму розвитку лісового господарства та деревообробної промисловості, зокрема виробництва меблів. І небезпідставно очікує на пропозиції керівників областей Карпатського регіону. «Ми повинні в комплексі всі ці питання розглянути і підготувати рішення для розвитку галузі на найближчі 10 років», — сказав Микола Азаров.

У найближчі кілька років значно збільшиться заготівля деревини, оскільки більшість лісів України висаджувалися після Великої Вітчизняної війни, тож лісові масиви потребують планової заміни. В цьому контексті Микола Азаров назвав необхідним максимально наситити внутрішній ринок продукцією деревообробної промисловості та меблями,  експортувати готову продукцію, а не сировину.

Наголошено й на потребі розпочати виробництво власного сучасного та енергоефективного устаткування для деревообробної галузі, бо в Україні є ще пилорами, збудовані в 50-х роках минулого століття. Максимального використання потребують і відходи деревообробної промисловості для виробництва екологічно чистого палива.

Розробляє уряд і нову систему логістики вантажних перевезень. «Хіба це нормально, що ми зерновозами возимо щебінь і розбиваємо свої дороги, коли існує ланцюг — річка, і по ній усі сипучі вантажі повинні перевозитися. Для цього потрібно її розчистити, відновити причальне господарство та розбудувати інфраструктуру. Але всі сипучі вантажі мають перевозитися саме річкою, — переконував присутніх глава уряду. — Також потужно повинна працювати залізниця. І тільки на те, що вимагає оперативного сполучення, використовувати автомобільний транспорт».

Таку серйозну програму реалізувати за кілька років неможливо, однак потрібно  йти цим напрямком. Адже перевезення вантажів автомобільним транспортом руйнує автомобільні шляхи, підкреслив Микола Азаров.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»