На Хрещатику, 26, побували гості з Любліна. Метою їхнього візиту став дводенний семінар «Художня радіодокументалістика — характеристика, ремесло, значення». Польські журналісти поділилися досвідом із творчими працівниками Українського радіо, як робити репортаж.

Завідувач відділу художніх і документальних програм «Радіо Люблін» Катажина Міхаляк і автор передач цього відділу Агнєшка Чижевська-Жакме демонстрували свої кращі роботи, коментували їх і відповідали на запитання українських колег. Пані Агнєшка і Катажина розповіли, як вони шукають теми, вибудовують стосунки з героями програм (спілкування з окремими переходить у тривале приятелювання), обдумують шляхи подачі матеріалу. Деякі репортажі готують місяцями, тому вони стають ледь не витворами мистецтва — продумані до дрібниць діалоги, музика, фонові звуки.

Утім, усе це з професійної царини, цікавої журналістам. А для не втаємничених у тонкощі репортерського ремесла інте рес криється в тематиці: про що саме говорять поляки на радіо. Теми різноманітні, переважають соціальні й життєві історії. Героїня однієї — одинадцятирічна циганка з Молдови, що просить милостиню на люблінській вулиці. В іншій фігурує вдівець, який сам виховував сина, через важку хворобу втратив голос і спілкується за допомогою спеціального апарата. Зворушлива історія, розказана прибитими горем батьками про сина, що пішов із життя через зраджене кохання.

Найбільше вразив репортаж «Замкнений дім» Агнєшки Чижевської-Жакме. Слухаючи його, розумієш, наскільки поляки близькі з нами, українцями, особливо жителями глибокої провінції. Попри значно вищий рівень життя у Польщі, там також переймаються питанням малих пенсій і субсидій, безробіття, виїзду молоді за кордон. На тлі соціальних аспектів чітко видно аморальні недуги суспільства.

У південно-східній частині Люблінського воєводства (за кілька десятків кілометрів від кордону з Україною) у віддаленому селі поліція виявила в будинку труп 91-річної жінки. Тіло бабці залишалося непохованим протягом… року. Цинізм ситуації в тому, що весь цей час донька покійної регулярно відвідувала обійстя, забирала мамину пенсію в листоноші й переконувала всіх, що старенька перебуває в будинку для людей похилого віку.

Ніхто нічого не підозрював. А коли все відкрилося, більшість людей тільки знизувала плечима. Таке відчуття, що їх не те що не обурила, а навіть не здивувала ця історія. До дій жінки, яка заробляла на непохованій матері, чимало опитаних поставилися з розумінням, мовляв, важке життя, потрібні гроші. Питання ж наруги над небіжчицею (у кімнаті з тілом, що розкладалося, зберігали свіже м’ясо і яблука) вони намагалися не чіпати.

Жіночий голос: «Кілька років тому я була б шокована, але нині… Це просто змушує мене захотіти плакати. За рахунок чого ми житимемо, коли всі люди, які отримують пенсію за віком, зароблену в соціалістичній Польщі, помруть? Моя мати має більшу пенсію за віком, ніж моя зарплата, а я вчителька». Чоловік додав: «Політики надають собі допомогу 40 тисяч злотих, а ви не заробили б такої суми в цій галузі протягом двох років».

Знову жінка: «Ми платимо внески, податки, але коли захворієте, ви повинні оплачувати приватного лікаря, тому що аби потрапити до державного, вам потрібно буде чекати півроку або більше. Ви швидше помрете, ніж вилікуєтеся». Ще один чоловік обурився: «Що це за країна, в якій діти повинні жити за рахунок пенсій батьків?»

Історія не без парадоксальних моментів. Більш людяними у ній були поліцейський і керівник місцевого муніципального центру соціальної допомоги, а ось священик розчарував. Він намагався відбитися від репортера туманними теологічними роз’ясненнями, заговорити проблему, вперто не бажаючи визнавати те, що сталося, гріхом.

Утім, і злочином це не вважають. Окружна прокуратура в м. Замостя вирішила не висувати звинувачення проти Марії С., дочки померлої, за ст. 262 пункт 1 Кримінального кодексу щодо наруги над тілом, пояснила державний обвинувач. «Немає такого злочину — залишити тіло покійного непохованим. Приховування тіла покійного не можна вважати наругою над померлим. Злочин — це коли існує прямий протиправний намір. Не бачимо його тут. Було тільки приховування мертвого тіла з метою отримання пенсії за віком».

Шахрайства ж не заперечують. 62-річна донька померлої незаконно отримала понад 14 тисяч злотих (3500 євро) з Фонду сільськогосподарського соціального страхування. Справа кілька місяців перебувала на розгляді у замойському суді. Цей злочин карається строком від 6 місяців до 8 років позбавлення волі. Гроші шахрайці доведеться повернути.

…Журналісти з Любліна відвідали Київ напередодні чергового штучного загострення українсько-польських відносин через волинські події часів Другої світової війни. Політичних та історичних  питань на зустрічі не порушували. Але переконаний, ніхто й гадки не мав когось у чомусь звинувачувати. Українці й поляки мають опиратися на те що їх об’єднує, а дискутувати хіба що на професійні теми. Відповіді на нез’ясовані питання мають надати фахівці. Головне, не піддаватися на провокації, бо є охочі вбити клин між Польщею й Україною, відносини між якими останніми роками, сподіваємося, поліпшилися.

Віктор ЦВІЛІХОВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»