Під час учорашньої години запитань до уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав народних депутатів на наступному пленарному тижні ухвалити проект закону про спецконфіскацію, щоб акумулювати до Держбюджету 1,5 мільярда доларів, заарештованих на рахунках посадовців часів Януковича. «Уряд висловлював свою позицію, що і розвиток національної економіки, і безпека та оборона, і соціальні стандарти входять до пріоритетів використання цих ресурсів, які належать українському народу. Тому я вважаю, що нам треба повернути ці ресурси в законодавчий спосіб, згідно з практикою європейських країн», — додав Володимир Гройсман.

Кабінет Міністрів також не бачить об’єктивних причин, які могли б призвести до зриву підготовки до опалювального сезону, а також до зриву проведення всіх необхідних робіт в осінньо-зимовий період. Відповідальність за підготовку лежить як на уряді, так і на місцевих органах влади. Кабмін свою частину роботи в цьому контексті виконав.

А ще Володимир Гройсман закликав парламентаріїв внести зміни до чинного законодавства й посилити відповідальність за рейдерські захоплення. На його думку, це забезпечить правоохоронній системі можливість швидко реагувати на факти скоєння цих злочинів. «Пішов на захоплення підприємства — одразу у в’язницю», — наполягає він. До речі, на такі справи має реагувати як Національна поліція, так і весь силовий блок.

Кабмін створив усі умови для якісного проходження майбутнього опалювального сезону. Фото УНІАН

Преференцій агресор не отримає

Міністр юстиції Павло Петренко додав, що згідно з чинним законодавством поліція може кваліфікувати рейдерські захоплення як хуліганство. Однак протягом літа його відомство розробило та подало до парламенту пакет законопроектів з посилення відповідальності за такі злочини. Запропоновано запровадити жорстку кримінальну відповідальність і спецконфіскацію всього майна осіб, причетних до рейдерства. Керівництву ВР він порадив розглянути цей законопроект спільно з проектом закону щодо спецконфіскації вже наступного пленарного тижня.

Окрім цього, Кабінет Міністрів розробляє пакет рішень у сфері платежів за транзит територією України і про вартість послуг для перевізників. В уряді планують створити нормальні конкурентні умови для перевізників, сформувати правильний підхід не лише до тарифів на перевезення, а й портових зборів, рентних платежів. Принципова позиція Володимира Гройсмана полягає в тому, що надавати будь-які переваги країні-агресору, зокрема 50-відсоткову знижку на транзитні портові перевезення, неприйнятно. Пріоритет уряду — створення конкурентних умов для національного виробника. «Ми працюємо над тим, щоб сформувати оптимальні тарифи на залізничні перевезення, портові збори та рентні платежі», — наголосив Прем’єр.

Субсидії орендарям

Стало також зрозумілим, що Укрзалізниця найближчим часом не підвищуватиме тарифи на вантажоперевезення. Завдання керівника цього держпідприємства полягає у боротьбі з корупцією та налагодженні ефективної роботи відомства.

А міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що українці, які раніше не отримали субсидію за браком прописки, можуть це зробити після надання договору оренди житла, на яке оформляють субсидію. «Якщо людина не змогла оформити субсидію через брак прописки у цьому житлі, але там проживає і сплачує рахунки за тепло, газ, світло і воду, держава забезпечила їй можливість скористатися безповоротною допомогою на підставі договору оренди житла», — пояснив він.

Договір не потрібно засвідчувати нотаріально, достатньо лише двох підписів — власника й орендаря. Це офіційне підтвердження права людини на субсидію, власне, враховуватимуть місцеві органи соціального захисту населення на користь сім’ї.

Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе пообіцяла звернутися до Голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо ухвалення до 1 листопада необхідних євроінтеграційних законопроектів. Того дня спливає два роки з початку тимчасового застосування Угоди про асоціацію Україна — ЄС. «Відповідно, спливає час на введення в дію, впровадження в українське законодавство і практику 48 актів права ЄС, тобто 48 директив і регламентів та двох конвенцій, — наголосила вона. — Сподіваємося, ми зможемо з вашою допомогою гідно представити свій прогрес у грудні цього року на черговому засіданні Ради асоціації Україна — ЄС».

До першої декади жовтня уряд планує розглянути, схвалити і подати на розгляд Верховної Ради додаткові необхідні нормативно-правові акти, спрямовані на виконання зобов’язань щодо наближення законодавства України до ЄС. Непокоїть лиш те, що нині на розгляді парламенту перебувають 56 євроінтеграційних законопроектів (більшість лежить у комітетах ВР з питань екологічної політики, охорони здоров’я та з питань транспорту). Саме тому в офіційному листі до Голови Верховної Ради вона визначить чіткий перелік законодавчих актів, які потрібно ухвалити до закінчення дворічного терміну виконання і застосування Угоди.

По те, що у парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», заявив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко. Поки що така продукція без перешкод і регулярно надходить до України.

А Міністерство молоді та спорту підготувало проект постанови Кабінету Міністрів про виплату призових спортсменам, які посіли 4—6 місця на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро.