«Відданість. Честь. Патріотизм» — таке гасло має структура, що має право відзначати два дні народження. Адже перше таке формування в Україні було створене 4 листопада 1991 року і функціонувало по 2000 рік. Відновлено Нацгвардію торік 12 березня, після ухвалення парламентом України відповідного закону. Тоді, коли ще не оговтавшись від подій, які відбувались під час Революції гідності, Україна зіткнулась із агресією Російської Федерації, а армія була розграбована попереднім режимом, на захист нашої незалежності стали в тому числі й ті патріоти, які вже встигли себе проявити на Майдані.

Нині в лавах Нацгвардії служить понад 40 тисяч осіб

Курс — на контрактну основу

Після відновлення НГУ одними з перших увійшли до складу ті, хто обстоював європейський вибір нашої країни під час Майдану гідності, ті, хто своїм найпершим обов’язком бачить захист та охорону життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорону порядку та забезпечення громадської безпеки. Тоді, у березні минулого року, лише протягом перших годин роботи телефонів вербувальної служби в Нацгвардію записалися 1500 чоловік.

А Кабінет Міністрів, зі свого боку, зробив усе можливе для становлення відновленої Нацгвардії. Фактично вона була сформована за рахунок коштів, віднайдених Урядом у резервному фонді держбюджету. Базою для її відновлення стали внутрішні війська МВС України.

Нині до особового складу Національної гвардії України входять військовослужбовці та працівники, які служать за контрактом та за призовом на основі загального військового обов’язку громадян. Немало нацгвардійців несуть нелегку вахту на буремному сході.

Завдяки новій техніці гвардійці стануть мобільними

Як розповіли «Урядовому кур’єру» в прес-службі Нацгвардії, сьогодні, згідно з чинним законодавством, НГУ може налічувати до 60 тисяч осіб особового кладу. На початку минулого року їх було до 25 тисяч. Наразі нацгвардійців більше 40 тисяч.

Протягом останнього року значно збільшилась чисельність військових, які служать на контрактній службі. За свою таку нелегку, але потрібну службу вони отримують достойну грошову винагороду. І як нас запевнили в Нацгвардії, хоч би якою скрутною була фінансова ситуація в країні, але завдяки діям Уряду ці гроші виплачують вчасно і в повному обсязі. Йдеться як про зарплату, так і про надбавки. Так, за безпосередню участь в АТО військовослужбовцям виплачується винагорода у розмірі 100% місячного грошового забезпечення (це має бути сума, не менша за 3 тисячі гривень на місяць). За успішне виконання бойового завдання надається додаткова винагорода підрозділу, а за безпосередню участь в бойових діях, після бойового наказу, військовослужбовцям виплачується додаткова винагорода розміром 1 тисяча за кожну добу. І преміальні за знищення ворожої техніки.

Учасники АТО служитимуть у КОРД

Варто зауважити, що Нацгвардія лише за рік змогла значно реформуватись.

За підтримки Уряду країни Нацгвардія отримала: бронетанкової техніки 77 одиниць, автомобільної техніки 108 одиниць, пально-мастильних матеріалів 17,3 мільйона тонн та 690 тонн авіаційного пального. Озброєння 507 одиниць та понад 2,5 мільйона боєприпасів. Відремонтовано та модернізовано 86 одиниць озброєння та 154 одиниці військової техніки.

Техніка, радіостанції, мобільний пункт заправки техніки, крупнокаліберні снайперські гвинтівки Barrett американського виробництва, снайперські комплекси, протитанкові гранатомети — все це і не тільки є на озброєнні Національної гвардії для подальшої ефективної боротьби з загарбниками.

Також на озброєння частин Національної гвардії вже надійшов мобільний протитанковий комплекс «Стугна-П» українського виробництва.

Загалом на озброєнні Нацгвардії є бойова авіація, гвинтокрили, безпілотні літальні апарати, танки, БТРи, КрАЗ, SHREK, Raptor, Кобра, Кугуар, Спартан, бойова машина Дозор-Б, БМП Kozak.

Сьогодні до складу Нацгвардії входить Перша оперативна бригада, окремий полк спеціального призначення «Гепард» та «Ягуар», полк спеціального призначення «Азов», батальйон спецпризначення ім. Героя України генерала Кульчицького, батальйон спецпризначення «Донбас» та загін спецпризначення по боротьбі з тероризмом «Омега».

Найближчим часом планується створення нового підрозділу спеціального призначення «КОРД» (корпус оперативно-раптової дії). Саме вони будуть виконувати завдання, які раніше покладались на підрозділи міліції особистого призначення. КОРД — це спецназ МВС, який зараз формується за кращими західними лекалами з урахуванням досвіду американського SWAT, спецназу Ізраїлю. До кінця року українці побачать перші підрозділи цього спецназу, які прийдуть на зміну нинішнім загонам особливого призначення. До кінця року працівники КОРД мають запустити цю службу. Керівництво МВС зацікавлене в тому, щоб у лави цього підрозділу влились і учасники АТО, і запрошує бійців до такої співпраці. «Бойовий досвід та досвід співпраці з НАТО — це одні з перших, кого ми чекаємо у лавах спецпідрозділу», — зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

До складу як цього, так і інших підрозділів Нацгвардії можуть увійти бійці, які пройшли АТО.