Робоча поїздка Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана до Дніпропетровської та Запорізької областей мала практичну мету. Так, на Дніпропетровщині глава уряду відвідав ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», де взяв участь у церемонії урочистого введення в експлуатацію установки вдування пиловугільного палива в доменну піч № 9, яка забезпечить скорочення використання значних обсягів природного газу і металургійного коксу.

Криворіжцям він пояснив головне завдання уряду— підтримувати залучення інвестицій у країну та робити їх успішними. Це стимулюватиме створення робочих місць та якісного конкурентного національного продукту.

Заміщення газу вугільним пилом у процесі виробництва, що впроваджують на підприємстві, дає змогу щороку заощаджувати понад 100 мільйонів кубометрів імпортного природного газу. Така технологія відповідає стратегії держави, спрямованої на досягнення повної енергонезалежності, модернізації та підвищення конкурентоздатності.

Керівництво ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з 2015 по 2020 рік планує інвестувати у виробництво півтора мільярда доларів. Їх буде спрямовано на технічне переоснащення, розв’язання екологічних проблем. Тобто конкуренція України на ринку буде достатньо вагомою, а люди отримають стабільні робочі місця, зазначив Прем’єр. Обіцяють подбати тут найближчими роками й про скорочення споживання імпортованого природного газу — аж до 80%

Криворізькі металурги знають, як ефективно залучати кошти на розвиток виробництва. Фото з Урядового порталу

Децентралізація підвищує відповідальність

Будівництво доріг, реконструкції інфраструктури на місцях — це результати проведеної децентралізації та передачі повноважень на місця, заявив Володимир Гройсман під час спілкування з журналістами на криворізькому підприємстві. «Саме децентралізація дала змогу місцевим громадам розвиватися. Ми підтримуватимемо цей рух. Треба лише, щоб підзвітність, підконтрольність громадам у місцевої влади була більшою, ніж є сьогодні», — цитує слова Прем’єр-міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

До 2014 року це було неможливо, бо всі кошти, ресурси повністю концентрувалися у Києві, в кабінетах міністерств, де чиновники були далекі від реальних потреб того чи іншого міста. А на місцях знають краще, куди треба інвестувати, які є проблеми, що потребують першочергового розв’язання, який рівень освітнього, медичного, інфраструктурного забезпечення.

Скажімо, бюджет Кривого Рогу, за даними Прем’єра, зріс із 2,5 мільярда гривень торік до цьогорічних 4,5 мільярда. Наступного року очікується зростання до п’яти мільярдів. Це свідчення повної зміни системи публічних фінансів і створення для місцевих громад стимулів до розвитку.

За приклад використання коштів від децентралізації Володимир Гройсман навів розпочате масштабне будівництво доріг по всіх областях країни. Зокрема зростання місцевих бюджетів дає змогу громадам вимагати від місцевої влади публічності, відкритості та звітування про використання фінансів.

До слова, у проекті держбюджету 2017 року закладено подальше зростання місцевих бюджетів і майже вдвічі — наповнення Фонду державного регіонального розвитку.

Знати реальний стан справ

Загалом до обов’язків влади Прем’єр відніс роботу на тих, хто створює національний продукт, і безпосередню зацікавленість їхніми проблемами та реальним станом справ. «Дуже важливо, щоб влада ніколи в житті не зачинялася у своїх кабінетах, а йшла до людей, на підприємства, до реального сектору, який живе в реальному житті, якому потрібна підтримка, — підкреслив Володимир Гройсман. — Ми найняті менеджери і маємо працювати на тих, хто створює національний продукт».

Він також пообіцяв регулярно бувати на тих підприємствах, що відкривають нові виробництва й нові робочі місця, всіляко демонструвати їм повну підтримку: «Їздив, їжджу й буду їздити країною, спілкуватися з людьми, колективами для того, щоб розуміти реальний стан справ у країні».

А в Запоріжжі Прем’єр-міністр взяв участь у Міжнародному форумі з питань інтеграції та кооперації «InCo Forum», ознайомився з будівництвом мостових переходів через Дніпро, роботою Дніпровської ГЕС і виробничим процесом на АТ «Мотор Січ».