Три роки триває війна на сході країни, і щоразу ворог проявляє себе по-новому. Недаремно ж класифікується вона як гібридна. Тому пильність потрібна скрізь, наголошують фахівці у сфері захисту. Про це йшлося під час прес-конференції «Оборонно-промисловий комплекс України: як прикрити об’єкти від диверсійного проникнення».

Чужий безпілотник втратить координацію

Заступник голови правління акціонерного товариства «ХК «Укрспецтехніка» Михайло Прохоренко зауважив, що особливості цієї війни полягають у можливості завдання ударів по особливо важливих адміністративно-господарських об’єктах — таких, як АЕС, ГЕС, греблі, бази зберігання нафтопродуктів, склади з боєприпасами і арсенали. Їх пошкодження чи руйнація неодмінно спричинить техногенну катастрофу. Події в Балаклії — підтвердження цього. Якщо порахувати матеріальні й моральні збитки, то стане зрозуміло: вартість того, що має охороняти система радіоелектронної боротьби, незрівнянна з вартістю самого виробу.

Фахівець припускає, що людських і матеріальних втрат можна було б уникнути, якби поблизу стратегічного об’єкта працювала військова техніка, наприклад мобільний комплекс «Анклав». Він вдало пройшов випробування і отримав позитивні відгуки, має привабливі характеристики. Його вага — 30 кілограмів, а працювати може на будь-якій техніці навіть під час руху. І ще одна з важливих характеристик пристрою — змушувати чужі безпілотники втрачати координацію в просторі. Після застосування «Анклава» навігаційні системи зокрема в автомобілях припиняють роботу на кілька секунд. Тож якщо не знищити, то принаймні спантеличити ворожі дрони завдяки йому можна з легкістю.

На переконання Михайла Прохоренка, питання нейтралізації роботи ворожих безпілотних літальних апаратів нині нагальне. Він зауважив, що українські виробники уже не першопрохідці в цій царині. Слова не безпідставні, адже фахівець має досвід розроблення й виробництва оновленого комплексу боротьби з безпілотними літальними апаратами «Анклав», радіолокаційними станціями «Малахіт», які після випробувань отримали схвалення і їх постачають Збройним силам України. Він запевнив, що потенціал у приватних підприємств ОПК у галузі прикриття об’єктів від диверсійного проникнення і протидії безконтактним атакам супротивника є.

— Якщо у безпілотника завдання вийти на об’єкт і знищити його, вважайте, що він уже його виконав, — пояснив Михайло Прохоренко. — Треба не допустити точного виходу апарата на об’єкт. Наш «Анклав» лише в режимі використання кругових антен створює над об’єктом купол радіусом 20 кілометрів. А під час використання антен направленої дії дальність придушення збільшується до 40 кілометрів.

«Лис» вийде на полювання

Однак боротьба має бути комплексною, каже він. Ідеться про запобігання — виявлення дронів, їх ідентифікацію, встановлення радіоперешкод навігаційним каналам, каналам управління і телеметрії й насамкінець — вогневе ураження безпілотника. Такий підхід гарантує, що ворожі об’єкти не матимуть змоги виконати завдання.

На це спрямована діяльність вітчизняних підприємств ОПК. Михайло Прохоренко розповів, що в АТ «ХК «Укрспецтехніка» на фінішній прямій — виробництво радіолокаційної станції «Лис-3М», яка виявлятиме літальні апарати на знищення на відстані 8 км. Її планують використовувати в системі «Джеб». Сюди ввійде функція пеленгування, а також ідентифікація частот, на яких працює безпілотник. Можна буде в автоматичному режимі формувати сигнали для нейтралізації ворожого літального апарата. У планах — розширити можливості постановки радіоперешкод навігаційним каналам безпілотників. Комплекс буде досить мобільним і розташовуватиметься на автотранспортному засобі.

Сухопутні й морські кордони допомагає охороняти ще один пристрій захисту — радіолокаційна станція «Малахіт». Дальність її дії сягає 400 кілометрів. Вона може відреагувати навіть на запущений у напрямку України реактивний снаряд чи балістичну ракету.

Як зауважив директор інформаційно-консалтингової компанії «Defense Express», член правління громадської спілки «Ліга оборонних підприємств України» Сергій Згурець, можливості й потенціал приватних підприємств ОПК України у галузі прикриття об’єктів від диверсійного проникнення і протидії безконтактним атакам супротивника потужні й сучасні. Технічні засоби є, але їх не вистачає у Збройних силах. Лише на лінії зіткнення існує потреба сотень таких виробів. На думку фахівців АТ «ХК «Укрспецтехніка», не тільки об’єкти з посиленою охороною мають використовувати постановники радіоперешкод. Не зайві заходи з популяризації вітчизняних розробок і під час мирних заходів.