КОШТИ

Від січня 2012 року державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства  та дітям-інвалідам виплачуватимуть у збільшених розмірах

Новий рік для багатьох співвітчизників розпочався з приємних новин.  Насамперед це стосується громадян з обмеженими фізичними можливостями. Адже у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму змінюється у бік збільшення і державна допомога, яка надається  їм щомісяця. Про це повідомила директор департаменту соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики Оксана Полякова.

Зокрема, вона зазначила, що Законом «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» визначено право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів державного бюджету і соціальний захист інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів шляхом встановлення державної соціальної допомоги у відсотках від прожиткового мінімуму.

Так, інвалідам з дитинства, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу відповідно до названого закону, на пенсію та на державну соціальну допомогу згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», призначають за їхнім вибором один із видів допомоги або пенсію.
 

А якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього закону, ці виплати призначаються одночасно.

За її словами, державна соціальна допомога інвалідам з дитинства І групи підгрупи А та Б призначається у розмірі 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Надбавка на догляд за інвалідом з дитинства І групи підгрупи А встановлюється в розмірі 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за інвалідом з дитинства І групи підгрупи Б або без встановленої підгрупи — в розмірі 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Для інвалідів з дитинства ІІ та ІІІ груп розмір цієї допомоги становить 80 і 60% прожиткового мінімуму для  непрацездатних осіб.

Крім цього, пояснила посадовець, одиноким інвалідам з дитинства ІI та III групи, які на підставі довідок, виданих лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду, передбачено надбавку на догляд за ними до державної соціальної допомоги в розмірі 15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Державна соціальна допомога на дітей-інвалідів віком до 18 років призначається в розмірі 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Крім того, до державної соціальної допомоги дітям-інвалідам може бути призначена надбавка на догляд.

Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом віком до 6 та від 6 до 18 років становить 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку і призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом (для одиноких матерів (батьків) факт роботи не має значення). Ця надбавка призначається без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї, в якій виховується дитина-інвалід.

У 2012 році розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам виходять із прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, та дітей відповідного віку, як передбачено статтею 24 Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік».

Отож розмір державної соціальної допомоги  з 01.01.12 р. становить:

  • для інвалідів з дитинства І групи підгрупи А – 1438,50 грн; 
  • для інвалідів з дитинства І групи підгрупи Б – 1233 грн;
  • для інвалідів з дитинства ІІ та ІІІ груп — 822 грн;
  • для інвалідів з дитинства ІІ та ІІІ груп з надбавкою на догляд — 822 грн;
  • для дітей-інвалідів (без надбавки на догляд) — 822 грн;
  • для дітей-інвалідів до 6 років з надбавкою на догляд — 1021,9 грн;
  • для дітей-інвалідів від 6 до 18 років з надбавкою на догляд — 1131,4 грн;
  • для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, від  0 до 18 років — 863,1 грн;
  • для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, до 6 років з надбавкою на догляд — 1309,6 грн;
  • для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою від 6 до 18 років з надбавкою на догляд — 1419,1 грн.

Нині на обліку в органах праці та соціального захисту населення перебуває 355 тис. інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів.