Збройний конфлікт на сході України приніс тяжкі випробування для жителів Донбасу. Торкнулося це і вищих навчальних закладів, які в умовах війни мали зберегти освітньо-науковий потенціал регіону  і були змушені виїхати  з тимчасово окупованих територій. Донецький юридичний інститут МВС України (ДЮІ) у липні 2014 року першим із таких вишів був переведений з Донецька до Маріуполя. Вже з жовтня того ж року виш був передислокований на Дніпропетровщину, до Кривого Рогу. Тут ДЮІ розмістився у приміщенні Центру спеціалізації Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, де нині розташовано адміністративний підрозділ інституту та  діють курси підвищення кваліфікації працівників патрульної поліції.

У Кривий Ріг тоді переселилися 150 працівників та 800 студентів інституту, курсантів направили до інших вищих навчальних закладів системи МВС. Звичайно, на новому місці довелося  розв’язувати багато нагальних проблем, щоб відновити діяльність ДЮІ, адже вся матеріально-технічна база вишу була захоплена і все довелося створювати з «нуля». Але крок за кроком згуртований колектив однодумців, відданих своїй справі, відновив і продовжує розвивати освітньо-науковий процес ВНЗ за новим місцем дислокації.

За підтримки Міністерства внутрішніх справ та Криворізької міської ради  протягом 2015—2016 років інституту надали покинутий навчальний корпус, в якому після ремонту навчаються студенти, і згодом — ще один цілісний навчальний комплекс, який  цього  вересня відкрив свої двері для курсантів Національної поліції України. Таким чином ДЮІ отримав навчальні аудиторії, лекційні зали, кабінети для викладачів, бібліотеку та гостьові кімнати для працівників інституту, а також гуртожиток для курсантів та студентів-переселенців із зони АТО, їдальню, два спортивні зали та майданчики, тир тощо.

Нинішнього навчального року завдяки системній роботі виш-переселенець зміг збільшити кількість курсантів, слухачів та студентів. Сьогодні в інституті на всіх формах навчаються 1200 осіб,  з яких лише у 2016 році вишу вдалося прийняти на навчання 725 осіб. В ДЮІ навчаються майже 500 поліцейських та працівників територіальних підрозділів Національної поліції України.

Курсанти-першокурсники Донецького юридичного інституту МВС України — 100 майбутніх офіцерів Національної поліції — після складання присяги на вірність українському народові урочисто виконують Державний Гімн України. Фото надані прес-службою ДЮІ

А 14 жовтня 2016 року — в День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва — відбулася знакова подія: біля пам’ятника славетному козаку Рогу 100 першокурсників Донецького юридичного інституту з різних областей України, в тому числі 17 із Донеччини та два  з Луганщини, урочисто склали Присягу на вірність Українському народові.

«Суворі реалії сучасної України, коли молода демократична держава повинна боротися за своє існування не лише з внутрішніми, а й із  зовнішніми ворогами,   вимагають від вас докласти значних зусиль не лише до належного опанування знань, а й до  зміни власного світогляду, щоб стати сучасними європейськими поліцейськими, здатними реагувати на швидкоплинні процеси всередині країни», — сказав у своєму напутньому слові майбутнім офіцерам ректор інституту, професор Віктор Бесчастний.

Важкі умови, в яких  опинилися мешканці Донеччини та Луганщини, потребують розширення освітньої діяльності навчального закладу в Донецькій області, насамперед у Маріуполі. Тому ДЮІ планує створити окремий навчальний підрозділ у цьому місті. Це дасть можливість забезпечити якісну освіту для правоохоронців, які залучаються до виконання завдань з охорони громадського порядку в зоні проведення антитерористичної операції, повідомляє група зв’язків з громадськістю ДЮІ МВС України.

Вікторія МОРГУН
для «Урядового кур’єра»