ОБГОВОРЕННЯ

Практика запозичень в іноземних валютах спотворюватиме картину первинного балансу держбюджету

«З погляду макроекономіки та ринку боргових цінних паперів у проекті  бюджету 2012 р. є головний плюс, він націлений на первинний профіцит 0,4% від ВВП», — зазначив  «Урядовому кур’єру» керівник аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» Олександр Вальчишен. Водночас головним мінусом документа експерт вважає  нереалістичні макропрогнози, а саме 5% росту ВВП порівняно з нинішнім роком. Оцінка групою «Інвестиційний Капітал Україна» реального зростання ВВП у 2012 році становить 3,5% проти нинішнього, а за песимістичним сценарієм— зниження на 1,9%. Це означає більший дефіцит, ніж той, що очікує Кабінет Міністрів України, — як мінімум 2,5% загальний дефіцит та 0,5% первинний дефіцит, при песимістичному розвитку ситуації буде загальний дефіцит — 3,9% та первинний — 1,7%.

За словами О. Вальчишена, залежність уряду від кредиторів тільки зростатиме у випадку, якщо КМУ не буде дотримуватися принаймні нульового первинного балансу держбюджету. Тобто, на внутрішньому фінансовому ринку буде перманентний тиск на відсоткові ставки вгору залежно від монетарної політики Нацбанку України.

В числі пропозицій О. Вальчишена щодо змін до проекту бюджету 2012 — по-перше, здійснення політично незаангажованої щоквартальної оцінки майбутнього економічного зростання на найближчі два квартали та рік. По-друге, дотримання первинного профіциту державного бюджету чи принаймні його балансу (тобто нуль). По-третє, усунення чи мінімізація практики запозичень в іноземних валютах та індексованих на обмінний курс облігацій, оскільки останні тільки спотворюють (викривляють) картину майбутнього первинного балансу держбюджету. Тобто вони завжди виштовхуватимуть ставки вгору, бо через перевантаження боргу валютними боргами та індексованими облігаціями майбутні потреби щодо їхнього погашення та рефінансування будуть вищими, ніж вони виглядають зараз.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів України вперше розмістило індексовані облігації внутрішньої державної позики  (ОВДП) на аукціоні 4 жовтня на 861 млн грн. З них 661 млн грн відомство вторгувало від продажу  трирічних ОВДП і 200 млн — п’ятирічних. На довгострокові 10-річні ОВДП заявки від інвесторів не надійшли.  Основною причиною випуску ОВДП, номінованих у валюті та їхня прив’язка до курсу долара, стала повна відсутність попиту на звичайні облігації у серпні — вересні через їхню низьку прибутковість. Новий інструмент покликаний пожвавити інтерес дилерів за рахунок зниження девальваційних побоювань при вкладеннях в ОВДП.

Встановлений на дебютному аукціоні рівень дохідності трирічних ОВДП, номінованих у валюті, становить 8,9%, а п’ятирічних — 8,75%. Цей показник нижче дохідності єврооблігацій, які торгуються у діапазоні 10 — 12,5% в залежності від терміну обертання та і значно нижче прибутковості звичайних облігацій на вторинному ринку. На думку аналітиків «Інг Банк Україна», надлишковий обсяг валютної ліквідності деяких банків змусив їх погоджуватися на помірні рівні ставок. Однак такий високий рівень попиту не зберігатиметься тривалий час у випадку, якщо ставки не будуть підвищені. Експерти вважають, що попит, продемонстрований на ОВДП на дебютному аукціоні навряд чи  залишиться постійним навіть у короткостроковій перспективі, так як надлишковий обсяг валютної ліквідності деяких банків обмежений, а її зростання  малоймовірне через проблеми з ліквідністю  їхніх материнських банків у Європі. Очікується, що Мінфін, натхненний позитивними результатами аукціону, намагатиметься  знизити вартість запозичень через зменшення ставок на наступних аукціонах.

 P.S. Мінфін 7-го і 10-го жовтня провів два позачергових аукціони з розміщення ОВДП з валютним хеджем, під час яких уряд залучив більше ніж 3,2 млрд грн. При цьому 10 жовтня були розміщені і десятирічні облігації.