Ціна на газ стала джерелом тотальної корупції за всі роки незалежності України. Саме тому маємо максимально збільшити власний видобуток, проводити політику енергоефективності, щоб країна повністю розвивалася за рахунок власних енергоресурсів. Цим зачином Прем’єр-міністр Володимир Гройсман анонсував порядок денний та попросив керівника ПАТ «Укргазвидобування» розповісти про реальний стан справ в очолюваній ним структурі й дати відповідь на запитання, чому було важливо вирівняти ціну на блакитне паливо.  Росія лише вигравала від заниженої ціни на газ в Україні, оскільки ми знищували власний видобуток блакитного палива. «Хто від цього виграв? Імпортер. Хто в нас імпортер? Російська Федерація. А це значить, що це була спланована акція. Кажуть, що з кожного кубометра газу, який надходив з Російської Федерації, хтось отримував дивіденди», — зазначив глава уряду, додавши, що підвищення ціни на газ до ринкового рівня було зумовлено необхідністю інвестувати у програми власного видобутку.

Опісля він за пропозицією міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва доручив керівництву державного підприємства «Укргазвидобування» надати фінансовий план НАК «Нафтогаз України» на 2016 рік, інвестиційний план на п’ять років, максимально використати систему ProZorro для проведення закупівель і допустити Державну фінансову інспекцію для аудиту діяльності підприємства.

Наступне питання стосувалося надання коштів з Державного фонду регіонального розвитку на програми із прозорим механізмом фінансування проектів. Одна з таких областей — Рівненщина. 101 мільйон гривень як державну інвестицію спрямують на нові котельні регіону, на потреби Володимирецької центральної районної лікарні. З цієї суми 22 мільйони гривень нададуть на завершення будівництва середньої загальноосвітньої школи у селі Горбаків, дитячого садочка у селищі міського типу Оржів.

Міністри затвердили повний перелік інвестиційних об’єктів, де слід розв’язати першочергові соціально-економічні проблеми, на загальну суму 1,1 мільярда гривень. Ідеться про 219 проектів в 11 регіонах. До кінця травня буде затверджено додаткові проекти ще на 1,9 мільярда гривень, щоб повністю задіяти бюджет фонду — 3 мільярди гривень.

Місцеві проекти розвитку переважно інвестиційно привабливі. Фото Володимира ЗAЇКИ

Митниці зароблять на 50 мільярдів більше

Окремо Володимир Гройсман повторив доручення, адресоване Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Міністерству юстиції ще під час спеціальної урядової наради: запропонувати до 1 липня план дій щодо завершення реорганізації контролюючих органів. Рішення про реорганізацію та оптимізацію центральних органів влади закріплено постановою уряду №442 від 10 вересня 2014 року. Проте в Прем’єра викликає обурення те, що й дотепер в Україні ліквідовано лише два органи влади з 18. Зокрема через відсутність керівників досі не розпочали роботу Держслужба з лікарських засобів та контролю за обігом наркотичних засобів, а також Держінспекція з енергонагляду. Повної ліквідації Держсільгоспінспекції заважають питання передачі деяких контролюючих функцій. До 1 липня слід завершити й реорганізацію державних служб.

Особливо Володимир Гройсман акцентував на реорганізації роботи митниць: «Нині уряд працює над створенням органу так званої чорної сотні, яка припинить прояви контрабанди. Відбудеться переозброєння пунктів пропуску. Маємо унеможливити зловживання щодо зменшення митної вартості». Він заявив, що зростання митних платежів до бюджету країни може перевищити 50 мільярдів гривень щороку. Прем’єр пообіцяв і надалі продовжувати інспекцію роботи митних пунктів України та аналізувати всі кадрові рішення, які було зроблено на митницях до 1 травня. Технічне переоснащення митних пунктів і встановлення на них обладнання для сканування товарів, удосконалення програмного забезпечення і посилена робота системи управління ризиками — ці питання також потребують вирішення. Найближчим часом буде створено 20 мобільних груп із працівників Національного антикорупційного бюро, прикордонних військ, поліції та Державної фіскальної служби для оцінки й перевірки роботи митниць. Тож глава уряду сподівається, що контрабанда в Україні зникне як явище.

Почули міністри і про «горіхову мафію», яка, за словами Володимира Гройсмана, сидить на потоках, перешкоджаючи цивілізованому експорту. Саме тому Міністерство економічного розвитку і торгівлі й Міністерство юстиції мають внести до наступної середи постанову, яка б допомогла займатися цим видом бізнесу законно.

Доповідати щодо питань вирубування лісів було запрошено міністра екології та природних ресурсів. «Люди буквально волають про допомогу, швидка реакція уряду потрібна. Маємо унеможливити варварську вирубку українських лісів, — сказав Прем’єр і запропонував міністрам ухвалити кадрові рішення щодо керівництва Державного агентства лісових ресурсів у зв’язку з незадовільним станом справ у галузі. — Ми узгодили з міністрами екології та природних ресурсів й аграрної політики та продовольства ухвалити рішення про звільнення керівника Держлісагентства Олександра Ковальчука».

ЄСВ — не норма, а обов’язок

Перед засіданням уряду міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив представникам ЗМІ, що його відомство розраховує збільшити експорт електроенергії з червня. Вже на наступному засіданні уряду розглядатимуть проект відповідної постанови.

А міністр соціальної політики Андрій Рева пояснив, що його міністерство в межах проведення пенсійної реформи пропонує зробити обов’язковими платежі єдиного соціального внеску як ключового джерела наповнення Пенсійного фонду для найманих працівників і самозайнятих осіб, зокрема власників приватних селянських господарств, для яких сплата ЄСВ нині добровільна. За його словами, в Україні приблизно 12,5 мільйона пенсіонерів і майже 20 мільйонів працездатного населення. Штатних співробітників — майже 16 мільйонів осіб, проте ЄСВ платять лише 9 мільйонів працівників. У сільському господарстві залучено, за інформацією міністра, приблизно 2,5 мільйона осіб, при цьому ЄСВ з них добровільно платять майже 12,5 тисячі.