Волинські лісівники першими в Україні на 100% упровадили електронний облік деревини. Як це відбувається, журналістам під час прес-туру на базі державного підприємства «Городоцьке лісове господарство» у Маневицькому районі розповіли-показали працівники Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Від концепції до стовідсоткових результатів

Спеціальною електронною биркою, з якої можна зчитати інформацію про місце заготівлі, сорт, діаметр колоди тощо, тепер маркують кожне дерево, яке зрубують та реалізовують державні лісові господарства Волині. Повністю впровадивши електронний облік деревини, в області сподіваються на зменшення кількості незаконних рубок та корупційних схем, які створюють умови для тіньового ринку.

На державному рівні впровадження такої системи розпочали 2009-го. Саме  тоді уряд ухвалив розпорядження «Про схвалення Концепції створення єдиної державної системи електронного обліку деревини». Проте начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко розповів, що перші кроки до оцифрування державних лісів наші фахівці зробили ще 15 років тому, коли відбулися поїздки для запозичення досвіду до сусідньої Польщі.

Триває лісозаготівля. Фото автора

На переконання головного лісівника краю, Волинь — першопроходець серед регіонів у втіленні в життя такого нововведення. Але найбільше для впровадження електронного обліку в області було зроблено за останнє півріччя.

— Ще станом на серпень минулого року загалом в області промаркували 72% деревини під час заготівлі, 86% — під час реалізації на внутрішньому ринку і лише 52% — експортної. Нині можемо говорити про показник 100%. Раніше, як на мене, цьому перешкоджав саботаж деяких керівників, — додає Олександр Кватирко.

За його словами, через впровадження електронного обліку деревини вдалося збільшити дохід від лісової галузі. Адже торік лісівники заробили для обласної скарбниці понад 192 мільйони гривень.

Лісозаготівля в онлайні

Щоб побачити, як кріпляться електронні бирки, як інформація про всі здійснені операції надходить у базу даних та як працює система електронного обліку деревини,  ми прибули до Городоцького лісництва. Уже на місці головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів обласного лісогосподарства Іван Забродець розповів, що продати непромаркований товар майже неможливо, тому й зменшується сенс взагалі незаконно вирубувати ліс.

— До того ж, система значно підвищила виробничу ефективність. У рази менше часу тепер витрачаємо на написання звітів і щоденників. Усе це робиться автоматизовано. Крім того, щодня в режимі онлайн є змога відстежувати будь-яку лісозаготівлю: де, хто, порода, сорт дерева тощо, — ділиться напрацюваннями спеціаліст.

Уся інформація про дерево — на одному маленькому чипі. Фото автора

Електронний облік деревини розпочинається відразу на лісосіках, коли на торець кожної зрубаної колоди чи хлиста спеціальним молотком набивають бирку із присвоєним номером, що містить дані про сорт, довжину та діаметр. Наступний етап — занесення номера бирки у базу даних.  Опісля вся інформація потрапляє у централізовану базу України. Помічник лісничого Борового лісництва Михайло Ткач показав журналістам, як все це відбувається.

Для введення та передачі інформації поколодного обліку деревини у польових умовах волинські лісівники використовують кишеньковий персональний комп’ютер, оснащений клавіатурою, сенсорним дисплеєм, сканером штрих-кодів та модулями зв’язку. Нещодавно програмісти розробили відповідне програмне забезпечення для телефонів на базі Android, а це в кілька разів дешевше, ніж закупити кишенькові комп’ютери, тому здебільшого на Волині використовують тепер новітні гаджети.

Для друку первинних та товаросупроводжувальних документів тут, на лісосіках, використовують мобільні принтери. Крім того, для забезпечення електронного обліку деревини лісівникам необхідні комплекти для кріплення та зберігання бирок, молоток і самі бирки.

На переконання Івана Забродця, недолік такої новації — вартість необхідної техніки. Річ у тому, що уся вона закордонного виробництва. Навіть сам чип, який можна використати тільки раз для одного дерева, коштує щонайменше дві гривні. Утім, нещодавно на ринку з’явився український виробник — ДП ЛІАЦ, яке, до того ж, є головним підприємством-оператором з організаційно-технічного супроводу системи «Електронний облік деревини». Тож сподіваються, що це здешевить чипи.

На кожній бирці є магнітна стрічка й індивідуальний номер, тому використати її більш як раз неможливо. Та і, за словами Івана Забродця, те, що чипа бракує, вже вважається незаконним, тому сенсу знімати його немає.

Контроль на всіх етапах

У кожному волинському лісогосподарстві призначено працівників, відповідальних за ведення електронного обліку, адже інформацію про всі здійснені операції зі зрубаною деревиною завантажують на центральний сервер, тому її може простежити спеціаліст лісгоспу. Інженер електронного обліку Городоцького лісового господарства Руслана Лук’янчук розповіла: головне, що вона відстежує, — приймання, вивезення, реалізація, інвентаризація та переміщення.

— Раніше знали ситуацію аж тоді, коли всі поздають звіти. Нині щодня маємо свіжу інформацію, — запевнила співрозмовниця.

Кожен, хто бачить чи знає номер бирки, на будь-якому етапі реалізації деревини може перевірити законність походження та іншу інформацію про лісопродукцію на сайті ДП ЛІАЦ http://www.ukrforest.com/.

Дорогою до головної контори ДП «Городоцьке лісове господарство» журналісти стали свідками перевірки поліцією вантажівки з деревиною. Інспектор Маневицького відділу поліції Олександр Снитюк запевнив, що дивляться  у районі усі такі машини.

— Якщо щось незаконно, затримуємо на арештмайданчик для з’ясування обставин, — уточнює він. За словами поліцейського, завдяки співпраці зі створеними в лісгоспах рейдовими групами ситуація стала більш контрольованою.  І за останні чотири місяці затримали три партії незаконно вирубаних дерев.

Волинські лісівники зізналися, що пишаються 100-відсотковим упровадженням електронного обліку деревини на державних підприємствах області. Проте стурбовані тим, що не скрізь в області так маркують деревину, адже тільки 80% її — у підпорядкуванні ВОУЛМГ.

Тож працівники лісової галузі переконують: необхідно ввести норми про єдиний електронний облік для всіх постійних лісокористувачів. Адже це повністю унеможливить її тіньовий обіг.