Неофіційні гонорари медперсоналу досягли у 2013 році 10,3 мільярда гривень (в середньому на одного мешканця України припадає 240 гривень). Таку оцінку зробили розробники законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання добровільного медичного страхування (ДМС)» до інфляції та стрибка курсу долара. 

За прогнозами експертів, у разі ухвалення цього законопроекту уже в 2015 році можна очікувати зменшення загального обсягу тіньових винагород пацієнтів до 8,3 мільярда гривень. Про основні новації документа кореспонденту «УК» розповідає голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення запровадження обов’язкового медичного страхування парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Володимир ДУДКА.

Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення запровадження обов’язкового медстрахування Комітету ВР з питань охорони здоров’я Володимир ДУДКА

— Пане Володимире, чому ви ініціювали законопроект щодо добровільного медичного страхування?

— Через критичний стан держфінансів ймовірність ухвалення закону про обов’язкове медичне страхування (ОМС) мінімальна. Але підвищенню здоров’я наших громадян і збільшенню обсягу інвестицій у медзаклади сприятиме стимулювання розвитку ДМС на законодавчому рівні. Урядовий законопроект щодо розвитку добровільного медстрахування до Верховної Ради поки не внесено, тому, проконсультувавшись з учасниками ринку, ми підготували свої пропозиції.

— Яка основна ідея документа?

— Згідно з чинним законодавством, поліс з ДМС вважається доходом і… оподатковується. Наша ідея — надати змогу роботодавцям включати витрати на нього у витрати виробництва. Нині роботодавець не може включати оплату таких страхових полісів у структуру витрат, а здійснює їх за рахунок прибутку. Документ передбачає внесення відповідних змін до Податкового кодексу України (ПКУ). Він вводить новий термін — «договір ДМС з податковою пільгою». Для запобігання корупційній складовій усі виплати з таких договорів надаватимуть не застрахованим особам (щоб уникнути липових страховок), а напряму лікувальним закладам.

— Якщо цей закон буде ухвалено, як роботодавці під час обчислення податку на прибуток підприємств враховуватимуть суму внесків на добровільне медстрахування працівників?

— Якщо відповідно до договору ДМС, довгострокового страхування життя, договору довірчого управління або будь-якого виду недержавного пенсійного забезпечення платник цього податку зобов’язаний за власний рахунок сплачувати страхові платежі та інші види внесків, він має право включити до витрат кожного звітного податкового періоду суму таких внесків, загальний обсяг якої не перевищує 25% зарплати, нарахованої найманій особі.

Нині відповідна пільга становить 15%, хоч Податковий кодекс передбачає її збільшення до 25% у разі запровадження другого рівня накопичувальної системи (яке постійно відкладають). На нашу думку, таке збільшення ставки не призведе до ухиляння від оподаткування. Витрати виробництва позначаються на собівартості продукції, тому роботодавцеві невигідно «закладати» нереальні суми! У деяких країнах Європи таких обмежень взагалі немає.

— Як новації документа вплинуть на показники держбюджету?

— Внаслідок розширення бази оподаткування вже в 2015 році, порівняно з 2013, надходження до держбюджету від оподаткування операцій із ДМС зростуть на 700 мільйонів гривень. Через медичні «конверти» втрати зведеного бюджету України минулого року від ненадходження податкових платежів становили 3,6 мільярда гривень.

Вікторія КОВАЛЬОВА 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Володимир ДУДКА. Народився 1972 року в Полтаві. Закінчив юрфак Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка (1994), Міжнародний інститут менеджменту за спеціальністю міжнародна економіка (2001), Національну академію держуправління при Президентові України (2014). Кандидат наук з держуправління. Працював у 1994—2012 рр. у ПрАТ «Альба». У 2008—2010 рр. — президент Асоціації фармдистриб’юторів «ФАРМУКРАЇНА». Член Ради Всеукраїнської громадської організації «Реформаторський клуб», керівник комітету з медицини.