ЄВРО-2012



Прем'єр-міністр Микола Азаров провів нараду з підготовки про ведення фінальної частини чемпіонату континенту



У штабі з будівництва та реконструкції НСК "Олімпійській" зібралося чимало чиновників та функціонерів, відповідальних за проведення Євро-2012. Однак головними доповідачами були представники чотирьох міст-господарів української частини турніру.

Глава уряду одразу ж окреслив формат роботи - хвалитися успіхами будемо після того, як проведемо перший матч Євро-2012.

Так, у Києві існують кілька інфраструктурних проблем. Зокрема, за словами заступника голови КМДА Анатолія Голубченка, на теперішньому етапі підготовки у столиці є дефіцит з готельними місцями - не вистачає понад 1 тис. номерів. Однак до початку наступного року планується відкрити 9 готелів, які налічуватимуть близько 1,7 тис. номерів. Також опрацьовується питання розміщення вболівальників у студентських гуртожитках. Перш за все, за словами Анатолія Голубченка, тут слід вирішити разом з Міністерством освіти питання ремонту приміщень гуртожитків. По-друге, є проблеми щодо укладення договорів з турфірмами про розміщення вболівальників. Зараз вже є договори на розміщення 4300 гостей турніру у гуртожитках, але необхідно узгодити домовленості на 18 тис. місць.

Є і низка проблем з фінансуванням. Наприклад, необхідно виділити кошти на реконструкцію трьох київських лікарень, які будуть складовою системи медичної безпеки на чемпіонаті. Крім того, треба 53 млн грн для повної реконструкції аеродромного комплексу "Жуляни".

Стосовно ж міського транспорту, то до Євро-2012 столицею курсуватимуть 185 нових автобусів та тролейбусів. Однак проведення конкурсу щодо забезпечення транспортного зв'язку між столицею та областю (зокрема Бориспіль - Київ) покладено на чиновників Київщини, що може дещо ускладнити ситуацію. Тому Анатолій Голубченко висловив пропозицію, аби оператором єдиного комплексу перевезень був Київпастранс. Крім того, вимогою УЄФА є виокремлення на дорогах смуги для громадського транспорту та спецавтомобілів (наприклад швидких). Проте ДАІ, виходячи з нинішнього законодавства, нічим не може зарадити у вирішенні цього питання.

Найбільше проблем із фінансуванням - у Львова. За словами міського голови Андрія Садового, зокрема, 11 млн грн цього року потрібно на підготовку гуртожитків для гостей, 1,33 млрд - на реконструкцію автошляхів, 275 млн - на закупівлю нових автобусів та тролейбусів, 100 млн - на реконструкцію лікарень.

Голову Національного агентства з підготовки та проведення Євро-2012 Володимира Ковалевського обурила інформація про проблеми із закупівлею громадського транспорту. "Я п'ять разів запрошував вас на наради з цього питання, - звернувся голова Нацагентства до Львівського голови. - Натомість замість вас приходили непідготовлені клерки". У ситуацію втрутився Прем'єр-міністр, наголосивши: дискусією на підвищених тонах нічого не вирішиш - до питання треба підходити виважено та професійно.

А от головна проблема Донецька - дороги. За словами керівника міста Олександра Лук'янченка, лише на реконструкцію комунальних доріг необхідно 400 млн грн. Крім того, слід розробити чіткий графік фінансування Донецької кільцевої дороги. Є перебої і з оплатою реконструкції лікарень - місто потребує 53 млн грн.

Найменше ж проблем у Харкова. Перший заступник міського голови Олександр Кривцов поінформував, що найважливішим питанням є будівництво нової станції метро "Проспект Перемоги". Для цього потрібно 300 млн грн. За його словами, міська влада готова виділити з власного бюджету 70 млн грн. Миколу Азарова решта суми не збентежила - він сказав, що це питання можна вирішувати.

У підсумку Прем'єр-міністр повідомив, що 20 березня Кабінет Міністрів затвердить остаточний перелік об'єктів Євро-2012 та графік їх фінансування, додавши: державна казна - не гумова, тому при підготовці до турніру треба якомога ефективніше використовувати кошти - економити кожну копійку. Кожен збудований об'єкт має бути зданим в ідеальному стані. Особливо це стосується Києва. Микола Азаров зауважив: не хочу образити інші міста, але від того, яке враження справить столиця на гостей, залежатиме загальне враження від України.