Сьогодні стартує вступна кампанія — близько 300 тисяч абітурієнтів впродовж кількох тижнів зможуть подати документи одночасно до кількох університетів. Як і раніше, випускники понесуть до прий   мальних комісій сертифікати ЗНО та шкільні атестати.

Утім, цього року на абітурієнтів очікують істотні зміни: інакше додаватимуть тестові бали, бюджетне місце рекомендуватиме спеціальна електронна система, та й штормитиме значно менше: замість трьох хвиль зарахування буде лише одна. «УК» вирішив докладніше розібратися в новаціях.

Сьогодні абітурієнти прийшли й до приймальної комісії Донецького національного університету, що переїхав до Вінниці. Фото Укрiнформу

Атестат помножать на нуль

Єдине, що не зміниться, — можливість подати документи в електронному або паперовому вигляді до п’яти вишів на три спеціальності. Тож залишається 15 шансів отримати студентський квиток.

Найперше, треба правильно обчислити свій конкурсний бал. Раніше  він дорівнював сумі результатів ЗНО, середнього балу шкільного атестата (додатково результатів творчих конкурсів та олімпіад, перемог у МАН, курсів довузівської підготовки). Тепер до кожної з цих складових застосовується ваговий коефіцієнт. Максимально можна буде набрати 210 балів.

Причому, вага кожного результату ЗНО становитиме не менш як 20% конкурсного бала (ваговий коефіцієнт не менш як 0,2). Середній бал атестата — від 0 до 0,1, тож деякі виші взагалі не зважатимуть на шкільний документ. Оцінку за творчий конкурс обчислюватимуть як середнє арифметичне за етап (найвищий коефіцієнт 0,25, за винятком напрямів «мистецтво» та «архітектура» — не більше як 0,5).

Пам’ятайте, що вагу кожної складової конкурсного балу університет визначає індивідуально, водночас сума всіх коефіцієнтів має дорівнювати одиниці. Приміром, на одну зі спеціальностей медичного вишу всі бали множаться на такі коефіцієнти:  хімія — 0,5, біологія — 0,3, рідна мова — 0,2,  атестат — 0,0. Тобто, якщо отримали найвищі бали ЗНО саме з хімії, у вас будуть високі шанси потрапити до цього вишу на бюджет. Тому передовсім радимо вивчити умови вступу обраних університетів, оскільки правила єдині, втім нюанси дуже різняться.

Лотерея не допоможе

Вагомою новинкою стане запровадження пріоритетності при поданні заяви до вишу. Тобто абітурієнт має самостійно  прорейтингувати кожну з 15 заяв, де №1 буде найважливішою для бажанішої спеціальності. Скажімо, перше місце віддаю Львівському університету. Так відповідальність вибору лягає на плечі вступника, який тепер не покладатиметься на минулорічну лотерею (куди проскочу на бюджет, там і навчатимусь), а має більш свідомо обирати майбутній фах. Для абітурієнтів з цільовим направленням  (наприклад, у медичні виші) апріорі цю заяву вважатимуть пріоритетом номер один. «Пріоритетність не можна змінювати впродовж вступної кампанії, — запевняє координатор освітніх програм громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Стрелюк. — Загалом ця система запроваджена й для того, щоб випускники  замислювалися, яку професію хочуть здобути».

Водночас експерти наголошують, що надаючи перевагу тому чи тому університету, слід адекватно оцінювати свої можливості. Йдеться як про тестові  бали — варто переглянути рейтингові таблиці вишів минулих років, так і про батьківський гаманець, який може не потягнути, скажімо, проживання в Києві. Тоді радше надати перевагу університету, розташованому ближче до дому.

Держзамовлення скоротять

Важливо, що в 2015 році під час подання документів вступникам допомагатиме автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на бюджетні місця. Вона сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. «Система перевірить можливість вступу за кожною з поданих заяв, чи потрапляє абітурієнт за набраною кількістю балів на державне замовлення до обраного вишу, — пояснює перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. — Цей абітурієнт отримує рекомендацію на зарахування за своїм першим пріоритетом. Якщо не проходить за першим, система перевіряє, чи проходить за другим й так далі. Решта заяв автоматично анулюються».

Також автоматизована система дасть змогу навести лад під час складання рейтингових списків. «Тепер абітурієнта не буде в п’ятнадцяти списках рекомендованих до зарахування, а лише там, куди він проходить за першим пріоритетом, — деталізує Інна Романівна. — Це робимо для того, щоб уникнути зловживань, коли списки формувалися в кілька хвиль, і на бюджетні місця приймальні комісії зараховували тих, хто перший добіжить, або «своїх» вступників із нижчими балами. Торік ми отримали тисячі звернень від абітурієнтів, котрі обурювалися, що їм не зателефонували з приймальної комісії, натомість на бюджет зарахували людину з меншими тестовими балами».

Громадянська мережа «ОПОРА» проаналізувала, що в окремих університетах до 80% абітурієнтів саме так потрапляли на бюджет. Тож важливо, що рейтингові списки рекомендованих до зарахування формуватиме не університет, а Єдина державна електронна база з питань освіти. Також цьогорічною особливістю є те, що добір абітурієнтів відбуватиметься серед тих, які подадуть документи на контрактну форму навчання.

Водночас у Міносвіти рекомендують обережно ставитись до вишів із так званого чорного списку, де навчається всього 100—200 студентів. Ці університети теж здійснюватимуть набір, утім вже незабаром можуть залишитися без ліцензії.

Держзамовлення цього року скоротять на 10—12%. Найбільше — на суспільно-гуманітарні напрямки, найменше — на    ІТ-спеціальності. Натомість у рази воно зросте для навчання абітурієнтів військовій справі, та на 10—15% — для майбутніх медиків. За словами Інни Совсун, з території Донбасу переїхали 16 вишів, які теж отримують бюджетні місця, залежно від кількості викладацького складу та навчальної бази. До речі, за результатами вступних екзаменів (без проходження ЗНО) до університетів зможуть вступити учасники АТО, звільнені цього року від військової служби.

Усунуто монополіста, який друкував дипломи за великі гроші

Тим часом виникли проблеми у бакалаврів, які прагнуть вступити на магістратуру, — їм не видають дипломи. Цю ситуацію «УК» прокоментував міністр освіти і науки Сергій Квіт:

— Справді, цього року деякі університети затримали видачу дипломів своїм випускникам. Це зумовлено тим, що наше відомство усунуло з ринку монополіста — єдину фірму, яка друкувала дипломи за великі гроші. Тепер виші можуть самі обирати поліграфічні підприємства. Підраховано, що за таких умов собівартість диплома зменшиться в середньому втричі, а в окремих випадках — удесятеро.

Також раніше програмне забезпечення Єдиної державної електронної бази з питань освіти належало приватній фірмі. Ми створили нове програмне забезпечення. Але окремі університети пізно спрацювали, адже всі дані треба було вносити по-новому. Однак, якщо виш подає інформацію, то через два дні отримує номери й серії дипломів.

Абітурієнту на замітку

♦ 10—31 липня — подача заяв та копій документів до вишів.

♦ 24 липня — закінчення прийому заяв від абітурієнтів, які проходитимуть творчі конкурси або іспити.

♦ 21—31 липня — проведення творчих конкурсів.

♦ 25—31 липня — проведення вступних іспитів та співбесід.

♦ 4 серпня — розміщення рейтингових списків вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування на бюджет.

♦ 8 серпня до 18:00 — подача оригіналів документів до приймальної комісії.

♦ 10 серпня — розміщення списків осіб, зарахованих на бюджет.

♦ 15 серпня — розміщення рейтингових списків для контрактників.