Осінь — це чи не найкраща пора для інтенсивної роботи ринку нерухомості. Саме в цей час активізується оренда житла у великих та малих містах, бо до них приїздять звідусіль на навчання студенти. Тож найм квартири чи кімнати саме з кінця серпня — початку вересня дорожчає на 10%. Нинішня осінь — не виняток.

Голова Нацради ріелторської палати України Віктор Несін зазначив кореспонденту «УК», що з вересня укотре збільшаться комунальні платежі. Тож якщо орендодавець захоче перекласти їх на орендаря (додати до вартості найму житла і ці суми), то попиту можна і не очікувати. «У цьому разі орендар, який, приміром, уже 2—3 роки винаймав житло у такого господаря, шукатиме іншу квартиру чи кімнату», — додає він.

За Києвом планку тримає Одеса

Який же вигляд має цінова ситуація у сегменті оренди житла в найбільших українських містах? Як бачимо з таблиці, перше місце в ціновій шкалі посіла як завше столиця, де винайняти таке житло можна за 6—8 тисяч гривень на місяць.

Не відстає від Києва й Одеса. Звісно, в курортний сезон ціни там зашкалюють, утім вони рідко опускаються нижче чотирьох тисяч гривень за оренду 2-кімнатного помешкання. Приблизно в такому самому ціновому діапазоні показники у Харкові та Львові.

У туристичних містах, менших за Одесу (приміром, в Ужгороді чи Чернівцях), вартість оренди 2-кімнатного житла впродовж року може рівнятися до львівської.

На ринку вторинної нерухомості діаметрально протилежна цінова картина. Уживане житло практично не затребуване. Брак іпотеки, невпевненість у завтрашньому дні зробили свою справу. По всій країні житла у цьому сегменті ринку купують дуже мало, бо воно дорогувате і вже дуже амортизоване. Тому такі помешкання постійно падають в ціні. Так, за прогнозами Віктора Несіна, до кінця року вартість квартир на вторинному ринку нерухомості знизиться ще на 10—15% порівняно з літніми показниками. Отже, хто дуже хоче придбати собі саме вторинну нерухомість, дочекайтеся нового року.

Первинний ринок в Україні останнім часом через кризу почав потроху валитися. Однак, як зазначає ріелтор Андрій Коновалець, зараз компанії-забудовники, знижуючи ціни, практично вийшли на ту мінімальну (або середню) рентабельність, яку вони можуть собі дозволити, щоб і надалі функціонувати. «Я думаю, що компанії-забудовники мають рентабельність на окремих своїх проектах до 20%, на інших вони можуть не сягати і 10%, а в цілому цей показник становитиме 15%. Нині говорити про 100—150% взагалі не можна», — зазначає він.

Чимало будівельних компаній (експерти кажуть навіть про третину фірм ринку) упродовж останнього року вимушені були закритися.

Малогабаритне вабить

Що стосується цін на житлові об’єкти первинного ринку нерухомості, то дуже вигідно і відносно дешево можна купити квартири навіть у столиці — двокімнатне помешкання можна придбати навіть за 40 тисяч доларів.

Трохи дешевше воно коштує в Одесі. Як зазначає місцевий аналітик ринку Ігор Шевчик, вартість однокімнатної квартири без ремонту у Південній Пальмірі стартує з 330 тисяч гривень. «За останні три місяці нові помешкання подешевшали в ціні відсотків на 20», — зазначає він.

Цікаву тенденцію помітили харківські ріелтори та експерти ринку. Аналітик агентства нерухомості «Город» Марина Шерніна зауважила: щоб відповідати сучасній ситуації, деякі забудовники стали розробляти проекти житлових комплексів з питомою вагою малогабаритних квартир до 50%. За її словами, квартири зводять малогабаритні — від 18 квадратних метрів, проте вони мають неабиякий попит.

Така ситуація не лише у Харкові, а й у столиці (тут почали зводити квартири площею 22—26 «квадратів»).

Отже, в осінь ринок продажу та оренди житла входить з високими цінами на найм та падінням вартості квартир на первинному й вторинному ринках.

Щоб хоч якось переманити на свій бік потенційних покупців, чимало власників старого житла роблять пристойні ремонти у своїх помешканнях, з ними можна добряче поторгуватися, скинувши ціни на 2—7 тисяч доларів.

А компанії-забудовники постійно проводять усілякі акції зі знижками вартості квадратного метра на 10—15%. Таким чином, обидва ринки живуть, проте дещо інтенсивніше на первинному його сегменті та оренді. Чого не скажеш про вторинний. Адже люди хочуть мати нове і комфортніше житло, яке значно дешевше, ніж старе. Навіть попри ймовірні ризики купівлі квартир на етапі котлована, коли ціна на 20% менша.