Революція гідності, другу річницю початку якої сьогодні відзначають в Україні, — це тисячі історій її учасників з особистими емоціями, думками, переживаннями. У межах проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті вже записано понад 500 спогадів. Вибрані з них і становлять книжку «Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності», яку вчора презентували у Києві. Герої, які були безпосередніми учасниками подій на Майдані, розповідають про свою участь у Революції гідності.

Серед них — студенти і підприємці, представники Самооборони Майдану і його духовна варта, автомайданівці, волонтери, журналісти, митці, правозахисники, політики. Вечір-презентація «Я і Революція» відбувся у MediaHub. У ньому взяли участь актор та ведучий Майдану Євген Нищук, історик і громадський діяч Володимир В’ятрович, народний депутат Юрій Дерев’янко, юрист Дмитро Гузій, журналістка Наталія Соколенко, соліст гурту «ТаРута» Євген Романенко, художник Андрій Єрмоленко, командир загону першої допомоги Національного комітету Червоного Хреста України Тарас Логінов, громадська активістка Олена Подобєд-Франківська, студент Богдан Кучер, які також були учасниками тих подій. Вони згадали загиблих і поділилися власними історіями того буремного часу.

Деякі з цих спогадів увійшли до книжки «Вогонь Майдану. Щоденник революції. 21 листопада 2013 — 22 лютого 2014», яка побачила світ у Польщі. А вчора з нагоди другої річниці Революції гідності у Варшаві у кінотеатрі Iluzjon її представили. Презентація відбулася у межах польсько-українського заходу, організованого Фундацією осередку «Карта» та Посольством України в Республіці Польща. Захід пройшов як перформенс-читання фрагментів книжки польською та українською мовами. Це була спроба показати феномен української революції через колективний портрет опублікованих у книжці свідчень учасників Майдану. Режисером літературно-мистецької події був Войцех Пітала, художнім керівником — Мацей Войтишко. 

Український інститут національної пам’яті у партнерстві з ГО «Фонд збереження історії Майдану» реалізує проект «Майдан: усна історія». Його започаткували, щоб зібрати відео- та аудіосвідчення активістів Майдану про події зими 2013—2014 років. Уже записано кілька сотень інтерв’ю людей із різних середовищ, різних вікових категорій і професій, з численних регіонів України, які розповідають про ключові події Революції гідності. Зібрано півтори тисячі артефактів і пам’яток, включно із символом Євромайдану — «йолкою». До речі, майданівські артефакти й досі приймають у Музеї Івана Гончара. Все це стане основою майбутнього Музею Майдану.