Після відносно тривалого періоду зміцнення національної валюти з 32 до 23 гривень до долара, кілька тижнів поспіль перша є практично стабільною.

Звісно, це не може не тішити уряд та експертів. Проте цілком логічно, що наслідком такої тенденції повинно стати зниження вартості імпортних продуктів, автівок, побутової техніки, ліків. Повинні відбуватися також і певні зміни на ринку житлової нерухомості. В усьому цьому і намагався розібратися кореспондент «УК».

Морепродукти і цитрусові тримають оборону

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, перейматися тим, що найближчим часом ця позитивна тенденція нівелюється, не варто. «Сталося таке завдяки діям Нацбанку, який обмежує обсяги гривневої маси та торги на міжбанку. Так, долар є, а нацвалюти нема. Також стабілізували курс гривні тривалі свята. Цей показник не коливатиметься у травні, навіть якщо почнуться активні воєнні дії на Донбасі», — зазначає він.

На зниження цін на етапі стабілізації (або поступового зміцнення нацвалюти) курсового ринку, як зазначають фахівці, першими реагують імпортні продовольчі товари, що швидко псуються. До них можна зарахувати рибу та морепродукти і цитрусові. Проте, за словами експерта аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Аліни Жарко, ціни на морепродукти протягом 2—3 місяців навряд чи зменшуватимуться. «Так, вартість на вітчизняному ринку риби трішки впала. Однак ми не повинні очікувати, що ціна на цю продукцію найближчим часом знизиться, скажімо, на 20—30%. Це пояснюється тим, що імпортери вже давно заклали валютні ризики у вартість морепродуктів. Вважаю, що українцям слід чекати зниження цін на такі продукти, лише коли долар коштуватиме 17—18 гривень», — резюмує вона.

Що стосується цитрусових та інших екзотичних фруктів, то, як запевнили автора в одному з магазинів мережі «Велика кишеня», падіння цін на них не відбувається. Проте вони стабілізувалися. Що ж буде надалі, менеджери мережі не знають.

З акціями і без

Значно порадувало споживачів зниження вартості імпортних автомобілів. Так, у компанії «Автомотив», що є дилером «Рено», кореспондента «УК» повідомили, що ціни на автомашини останніми тижнями знизилися на 6%, а попит збільшився на 10—12%.

У Першому автоцентрі Skoda зазначали, що вони щодня перераховують ціни у євро і доларах щодо гривні. Так, у нацвалюті автівки фірми за останній місяць подешевшали на 18—19%.

Зниження курсу до 22—23 гривень за долар дало змогу зменшити завищену вартість квадратного метра у компаній-забудовників та наблизити її до реальних можливостей покупців (ціни на нове житло компанії вже давно вказують у гривнях). Так вважають деякі експерти ринку нерухомості.

Керівник відділу продажу ЖК ParkStone Дмитро Шостя у коментарі «УК» заявив, що деякі компанії продовжують політику підвищення цін. «Пов’язано це з тим, що більшість забудовників з моменту пікового зростання курсу долара (лютий 2015 року) не поспішали різко підвищувати ціни. Нині, коли гривня зміцніла, ніхто із забудовників не знижуватиме вартості житла. Пояснюється це тим, що ризики девальвації залишаються на високому рівні. До того ж, не знизилися ціни на будматеріали», — додає він.

Однак задля підвищення попиту компанії-забудовники все-таки почали пропонувати всілякі знижки і проводити різні акції. Приміром, одна з фірм розпочала акцію 15-відсоткової знижки на будь-яку свою нерухомість.

Утім, на вторинному ринку господарі квартир миттєво скористалися зміцненням гривні і стали підвищувати ціни на житло. Воно, як відомо, на цьому сегменті ринку часто оцінюється і продається у доларах. Ріелтори зазначають, що також збільшилася кількість угод.

Курси гривні до іноземних валют уже значно нижчі, ніж були два місяці тому. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Гнучкість пральної машини

Дешевшає побутова техніка. Одна з компаній знизила ціни на холодильники на 7—9%, пральні машини — на 10%, газові плити — на 12%. Так само й інші компанії та їхні представники в Україні.

Найзагадковіший у цьому сенсі ринок лікарських препаратів. Як розповів керівник однієї з невеликих фармацевтичних мереж, його ринок на зміцнення гривні реагує (як і завжди) дуже мляво. «Все, що було закуплено з розрахунком на 2—3 місяці активного продажу, обчислювалося за ще високим курсам долара та євро до нацвалюти. А саме через такий термін ринок фармпрепаратів входить у літній період, коли продаватиметься значно менше ліків. Усе це треба враховувати. До того ж, значно збільшилася вартість комунальних послуг, а чимало аптек орендують приміщення. Тож не думаю, що вартість ліків найближчими місяцями знизиться», — каже він.

Експерт, щоправда, оптимістичний в іншому: вартість фармпрепаратів також не підвищуватиметься. Але це і так зрозуміло: зростати цінам уже нікуди.

Утім, виконавчий директор Асоціації міжнародних фармвиробників Володимир Ігнатов нещодавно зазначав, що якщо курс знизиться до 20 гривень за долар, ліки мають дешевшати на 15—20%. Тож, як кажуть, почекаємо. Проте за такою логікою можна сказати, що з курсом 23 гривні за долар ціни на ліки цілком можуть знизитися на 12—17%.

Підсумовуючи, зауважимо, що позитивний тренд, пов’язаний із зміцненням гривні й падінням цін на деякі імпортні товари, дуже нестійкий. І це зрозуміло, коли дивишся на політичну ситуацію у країні. Та сподіватимемося, що все буде гаразд.