З минулого року в Україні офіційно почали видавати закордонні біометричні паспорти. Впровадження такого типу офіційних документів є способом підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму. Для українців – це ще й можливість наблизитися до безвізового режиму з ЄС. Адже нині така форма посвідчення особи запроваджена у понад 90 державах світу, а ще 20 держав готові до впровадження таких документів у найближчі роки.

Особливістю цього документа є електронний носій даних з інформацією про біометричні показники власника з метою його ідентифікації: за зображенням людини, відбитками пальців і електронним підписом.

Нині отримати біометричний паспорт бажаючі можуть у підрозділах Державної міграційної служби на всій території України. Цей документ повністю адаптований до системи електронного зчитування, якою користуються в країнах ЄС. Тепер рішення за Радою ЄС – ухвалити політичне рішення про безвізовий режим для українців.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, від початку поточного року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 1600 звернень, у яких громадяни найчастіше запитують про можливість отримання біометричного паспорта громадянина України для виїзду за кордон, про його вартість, строки виготовлення, а також як відбувається процес зняття біометричних даних.

Так, заявник з Київської області звернувся на урядову «гарячу лінію» з приводу організації виготовлення біометричного паспорта. Управлінням Державної міграційної служби (ДМС) України в Київській області громадянину були надані докладні роз’яснення щодо оформлення документа відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, його тимчасового затримання та вилучення». Згідно із зазначеною постановою видача паспорту для виїзду за кордон здійснюється територіальними органами або підрозділами ДМС незалежно від місця проживання громадянина. Також заявнику був наданий перелік документів, необхідних для оформлення біометричного паспорта.

Громадянка із Житомирської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію», щоб дізнатися, у скільки їй обійдеться виготовлення закордонного паспорта для неї і неповнолітньої дитини. Управлінням Державної міграційної служби України в Житомирській області заявниці були надані роз’яснення щодо офіційної вартості паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Для дорослої людини вартість паспорта з безконтактним електронним носієм становить – 561, 47 грн., а вартість документа, що не містить електронного носія – 495,47 грн. Натомість вартість паспорта громадянина України для виїзду за кордон неповнолітньої дитини – відповідно 391,47 грн. і 325,47 грн.

Багатодітна одинока матір із Полтавщини, яка раніше ніколи не мала закордонного паспорта, попрохала через урядову «гарячу лінію» надати їй інформацію щодо організації та оформлення документа для тимчасового виїзду за кордон. Жінці був наданий перелік необхідних документів для виїзду за кордон та посилання на сайт, де розміщений повний перелік територіальних підрозділів Державної міграційної служби України, куди звертаються громадяни для правильного оформлення закордонного паспорта.

За період з 1 по 7 серпня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 33 483 дзвінки, а також 714 звернень зареєстровано через Інтернет.

1545 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.

0-800-503-045 – «гаряча лінія» для підприємців.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua