Хоч минулого літа відбулася термінова евакуація луганців, багато дітей мали змогу відпочити в оздоровчих таборах. Тепер, коли їхні батьки отримали спеціальний статус, а з ним — і виплати на здешевлення оренди житла, з’ясувалося, що немає підстав надавати пільгові путівки для літнього оздоровлення дітей.

— На жаль, у законодавстві не прописано статусу таких дітей. Профільне міністерство звернулося до Верховної Ради із проханням внести зміни до Закону «Про літнє оздоровлення та відпочинок дітей», щоб можна було використовувати бюджетні кошти на путівки для дітей-переселенців, але поки що реакції немає, — зазначає директор департаменту соціального захисту населення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Елеонора Поліщук.

На щастя, місцева влада не сидять склавши руки. Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль звернувся до колег з інших областей із проханням прийняти маленьких луганців на відпочинок. Відгукнулися очільники Волинської, Хмельницької, Чернігівської, Закарпатської, Львівської областей.

На самій Луганщині відкриваються чотири з 16 літніх таборів, що залишилися на підконтрольній Україні території. Путівки туди чи не найдешевші у країні — до 3 тисяч гривень за зміну. І коштів на оздоровлення дітей, за словами Елеонори Поліщук, достатньо: до 11 мільйонів гривень у бюджетах усіх рівнів, зокрема обласному. Та ось законного рішення, щоб бюджетні кошти ходили за дитиною з родини вимушених переселенців, поки що немає.

А тим часом у Луцьку…

Міська влада Луцька організувала курс літнього загартування для учнів 5—9 класів із Волновахи Донецької області у заміському закладі оздоровлення та відпочинку «Ровесник». У насиченій програмі відпочинку перших 18 гостей із шахтарського краю — спортивні та інтелектуальні ігри, ознайомлення з історичними й культурними пам’ятками Волині, місцевими традиціями.

Учням з Волновахи, з якою волинян назавжди пов’язав біль першої великої бойової втрати бійців 51-ї ОМБ і їхнього комбата Леоніда Помінкевича, вже раді їхні однолітки із загальноосвітніх навчальних закладів Луцька.

— Наші діти та їхні батьки добре знали, куди саме їдуть, адже 68 їхніх однолітків уже із захопленням розповіли про своє перебування у Луцьку під час минулих Великодніх свят, — розповіла представник відділу освіти Волноваської райдержадміністрації Ірина Жежер, яка супроводжує дітей. Витрати на оздоровлення дітей з Донецької області взяв на себе відомий бізнесмен, керівник приватного агропромислового підприємства «Рать» Віктор Шумський. Він надав понад п’ятдесят тисяч гривень, які використають передовсім на вітамінізоване харчування школярів. А після відбуття цієї групи прибуде ще двадцять діток з міста-побратима Луцька. І це лише один із прикладів обмінів, що встановилися між містами після торішньої трагедії.

…і на Вінниччині

В області врахували специфіку цього року і забезпечать літній відпочинок дітей учасників АТО та тимчасово переміщених осіб. Так, нині в позаміському таборі в Шаргородському районі відпочивають 37 дітей із Старобільського району Луганщини. А на узбережжі Чорного моря оздоровлять сто дітей учасників АТО за рахунок коштів обласного бюджету.

Загалом на Вінниччині в літніх таборах і санаторіях побуває понад половина дітей шкільного віку — 86 тисяч. Для цього в області є 19 позаміських таборів та 203 — з денним перебуванням (пришкільних), які ще 2 червня прийняли понад 17 тисяч дітей. Є змога у юних вінничан за бюджетної підтримки відпочити на Чорному морі. Загалом на оздоровлення дітей передбачено 6,5 мільйона гривень, що на два мільйони більше порівняно з минулим роком.

Заступник начальника профільного управління облдержадміністрації Наталя Заболотна зазначає, що не слід забувати про співпрацю із громадськими організаціями. Так, одна з вінницьких скаутських організацій проведе дитячо-молодіжний наметовий форум на березі річки Південний Буг, яким охопить 55 дітей. Громадська правозахисна організація «Джерело надії» проведе молодіжний наметовий табір для 15 дітей з родин внутрішньо переміщених осіб. З обласного бюджету на ці заходи заплановано 27 тисяч гривень. А релігійні організації області цього року планують оздоровити майже 2 тисячі дітей.

Олена ОСОБОВА, Валерій МЕЛЬНИК, Олег ЧЕБАН, «Урядовий кур’єр»