ПРОГРАМА

Міністерство оборони лише поточного року планує побудувати
2300 квартир для військовослужбовців 

Озброєний, але... безквартирний. Це про українських захисників Вітчизни, які стоять у черзі на власне житло. За роки існування війська незалежної України для військовослужбовців вдалося побудувати, придбати лише  83 тисячі квартир. Наразі в очікуванні власного помешкання 45 тисяч військовиків, майже 11,5 тисячі сімей військових пенсіонерів. Середній вік безхатченків Міноборони — 55 років.

 

Ось чому у ході робочої поїздки до Автономної Республіки Крим начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних сил України генерал- полковник Григорій Педченко приділив чимало уваги саме питанню соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

— Це ганебно, коли ми говоримо про безквартирного полковника, який з родиною мешкає на 12 квадратних метрах гуртожитку. Цього не повинно бути у Збройних силах! І ми дуже серйозно працюємо над вирішенням цього питання, — зазначив він,  наголосивши, що сьогодні Українська армія отримує всебічну підтримку Президента України — Верховного Головнокомандувача Збройних сил Віктора Януковича.

Лише  цього року у планах військового відомства побудувати близько 2300 квартир.  За словами Григорія Педченка, оборонне відомство розробило новий проект «Військове містечко — 300», який дав надію тисячам безквартирних військових отримати достойне житло.

«Дуже багато військових об’єктів сьогодні вивільнилося і не потрібні для використання у Збройних силах. Ми пропонуємо інвесторам приходити і будувати там будинки, не змінюючи цільового військового призначення землі», - підкреслив він.

Нагадаємо, що Постановою уряду 15 грудня 2010 року прийнята «Комплексна програма забезпечення житлом військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, посадових осіб митної служби та членів їх сімей», якою передбачено в семирічний термін розв’язати житлові проблеми і сорока п’яти тисяч черговиків-військовослужбовців. Для виконання Програми потрібні 13,4 млрд грн, 46 відсотків з яких мають бути виділені з Державного бюджету, решта — з інших джерел.

«Давно стало очевидним, що, зважаючи на економічні можливості держави, закрити квартирне питання у війську лише за рахунок бюджету нереально, —  вважає директор Департаменту капітального будівництва Міністерства оборони Едуард Шевчук. — Конче потрібні дієві законодавчі механізми для запровадження нових джерел фінансування, створення сприятливого клімату для інвесторів та запровадження нових форм забезпечення житлом».

Саме ці  проблеми, на його думку,  були всебічно враховані при прийнятті рішення уряду від 15 грудня 2010 року.  Аби забезпечити виконання цього важливого документа, Міністерство оборони активно працює над змінами у законодавстві задля розширення форм забезпечення житлом військовослужбовців, залучення небюджетних коштів для будівництва житла для військовослужбовців.

Нині у оборонного відомства 157 об’єктів, на 53 з яких вже ведеться будівництво, на решті — проектні роботи. Загальної кількості квартир, які мають бути збудовані за сім наступних років, переконані в Міноборони,   буде достатньою для забезпечення 45 тисяч сімей безквартирних військовослужбовців.