Курс на енергонезалежність на Черкащині взяли ще два роки тому. На сьогодні споживання природного газу в області зменшили майже на 37 відсотків. Про це повідомив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. Черкащанам стала в пригоді обласна програма підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв. Передбачені програмою заходи дадуть змогу не тільки ощадливо використовувати енергоносії, а й сприятимуть залученню нових, альтернативних джерел.

Як розповів директор департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдерж?адміністрації Сергій Демиденко, за період дії програми реалізовано 664 заходи. Це зокрема заміна вікон та дверей, утеплення фасадів та покрівель, заміна котлів, систем опалення та багато інших заходів на загальну суму 66,77 мільйона гривень. Приділяють увагу й розвитку відновлюваної енергетики. Черкащина — одна з п’яти регіонів України, де найбільше діючих малих ГЕС.

Тільки від початку нинішнього року жителі області одержали 782 «теплі» кредити на загальну суму 13,4 мільйона гривень, які допоможуть ощадливіше використовувати енергоносії.  Нині в області триває підготовка до нового опалювального сезону підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери. Приміром, заклади соціальної сфери поставили за мету, щоб за рахунок  комплексних заходів скоротити споживання газу ще щонайменше на 10%, а теплогенеруючі організації — на 5%.

Ефективній підготовці до опалювального сезону сприятиме персональна відповідальність керівників районів і міст, яку впроваджено згідно з рішенням колегії облдержадміністрації. Адже поряд із успіхами є й відставання та нерозв’язані проблеми. Зокрема в районах низькими темпами забезпечують будинки лічильниками тепла та води. В інвестиційних програмах підприємств тепло- та водопостачання передбачено, що ці заходи до початку опалювального сезону мають бути виконані повністю, однак забезпеченість побудинковими приладами обліку тепла становить лише 31%. Не повністю забезпечено лічильниками газу котельні соціальної сфери. Необхідних коштів для цього бракує, а газові служби забороняють експлуатувати котельні без лічильників. 

Є й інші камені спотикання у стосунках із газопостачальною компанією. Так, голова правління ПАТ «Черкасигаз» Сергій Буян на засіданні останньої колегії  облдержадміністрації наголосив, що з 1 січня нинішнього року запроваджено нові правила газопостачання, за якими в разі отримання будь-якими споживачами газу без установленого ліміту («номінації») цей газ оплачується з коефіцієнтом 1,20, а тому жодні організації, у тому числі бюджетні, комунальні та приватні, не зможуть одержувати природний газ без лімітів. А ліміти одержать ті, хто уклав договори. Однак, аби укласти договір, потрібно не мати боргів. Поки що похвалитися цим можуть не всі. Ось таке «зачароване коло».

Таку ультимативну позицію у містах і районах сприймають не всі. Є зауваження і претензії до керівництва Черкасигазу. Звинувачують його в небажанні співпрацювати, а розв’язувати проблеми з позиції диктату. Голова обласної ради Олександр Вельбівець, коментуючи дискусію між керівництвом компанії та споживачами газу, висловив припущення, що Черкасигаз штучно створює проблеми на ринку газу, аби диктувати всім свої умови. Та як заявляють у акціонерному товаристві, компанія також перебуває у скрутному становищі, колективу навіть доведеться відправляти працівників у відпустки за власний рахунок. Труднощі виникли через борги комунальних закладів перед «Нафтогазом». Отож, мовляв, підприємству невигідно працювати з держустановами через затримки у сплаті за отриманий газ.

Обидві сторони планують з’ясувати стосунки, озвучити нерозв’язані проблеми на спільній нараді. Сподіваємося, що відкритий діалог піде на користь усім.