Стратегічні пріоритети  Уряду визначаються передусім стабільністю державних фінансів та високою стійкістю фінансової системи.

Зокрема, постановою КМУ від 20 січня 2016 р. № 37 «Деякі питання виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги» влада має намір убезпечити ризики  фінансових операцій за допомогою встановлення чітких вимог до уповноважених банків. Серед них визначені наступні: частка активів банку має становити не менше як 1% банківської системи, банк володіє облігаціями внутрішньої державної позики в розмірі не менш як 20% регулятивного капіталу банку, на час проведення конкурсу банк провадить діяльність на банківському ринку не менше трьох років тощо.

Запропоновані зміни мають підвищити ефективність і прозорість у виборі банків для використання в державному секторі, рівень захищеності виплат працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги, а відтак зміцнити довіру населення до банківської системи та держави в цілому.

Вклади фізичних осіб АТ «Ощадбанк»  відповідно до  Закону України «Про банки і банківську діяльність» гарантуються державою. Щодня цей банк обслуговує сотні тисяч клієнтів, видає пенсії, обслуговує зарплатні проекти, кредитує економіку, надає депозити  тощо.

Однією з найбільш популярних форм роботи цієї банківської установи з населенням залишаються кредитні програми, наприклад  із виконання урядової програми з енергозбереження  (програма «Ощадний будинок»).  Люди починають розуміти, що утеплення будинку сьогодні – це значна економія коштів у майбутньому. Тим більше, що «теплі» кредити доступні багатьом завдяки державній компенсації. Важливо, що за «теплими» кредитами можна отримати компенсацію не лише від Уряду, а й від міських, районних та обласних адміністрацій, які відшкодовують частину ставки або тіла кредиту. Такі програми різного рівня працюють практично в кожній області. У поточному році Ощадбанк планує також відновити видачу подібних  кредитів  об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)  та житлово-будівельних кооперативів у рамках держпрограми енергоефективності.

Тож, щоб зміцнити довіру пересічних громадян до банків, потрібно змінити передусім зміст банківської системи, починаючи з відкриття карток, ведення рахунків, платежів, кредитів тощо, а також навчитися якісному обслуговуванню клієнта, удосконалюючи надання послуг, налагоджуючи правильне спілкування клієнта та працівника банку. Адже саме якість послуг, що проявляється у  ставленні до клієнта, умінні спілкуватись з ним, вирішувати проблеми та розуміти його потреби, будує таку найважливішу частину банківського капіталу як довіра.

Від початку року на урядову «гарячу лінію» з питань роботи  АТ «Ощадбанк» надійшло  близько 1 800 звернень. Громадян турбували передусім  питання  якості  банківського обслуговування, зокрема наявність черг, утримання плати за послуги банку під час оплати комунальних послуг, труднощі в  оформленні  адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам  тощо. Чимало громадян, які  вже скористалися чи бажають долучитися до  державної програми з впровадження енергоефективних заходів, зверталися за роз’ясненнями щодо можливості отримання кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали, а також відшкодування частини кредиту через банк.

Так, заявниця з Донецької області, яка є внутрішньо переміщеною особою, звернулася на урядову «гарячу лінію» щодо неотримання  нею матеріальної допомоги. Вона просила допомогти їй у цьому. Філією – Донецьке обласне управління АТ «Ощадбанк» переселенці була надана телефонна і письмова відповідь  про перерахування на її картковий рахунок щомісячної адресної допомоги.

Пенсіонерка, дитина війни, звернулася на урядову «гарячу лінію» зі скаргою на роботу відділення АТ «Ощадбанк» в Оболонському районі м. Київ. Жінка була незадоволена чергами у цьому відділені банку, де здійснює оплату  житлово-комунальних послуг. Заявниця просила вирішити це питання, бо їй доводиться займати чергу о шостій годині ранку, а потім простоювати годинами, щоб здійснити потрібну операцію. Фахівцями філії    Головне управління по м. Києву  та Київській області заявниця була повідомлена, що «Ощадбанк» докладе максимум зусиль для вдосконалення стандартів обслуговування клієнтів.  Пенсіонерці  було запропоновано  скористатися інформаційно-платіжними терміналами АТ «Ощадбанк» для оплати комунальних послуг. Також за допомогою картки киянина, що можливо відкрити у будь-якому відділенні  АТ «Ощадбанк», жінка може сплачувати комунальні послуги на відповідному сайті без комісії.

Заявник із Херсонської області зателефонував на урядову «гарячу лінію», щоб  йому нарешті закрили кредитний ліміт на суму 1000 грн., який відкрили у центральному відділені АТ «Ощадбанк»  м. Херсон без його згоди. Чоловік обурювався тим, що неодноразово звертався із письмовими заявами у це  відділення, але кредитний ліміт так і не був закритий. Громадянин просить вжити відповідних заходів щодо неправомірних дій працівників зазначеного відділення банку. Невдовзі філія    Херсонське обласне управління надала письмову відповідь заявникові, у якій вказано, що кредитний ліміт йому анульовано.

Зворотний зв'язок із громадянами, які звертаються на урядову «гарячу лінію», допомагає покращити якість  обслуговування населення, забезпечує оперативність реагування, скорочує строки розгляду  та вирішення проблем.

Загалом за період з 30 травня по 5 червня на урядову «гарячу лінію» надійшло 29 833 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 575 звернень.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» – працює цілодобово.

0-800-503-045 – «гаряча лінія» для підприємців.

0-800-505-607 – спеціалізована «гаряча лінія» для постраждалих під час   Революції Гідності.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua