Кілька років тому в мене померла дочка. Нині зі мною проживає онук Олександр. Від матері хлопцеві у спадок залишився комп'ютер з Інтернетом. З того часу він не вчиться, не працює, а тільки дні й ночі проводить біля цієї машини. Повністю замкнувся в собі - ні друзів, ні навіть знайомих. На мої зауваження не реагує. Я дуже хвилююся за його психічний стан. Тому змушена була звернутися по допомогу до фахівця-психіатра за місцем проживання. Але він наголосив, що за законом начебто не має права без згоди самого Сашка його оглянути. А онук, звісно, зустрічатися з лікарем не має найменшого бажання. Чому в нас такі байдужі до людської долі закони? І чи це взагалі правда? Адже пропадає молода людина, яка мала б чогось добиватися у житті, створити родину, мати дітей. Що ж робити? Як врятувати хлопця?

Тетяна ГЕРАСЬКО, м. Київ

Наталія ЛУК'ЯНОВА, директор Державної соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді:

- Спеціалісти Дніпровського районного у м. Києві Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді відвідали родину Герасько й провели бесіду з Олександром. Йому пообіцяли сприяння у працевлаштуванні, якщо хлопець матиме до цього бажання. Також поінформували про варіант подолання комп'ютерної залежності онука. Київським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді організовані курси для підтримки сімей, в яких є особи з психозалежностями, в тому числі комп'ютерною залежністю (ігроманією). Ці курси безкоштовні й діють у різних районах Києва. Там можна поспілкуватися зі спеціалістами, отримати рекомендації психолога. За додатковою інформацією та допомогою рекомендую звертатися до Дніпровського районного у м. Києві Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (м. Київ, бульвар Перова, 5-Б, тел.: 510-55-99, 512-23-48).

Щодо ваших побоювань за психічний стан онука повідомляю, що відповідно до Закону "Про психіатричну допомогу" (стаття 11) психіатричний огляд проводиться лікарем-психіатром на прохання або за усвідомленою згодою особи. Психіатричний огляд особи може бути проведений без її усвідомленої згоди у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обгрунтованого припущення про наявність в особи тяжкого психічного розладу внаслідок чого вона:

- вчиняє або виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих,

- не спроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність;

- завдасть значної шкоди своєму здоров'ю у зв'язку з погіршенням психічного стану в разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди приймає лікар-психіатр за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи. Така заява повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обгрунтовують необхідність психіатричного огляду і вказують на відмову особи від звернення до лікаря-психіатра.

В той же час умисне подання заяви про психіатричний огляд особи, що містить завідомо неправдиві або неточні відомості щодо стану психічного здоров'я особи, тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством.