Консультує юрист Олег ПЕТРОВ 

Як змусити чиновника оформити допомогу дитині

Що робити, коли в органі соціального захисту відмовляються реєструвати неповнолітню дитину-переселенця, яка прибула без батьків?

Марина ФІЛОНОВА,
Луганська область

— Передусім розберемося, чому неповнолітніх переселенців зобов’язані реєструвати і виплачувати на них допомогу. Є постанова КМУ №1014 від 09.12.2015 р. «Про внесення зміни до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

Згідно з цим документом дитина, яка переміщується із зони АТО, тимчасово окупованої території або лінії зіткнення, має право на щомісячну грошову допомогу. Її повинні оформити при зверненні:

— бабусі, дідуся, повнолітньої сестри, брата, мачухи або вітчима, які доглядають за дитиною;

— інших людей, за умови, що у них є нотаріально завірена заява батьків дитини на отримання такої допомоги;

— служби у справах дітей, якщо дитина залишилася без батьківського піклування.

Відмова в реєстрації дитини, а отже, і в будь-яких виплатах, — на жаль, поширена ситуація. Але її вирішення лежить на поверхні. Потрібно написати скаргу в довільній формі на те, що орган соцзахисту відмовляється виплачувати допомогу, з посиланням на постанову Кабміну №1014 та проханням вказати причину відмови.

Як правило, цього вже достатньо, щоб мотивувати чиновника до роботи. В іншому разі чекайте письмової відповіді і з нею приходьте до наших юристів. Вони покроково розкажуть, що робити далі у вашій ситуації.

Матеріал підготувала Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»