Я приватний підприємець. Один з моїх працівників - інвалід ІІ групи. Він працює за трудовою угодою, тому певний час із його заробітної плати я утримувала та перераховувала до Пенсійного фонду страхові внески у розмірі 33,2 %. Проте коли черговий раз віддавала документи до місцевого відділення ПФ, його працівники мені підказали, що із зарплати інваліда має відраховуватися лише 4% страхових внесків. З того часу я відраховувала саме цю суму. Звіти подавала вчасно і ніяких зауважень від працівників ПФ не мала. Та час минув, а я... отримала письмове повідомлення про те, що стала боржником ПФ і терміново маю погасити борг. А ще сплачувати за працівника-інваліда, як і раніше, 33,2% страхових внесків. Ось я й розгубилася - то як же все-таки правильно? Яку саме суму повинна сплачувати, щоб не порушувати закон?

Наталія КОТЕНКО, м. Чугуїв Харківської обл.

Юрій МЕРСОН, начальник управління Пенсійного фонду в Чугуївському районі Харківської області:

- Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - закон) N 1058-ІV від 09.07.2003 року встановлено, що страхові внески, які перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим законом, та в розмірах, передбачених Законом "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до статті 4 Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" 4% від об'єкта оподаткування для працюючих інвалідів встановлено лише для підприємств, установ та організацій, де працюють інваліди, а також для підприємств всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50% загальної чисельності працюючих.

Таким чином, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності на фонд оплати праці своїх найманих працівників, які є інвалідами, зобов'язані нараховувати страхові внески у розмірі 33,2%.