Як відомо, на виконання мінських домовленостей та роботи переговорних груп з 9 грудня 2014 року на території проведення АТО оголошено режим тиші. Чи дотримуються його сторони збройного конфлікту та яка нині ситуація у зоні бойових дій, розповів начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Віктор Муженко.

Українські військові дотримуються режиму тиші, але завжди готові дати відсіч ворогові. Фото з сайту tsn.ua

Поранений один військовий

— Проведений у Генштабі ЗСУ аналіз останніх подій дає підстави стверджувати, що у цьому питанні маємо певний прогрес. Так, якщо раніше кількість обстрілів позицій Збройних сил України та населених пунктів становила від 70 до 80 за добу, а 6 грудня — 88, то нині їхня кількість скоротилася до 8—12. Для нас завжди найвищою цінністю було людське життя. Отже, з 9 до 15 грудня не загинув жоден український військовослужбовець. На жаль, 16 грудня через обстріл у донецькому аеропорту поранено одного нашого військового. Поранення було не вогнепальне — солдат отримав опіки від займання предметів. Тож можу відповідально зазначити, що наші військові режиму тиші дотримуються, хоч протилежна сторона періодично його порушує.

Змінився і тип зброї, з якої сепаратисти проводять обстріли. Так, менше стріляють з «градів», артилерійських систем, танків та мінометів. Таких обстрілів маємо по 2—3 на день і лише за останні два дні. До того ж вогонь ведуть не прицільно. Нині переважно обстріли ведуть зі стрілецької зброї, — повідомив начальник Генштабу.

Він також поінформував, що цей час терористи використовують для відновлення своєї боєздатності. Росія продовжує перекидати на територію України особовий склад, військову техніку, боєприпаси й матеріально-технічні засоби, часто через так звані гуманітарні конвої. Так, з 9 грудня в Україну зайшли 17 колон військової техніки: майже 300 автомобілів з озброєнням та боєприпасами, 11 — з військовиками, 48 бойових машин піхоти, 26 танків та 18 самохідних артилерійських установок. 12 грудня на територію нашої держави зайшов черговий «гумконвой» — 141 вантажівка. А вздовж частини кордону, яку нині не контролюють наші військові, дислокуються до 50 тисяч російських солдатів. У самій зоні АТО їхня чисельність становить від 8 до 10 тисяч.

У донецькому аеропорту нині проходить чергова планова ротація особового складу. Генерал-лейтенант наголосив, що з 9 грудня жодної позиції українська армія не здала. Усіх військових забезпечено зброєю, також їм доставили продукти і воду. Повідомлення в Інтернеті про те, що бойовики начебто контролюють аеропорт, Віктор Муженко назвав такими, що не відповідають дійсності. Там перебувають і представники ОБСЄ.

А ось щодо особистого спілкування українських військових з бойовиками, як от «кіборга» «Купола» з терористом «Моторолою», чіткого розуміння, що саме сталося, поки що немає, адже Генштаб не володіє достовірною інформацією та не має повної картини (свідчення, відео). Військові служби правопорядку проводять розслідування, за результатами якого будуть зроблені належні висновки. Днями до Генштабу прибули військові 2-го батальйону, 93 бригади, з якими проводили бесіди. Але для остаточних висновків слід зачекати результатів розслідування.

Вогонь у відповідь не відкривають

— З 9 грудня українські війська жодного разу не відкрили вогонь у відповідь. Нагальної потреби у цьому не було, адже терористи стріляють не прицільно, а скоріше провокаційно. Нині найгарячіші точки – Станиця Луганська, Щастя, Бахмутівка, Дебальцеве, Малоорлівка і, власне, донецький аеропорт. Нині працює спільний Координаційний центр, куди входять представники української та російської сторін, а також Місії ОБСЄ. Їхнє завдання — визначати порушників режиму тиші та впливати на них, — зазначив Віктор Муженко.

Відповідаючи на запитання журналіста «УК» про закриття аеропортів та чергову хвилю мобілізації, начальник Генштабу зазначив, що аеропорти Харкова, Запоріжжя й Дніпропетровська закривали 13 грудня не за ініціативи Генштабу, а через наполягання Державної авіаційної служби України. Нині два з них (у Харкові та Дніпропетровську) вже відкрили. Аеропорт у Запоріжжі планують відкрити до 19 грудня.

Щодо мобілізації, то Віктор Муженко підтвердив, що вона зараз справді необхідна. Це буде четверта черга часткової мобілізації українців. Мета — ротація особового складу для зменшення психологічного навантаження на військових і підвищення якості їхньої підготовки. Триватиме вона півтора—два місяці, що дасть змогу підготувати особовий склад для заміни тих, хто перебуває на передовій уже кілька місяців. Є нині, на жаль, і факти дезертирства й самовільного залишення частин. Якщо вину таких військових доведуть або те, що вони вчинили під час служби інші злочини чи правопорушення, їх притягнуть до відповідальності згідно із законами України.

Віктор Муженко запевнив, що українські «кіборги» в донецькому аеропорту, попри неправдиві повідомлення в Інтернеті, в оточенні сепаратистів не перебувають. Але аеропорт справді поливають щільним вогнем, особливо колони, які везуть продовольство та боєприпаси. Тому доставити необхідне нашим хлопцям часом дуже важко. Та попри труднощі захисники аеропорту забезпечені всім необхідним: зброєю, боєприпасами, амуніцією, продуктами, водою й медикаментами.