У багатьох виданнях України можна ознайомитися з прогнозами погоди, які надає народний синоптик з Маньківки на Черкащині Володимир Бойко. Цікаво, що більшість із них, як помітили журналісти, справджується, тому й надають сторінки своїх видань для його передбачень.

Тим часом прогноз погоди сьогодні — справа вельми не проста. Як відомо, над цим працюють колективи наукових співробітників, які озброєні найсучаснішим устаткуванням. Народний же синоптик аналізує природні явища, спираючись на величезну базу попередніх спостережень, однак головне, як каже Володимир Григорович, — це мати своєрідне чуття та спиратися на інтуїцію. Адже буває так, що все ніби чітко вказує на певний перебіг природних явищ, але якась деталь або їхній збіг таких примушує насторожитися. Ентузіаст ще і ще раз гортає свої записи, шукає можливі перестороги. І часом знаходить їх!

За фахом Володимир Бойко — будівельник. Звів у Маньківці чимало споруд — лікарню, санаторій, чимало багатоповерхових будинків. Як головний інженер шляхової міжгосподарської пересувної механізованої колони будував дороги. Поки працював, ніхто й не підозрював у ньому захоплення природою. До того ж захоплення погодними справами було далеко не єдиним. Багато малював, займався фотографією, випалюванням по дереву.

Однак дослідження природи рідного краю було для нього завжди святом душі, адже щоденник погоди він веде ще з дитячих років. Якось прочитав у «Юному натуралісті» про методи спостереження за кліматичними явищами — і захопився цим. Минали роки, а воно не проходило. Стоси матеріалів не вміщувалися в кімнаті. Довелося систематизувати, створити каталог.

Спостерігаючи за природою, розпитував старих людей. Згодом розробив свою власну систему, почав складати список прикмет. Яка то радість була, коли передбачення справджувалися! До нього почали звертатися за порадою навіть досвідчені люди, робота яких залежала від погоди.

Але були й розчарування. Найбільші сталися у квітні 1986 року. Як стверджує синоптик, Чорнобильська катастрофа повністю змінила природу країни. Прикмети предків не підтверджувалися. Зрозумів, що це пов’язано з глобальними впливами, із Сонцем та Місяцем. Довелося всю звичну систему прогнозування будувати заново.

Зима тривоги нашої. Фото з архіву редакції

Усе це є в його щоденниках, у записах, які ретельно веде й далі. Придивляється, як реагує природа на ті чи інші зміни, на техногенні впливи. Їх, на жаль, накопичується все більше, від чого й потерпає довкілля. Однак природа дуже мудра й турботлива, каже синоптик. Вона постійно підказує нам, як поводитися, щоб вижити. Найменші зміни в напрямку й інтенсивності вітру, коливання температури на якусь десяту чи соту частку градуса, підвищення вологості, секундні зміни тривалості світлового дня — все це чіткі сигнали. Чи може звичайна людина помічати ці сигнали Всесвіту? Так, вважає Володимир Григорович. Просто треба привчитися звертати на них увагу. Придивіться, як заходить сонце, як поводяться в ту чи іншу пору дня тварини, птахи й комахи, куди дме вітер…

Звичайно, потрібен досвід. А нині синоптиків з народу чимало, і всі стверджують, ніби тільки вони знають, що нас чекає. З усмішкою згадує Володимир Бойко «прогнозувальника», який по цибулині береться передбачати погоду на всю зиму, стверджуючи, якщо цибулина вдягнула мало лушпиння, то зима буде теплою. Але ж будь-який городник знає, що на ділянці може вирости цибуля, в якої зовсім різне лушпиння і це залежить від ∂рунту та умов вирощування. Так само й з іншими прикметами — приміром щодо кількості плодів на дереві чи процесу жовтіння листя. Колись можна було послуговуватися подібними прикметами, тільки не тепер, вважає народний синоптик. Їх слід брати до уваги, однак треба аналізувати увесь комплекс інформації.

Навесні наступного року виповниться 20 років, як Володимир Бойко подав свій перший прогноз до районної газети. Відтоді він став популярним. Його прогнозам довіряють…

Прогноз на зиму від Володимира Бойка

Грудень

Перша декада. Вітри будуть переважно з північного заходу, заходу і південного заходу. Матимуть помірну силу, рідко — слабку. З 1.12 по 5.12 часто будуть поривчасті. Дні передбачаються сонячні, хмарні і змінної хмарності в рівних частках. Уночі температура повітря близько 0°С. Втім, може дещо опускатися (до -4°С), так і підніматися (до +5°С). Удень чергуватимуться невеликі плюсові температури від +1°С до +7°С і невеликі мінусові, в межах -2°С ... -4°С. З 1 до 5 грудня слід очікувати підвищення температури. З 6 по 10 — опади, але не часті.

Друга декада. Переважатимуть вітри південно-західні й північно-західні помірної сили. З 14 по 20 грудня часто з поривами. Сонячних днів поменшає, більше буде хмарних і змінної хмарності. Вночі на початку декади очікується похолодання до -6°С, потім, з 14 по 20 погода стане примхливою. Але буватимуть хвилі короткого підвищення температури до плюсового значення. Наприкінці декади навідаються морози: від -5°С до -10°С. Удень, на початку, невеликі як плюсові, так і мінусові температури. Після цього коротке підвищення до +1°С ... +5°С, а наприкінці декади будуть мінусові денні температури: -5°С ... -8°С.

Третя декада. Вітри переважно південно-східні, південно-західні, слабкої і помірної сили. З 27 грудня — рідко поривчасті. Серед похмурих рідко буватимуть сонячні дні. Вночі мінусові температури: -4°С ... -10°С. Удень температури часто змінюватимуться від -6°С до +4°С. З 20 до 24 грудня будуть опади, а з 25 — зниження температури. На Новоріччя будуть невеликі морози від -1°С до -5°С. Сніг випадатиме в грудні (до 14.12) рідко, після цього почастішає.

Січень

Місяць розпочнеться нічними морозами до -10°С і нижче, які до 10 січня помаленьку зменшуватимуться до 0°С ... -2°С. А денна температура від -10°С підніматиметься до 10.01 до 0°С, або навіть до +2°С. Такі температури з невеликим коливанням будуть до 15.01. Потім — короткочасна відлига (0°С ... +3°С) і знову до 20.01 — посилення нічних морозів від -1°С до -12°С. Удень від -4°С до -10°С, особливо 17.01 — 20.01. Після цього температура трохи спаде вночі до -2°С ... -4°С, рідко буде до -6°С, а вдень близько 0°С, і навіть +2°С ... +6°С. З 15 січня очікуються часті опади.

Лютий

Дуже часто буватимуть поривчасті вітри, до 12—15 м/с. Розпочнеться місяць з відлиги. Вночі і вдень 0°С ... +6°С. Але з 5.02 до 10.02 зниження нічних температур до -14°С. Удень можна очікувати 0 С° ... +10°С, а потім зниження до -8°С ...

-10°С. З 10 до 20 лютого сонячних днів додасться. Вночі буде від 0°С до -15°С. Удень – від 0°С до -6°С. Рідко в окремі дні можливі відлиги: +2°С ... +4°С. З 20 лютого морози відступлять, прийдуть відлиги вночі: 0°С ... -6°С. Буватиме і +1°С ... +3°С. Удень невеликі плюсові температури: +2°С ... +6°С. В окремі дні 0°С. Снігопади часті й рівні, особливо з 15 лютого.

ОФІЦІЙНО

В Україну йде похолодання, вночі до -20°

За прогнозом Укргідрометцентру, у найближчі два дні очікується зниження температури повітря, найхолодніше буде у східних регіонах. Сніг йтиме у північних та східних областях, на Закарпатті — мокрий з дощем. У Києві та Київській області опадів не передбачається. Денна температура від -2°С до -6°С, у Криму та Закарпатті від -1°С до +3°С. Вночі мороз від -9°С до -13°С по всій Україні, на сході до -16°С, -20°С. У четвер-п’ятницю трохи потеплішає, але вночі морози збережуться. Вдень від 0°С до -3°С, в Криму +4 до…+6 до. Вночі від -6°С на заході до -15°С на сході, в Криму мороз не більше -5°С. Опади не прогнозуються.