Хоч у нас протягом останніх 36 місяців тривало падіння обсягів виробництва, найгірші економічні показники для України вже позаду. Саме так почав свій учорашній виступ на засіданні колегії Міністерства економічного розвитку і торгівлі за участю Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка його очільник Айварас Абромавичус.

«Тепер можемо сказати, що досягли певної макроекономічної стабілізації в країні. Наше відомство в цьому питанні мало другорядний вплив. А Нацбанк, Міністерство фінансів та уряд загалом перші 6 місяців працювали над тим, щоб досягти стабілізації, без якої не можуть відбуватися ключові реформи», — зазначив він. 

Прем’єр - міністр Арсеній Яценюк і міністр економічного розвитку і торгівлі дійшли згоди у пролонгації мораторію на перевірки бізнесу до 1 січня 2016 року. Фото УНIAН

Скорочуються неефективні кадри й дозволи

За його словами, в останній місяць інфляція становила 2%, і це непоганий показник порівняно з минулим місяцем — 14%.

Міністр також повідомив, що останній час ознаменувався очищенням банківської системи — 49 зі 180 фінансових установ було закрито.

Одним з основних напрямів діяльності міністерства нині Айварас Абромавичус вважає дерегуляцію ведення бізнесу.

 «У цьому аспекті міністерство постійно скорочує не потрібні для підприємців дозволи, сертифікації тощо. Так, зовсім нещодавно ми ліквідували обов’язкову сертифікацію нових іноземних автомобілів. Те, що бізнес це відчуває, я зрозумів, коли побував в Одеському порту. І мені за це там дякували. Проте люди хвилюються, що з 1 липня буде скасовано мораторій на проведення перевірок суб’єктів господарювання. Ми добиватимемося, щоб цей термін було продовжено до 2016 року», — підкреслив він.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Клименко повідомила, що у їхньому відомстві скорочено 30% персоналу і з 29 департаментів залишилося лише 18.

«Ми змогли залишити або наново найняти на роботу висококваліфіковані європейські кадри, без яких не можливі економічні реформи у країні. Проте таким працівникам потрібна гідна оплата праці, чого ми й добиватимемося», — зазначила вона.

На думку чиновника, до 2020 року рушієм економіки нашої країни повинні стати малі та середні підприємства. Існує чимало програм їхньої підтримки, проте вони як ніхто потребують дерегуляції ведення бізнесу.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов акцентував на важливості проведення максимально прозорих і чесних тендерів із закупівлі товарів та послуг для державних відомств. На його думку, цьому значно сприяв перехід торгів в електронний формат.

Його колега заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська говорила про важливість роботи урядових структур різного рангу з поліпшення експортних можливостей наших підприємств та установ.

«Вважаю, що питання просування нашого експорту повинно стояти перед усіма чиновниками, які проводять зустрічі за кордоном. І нарешті торгівля повинна бути не політикою, а економікою. Так ми працювали саме в цьому дусі з Казахстаном, уклавши дуже вигідну для України двосторонню угоду про торгівлю між нашими країнами», — вважає вона.

Мораторію на перевірки бути і надалі

На початку виступу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк сказав, що було б справедливим, щоб назва Міністерства економічного розвитку і торгівлі відповідала змістові. «Тож його треба називати не інакше, як Міністерство нової економічної політики», — додав він.

За словами керівника уряду, угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка є частиною Угоди про асоціацію, набере чинності  1 січня 2016 року, і ні Росія, ні жодна інша країна не зупинить цього.

«Підтримую пролонгацію мораторію на перевірки бізнесу до кінця поточного року і пропоную Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Державній службі з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва на найближчі 6 місяців переформатувати підходи до проведення таких перевірок», — сказав Арсеній Яценюк.

Він погодився з думкою, що одне з головних наших завдань — масоване просування експорту українських товарів та послуг в різні країни. На думку Прем’єр-міністра, і чиновники, і підприємці повинні активізувати зусилля на роботі з експортом у Німеччину, Бельгію, США, Китай, країни Середнього Сходу.

«Знаєте чим за колишньої влади займалися торговельно-економічні місії при посольствах України? Вони допомагали зустрічати й проводжати гостей, і все», — резюмував він.

Арсеній Яценюк також  наголосив, що державні компанії в нашій країні не повинні бути годувальниками політичних партій. А керувати ними мають висококваліфіковані сучасні менеджери, які отримуватимуть пристойну платню. Очільник уряду впевнений у тому, що міністри або їхні заступники не можуть одночасно бути керівниками державних підприємств.