Бізнес, влада і громада мають об’єднати зусилля для формування державної політики у сфері креативних індустрій. Про це під час відкриття щорічного міжнародного форуму «Креативна Україна» заявив міністр культури Євген Нищук. За його словами, торішній форум увійшов у трійку лідерів серед європейських подій у галузі креативних індустрій, оскільки влада і представники творчих професій відчувають потребу в таких зібраннях.

«Я переконаний, що плідний діалог влади і громадськості сприятиме створенню необхідних умов розвитку креативних індустрій та креативного підприємництва в Україні», — зазначив Євген Нищук. Він наголосив, що одним з найефективніших компонентів культурної політики слугує креативність як «двигун ключових реформ уряду».

За словами міністра, це можливість самореалізації, вивільнення творчого потенціалу й перетворення його на конкретні економічні здобутки й переваги. «Саме формування екосистеми для креативної самореалізації наших громадян — це основа конкурентоспроможності країни, підвищення її позицій у глобальних рейтингах, отримання конкретного економічного ефекту. Генеруйте ідеї, пропозиції, поради, а ми дослухаємося до них і спробуємо разом з вами зробити так, щоб нашим громадянам було комфортно творити й реалізувати свої мрії в Україні», — звернувся до присутніх Євген Нищук.

Надзвичайний і Повноважений посол ЄС в Україні Г’ю Мінгареллі, який також взяв активну участь у форумі, наголосив, що на переконання Європейського Союзу, креативні індустрії стають потужним рушієм розвитку економіки. «В Україні величезний потенціал розвит­ку креативних індустрій, у вас багато освічених і дуже здібних молодих, готових повністю поринути в цю діяльність, а також унікальна культурна спадщина», — сказав дипломат. Він пообіцяв, що Європейський Союз усіляко сприятиме розвитку креативних індустрій в Україні, й розповів, що для цього нещодавно було започатковано програму «Культурні мости».

«Маємо намір і надалі активно співпрацювати в межах цієї програми та докладати всіх зусиль, щоб Україна отримала максимум вигоди від участі у ній. Цей сектор має бути одним із пріоритетних у нашій співпраці впродовж наступних років», — переконаний Г’ю Мінгареллі.

Розвиток креативних індустрій додає до ВВП країн 4%. Про це на форумі наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. «Креативна економіка — це можливість зростання. Вона дає нове життя виробництву, послугам, торгівлі, змінює середовище, в якому люди хочуть жити, працювати і вчитися, де вони думають, винаходять і творять. Це вже повноцінна галузь світової економіки, що швидко розвивається», — наголосив віце-прем’єр.

За його словами, дуже важливо показати, як креативна економіка впливає на регіональний розвиток. Геннадій Зубко розповів, що на рівні регіонів, у громадах спостерігається шалений запит на впровадження культурно-креативних проектів. У багатьох регіонах такі проекти вже успішно реалізують — з’являються культурні хаби, воркшопи, бізнес-інкубатори.

«Спільно з Міністерством культури розробляємо модель, певний алгоритм рішень, які буде поширено на всі регіони. Це приклади з розбудови культурного простору регіону, методологія формування культурної ідентичності краю, міста, громади. Цього бракує громадам», — наголосив урядовець. Як повідомляє прес-служба Міністерства культури, учасників форуму у відеозверненні привітав і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.