Стартувала основна стадія реалізації спільного з ЄС проекту «Урбаністична стратегія в історичних містах» (COMUS). Це спільний проект Ради Європи та Європейської комісії, включений у план дій ЄС для України. Його  мета — сприяння національним і місцевим органам влади у здійсненні стратегічного оновлення й забезпечення сталого соціально-економічного розвитку малих і середніх історичних міст і околиць. Пілотними населеними пунктами цього  проекту стали Луцьк Волинської області й Жовква  Львівської. Про те, що там планують зробити, розповідають власкори «УК».

Історична спадщина, як у Луцькому замку, повинна не лише нагадувати про велич предків, а й слугувати нинішнім і майбутнім поколінням українців. Фото автора

Це стане можливим завдяки реалізації в Луцьку проекту COMUS. Вибір саме цього міста не випадковий, адже у 1429 році у ньому відбувся з’їзд європейських монархів, які шукали шляхи протидії османській агресії, розв’язували дипломатичні та торговельні проблеми. Саме тут фактично і була перша євроінтеграційна спроба, що мала на меті встановлення на континенті тривалого миру. Луцьк впродовж кількох століть виконував роль другої столиці тодішньої супердержави, що простягнулася від Балтійського моря і майже до Чорного, — Великого князівства Литовського. А згодом через велику кількість культових споруд набув слави Другого Риму…

— Головна мета проекту — розробити інноваційні моделі планування, що сприяють розв’язанню практичних проблем в історичних містах. Новації при цьому мають відповідати європейським нормам і тенденціям — щоб стати привабливими для міжнародних інвесторів, — пояснив Луцький міський голова Микола Романюк.

Проект COMUS триватиме тридцять місяців, його реалізовуватимуть у шести країнах Східного партнерства: Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні. Від кожної з них представлене одне пілотне місто і два супутні міста, що братимуть участь у навчальних тренінгах і конференціях.

— Передбачено розробити конкретні проекти, спрямовані на реставрацію пам’ятників, будівель, інших об’єктів, а також підготувати технічну документацію, що використовуватимуть для реалізації проектів у майбутньому, — розповіла начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, яка взяла на себе основний організаційний тягар з реалізації COMUS на Волині.

Європейські кошти, передбачені проектом, — лише один із позитивних моментів. «Урбаністична стратегія в історичних містах» мотивує громаду до активної участі в управлінні культурною спадщиною та сприяє налагодженню тісних партнерських зв’язків з місцевими громадами історичних міст країн Східного партнерства і світового об’єднання історичних міст, досвід яких надзвичайно важливий для нас. А ще на меті — оживити історичну частину Луцька. Пора виводити її з депресивного стану до економічно успішної території, зони комфорту для людей!

У найближчих планах — реставрація, реабілітація та ефективне використання кількох пам’яток архітектури національного значення. У першу чергу оборонної башти з муром Окольного замку ХV століття. Створити в ній на базі клубів історичної реконструкції музей рицарства Волині. Потребує реставрації фасадів та оборонного горища з облаштуванням туристичного маршруту і синагога ХVІІ століття. Проектно-кошторисну документацію вже розроблено: вартість робіт становитиме приблизно три мільйони гривень.

У полі зору партнерів проекту COMUS і будівля колишнього Василіанського монастиря, теж ХVІІ століття. Вона чекає на реставрацію — з наступною реабілітацією та використанням приміщень для потреб творчих спілок і майстрів народної творчості. Вже розроблено й цю проектно-кошторисну документацію: щоправда, роботи на цьому об’єкті обійдуться удвічі більше, ніж на синагозі. На ще одній пам’ятці архітектури місцевого значення, що розташована на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», передбачено реалізувати інноваційний проект «Мультикультурний арт-центр «Нове в старому». Вже розроблено творчу концепцію. На часі ремонтно-реставраційні роботи.

Привабливості історичному центру Луцька додасть і відновлення на середньовічних підвалах втраченої в роки Другої світової війни історичної забудови. Відновити її планують коштом приватних інвесторів, а  використовуватимуть для громадських закладів і житла. На деякі ділянки, де реставруватимуть і відновлюватимуть втрачене, вже підготували проектну документацію.

Не залишився поза увагою партнерів даного проекту і такий привабливий для туристів об’єкт, як «Підземелля Луцька».

Звісно, COMUS на Волині — це не лише матеріальне надбання. Проект, без сумніву, згуртує громаду і стимулюватиме потенційних інвесторів для капіталовкладень в історичну частину міста, сприятиме розвитку культурних індустрій, активізує життєдіяльність історичного центру древнього Лучеська — міста, де зароджувався нинішній ЄС.