Рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій продовжують роботи з повернення до нормального життя визволених від терористів міст Донецької області. Про це на брифінгу в Будинку уряду розповів голова цієї служби Сергій Бочковський.

Ось такі «сюрпризи» залишають по собі терористи. Фото з сайту mns.gov.ua

Зокрема у місті Слов’янську завдання з відновлення систем життєдіяльності здійснює зведений загін із 150 чоловік. До речі, частина з них — фахівці з проведення піротехнічних робіт. Наприкінці минулого тижня до Слов’янська, на численні прохання місцевого населення, відряджено групу підводного розмінування. За останньою інформацією, вони вже обстежили понад 11 гектарів водної акваторії слов’янського курорту й виявили 27 вибухонебезпечних предметів, серед яких мінометні міни, бойові гранати.

— Не зрозуміло, з ким воюють терористи, але можна лише уявити, що станеться з людиною, яка, збираючи ягоди чи гриби в лісосмузі, наступить на подібний «сюрприз», — зазначає Сергій Бочковський. — Вони встановлюють розтяжки навіть там, де живуть мирні люди і не проводяться бойові дії. Щодня наші піротехнічні підрозділи обстежують прилеглі території. Лише 29 липня було обстежено більш, як 10 гектарів і вилучено 153 одиниці боєприпасів. Нам доводиться розміновувати навіть касетні боєприпаси, які заборонені всіма конвенціями, але використовуються терористами. А з початку проведення робіт (з 6 липня) піротехнічними підрозділами нашої служби в місті Слов’янську та на прилеглих територіях було виявлено й вилучено приблизно шість тисяч одиниць боєприпасів.

Також рятувальники перевірили 557 адміністративних будівель й понад 260 гектарів території.  Перевірили рятувальники і Слов’янську ТЕЦ, в результаті чого виявили та вилучили 32 одиниці боєприпасів. Адже терористи вже використовують навіть саморобні вибухові пристрої, перероблені з вогнегасників.

— Паралельно наші фахівці проводять роботу з розчищення самого Слов’янська. За інформацією, на 20 липня розібрано завали 78 будинків, завантажено й вивезено приблизно 200 тонн уламків будівельних конструкцій. Звільнені від сміття та залишків барикад майже 70 кілометрів вулиць та доріг, — наголошує Сергій Бочковський. — Коли до нас звертаються люди з проханням про допомогу (а зробити це легко, потрібно лише зателефонувати на 101), рятувальники з розумінням ставляться до проблем і допомагають чим можуть.

У Слов’янську вже відновлено енергопостачання в усіх 14 мікрорайонах, введено в дію дві підстанції. Всього до електропостачання підключено 98,5% абонентів. Повністю відкачано каналізаційні стоки з двох підстанцій.

У місті у багатоповерхових будинках з 227 ліфтів відновлено роботу 201. Відновлено водопостачання у 12 мікрорайонах. Загалом водопостачання відновлено у 90% абонентів.

Дбають у ДСНС і про психічний стан людей. Задля надання такої допомоги у будівлі міської ради працюють психологи ДСНС й волонтери. Тож життя на звільнених територіях поступово налагоджується.