Міністерство оборони створить Центр розвитку супроводження речового забезпечення Збройних сил. Цією новиною заступник міністра оборони Юрій Гусєв розпочав брифінг у Будинку уряду. «Після створення центру буде повністю ліквідовано військову прийомку щодо речового забезпечення з передачею центру функції контролю якості обмундирування», — пояснив посадовець.

Його слова доповнив керівник робочої групи з питань удосконалення системи матеріального забезпечення при Міністерстві оборони та Генеральному штабі ЗСУ Костянтин Лєснік. Кістяком Центру розвитку супроводження матеріального забезпечення ЗСУ стануть члени очолюваної ним робочої групи. Передбачено й набір випускників вищих навчальних закладів, які хочуть працювати в центрі.

В оборонному відомстві запевняють: у цьому році теплих бойових форм вистачить на всіх. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Необхідність створення подібного структурного підрозділу обумовлена тим, що за розробку, закупівлю і контроль якості обмундирування відповідають різні структурні підрозділи Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил, — продовжив тему Костянтин Лєснік. — Це різна вертикаль управління з різною підзвітністю, що не сприяє нормальній роботі. Після аналізу ситуації ми запропонували міністру оборони структурну реформу, коли той, хто розробляє форму, її стандартизує, а також контролює якість закупленого, при цьому не беручи участі в процесі закупівель».

Опісля посадовець резюмував, що в травні нинішнього року затверджено так званий єдиний бойовий комплект. Усі без винятку військовослужбовці зможуть скористатися літньою формою одягу. До комплекту також входять модульні системи захисту та модульні розвантажувальні системи для застосування військовослужбовцями різних родів військ та спеціальностей. Загалом це близько 70 предметів. До речі, його формували за відносно стислий проміжок часу. Костянтин Лєснік нагадав, що в Україні технічні умови для військового одягу та спорядження за останні 23 роки майже не змінювали. «Створено близько 20 технічних умов та специфікацій, які дають змогу всім виробникам прозоро брати участь у торгах. Цього місяця планується завершити роботу над створенням зимового комплекту. Вже є робочі зразки, — сказав він. — Зараз триває робота над створенням технічних умов. Водночас працюємо й з виробниками, адже підприємствам потрібно дати можливість підготуватися до нових умов роботи, щоб вони швидше взяли участь у процедурах закупівель».

А голова Комітету конкурсних торгів Міністерства оборони Олег Свірко повідомив, що представлене ним відомство зважає на торішні помилки, саме тому весною там розпочали роботу над питанням забезпечення особового складу теплою формою. За його даними, до 30 вересня, згідно з укладеними угодами, воякам нададуть 180 тисяч одиниць теплої білизни, 214 тисяч утеплених курток та 124 тисячі утеплених штанів.

Міноборони почало закладати на зберігання зимову форму. До середини осені там планують створити потрібні «резерви з усіх критичних позицій».

«Ми постійно працюємо з постачальниками з метою покращення їхньої роботи, адже переконані, що невдовзі стати постачальником Міністерства оборони буде престижно», — передає слова Олега Свірка прес-служба оборонного відомства.

Цю тему продовжив заступник міністра оборони. Юрій Гусєв заявив, що нинішнє законодавство поблажливе до нечесних або безвідповідальних постачальників. У відомстві є навіть перелік підприємств, яким варто поставити запитання щодо термінів виконання замовлення, якості продукції тощо. «Ми ініціюємо зміни до тендерного законодавства, які дають змогу легітимізувати своєрідний «чорний список» підприємств. А з компаніями, які нас систематично підводять, припиняти співробітництво, застосовувати до них санкції, не продовжувати договори», — сказав заступник міністра оборони Юрій Гусєв.