У Голлівуді розпочався сезон червоних доріжок. Вишукані готелі Голлівуда та Беверлі-Хіллз гостинно приймають світових зірок кіно, а журналісти у Місто ангелів злетілися наче бджоли на мед. Це й не дивно, адже церемонія вручення премії «Золотий глобус» від Голлівудської асоціації кінопреси, яка пройшла 11 січня у престижному Беверлі-Хілтон, — це перший крок на шляху до цьогорічного «Оскара».

«Золоті глобуси» вручено у 14 номінаціях ігрового кіно та в 11 телевізійних категоріях. Найкращим драматичним фільмом було визнано «Отроцтво» Річарда Лінклейтера. Найкращим серед комедій став «Готель Гранд Будапешт» Уеса Андерсена, який уже знайшов прихильників серед глядачів. Нагороду за найкращий сценарій віддали фільму Алехандро Гонсалеса Іньярітту «Бердмен».

Стрічка «Отроцтво» удостоєна «Золотого глобуса» як найкращий ігровий фільм. На фото — кадр із цього фільму. Фото з сайту kinopoisk.ru

Британський актор Едді Редмейн отримав нагороду за виконання ролі Стівена Хокінга у фільмі «Теорія всього». Джуліанну Мур відзначено за роль у стрічці «Все ще Еліс». Майкл Кітон став кращим виконавцем чоловічої ролі в категорії комедія/мюзикл. А  Емі Адамс другий рік поспіль удостоєно престижної нагороди за роль у комедійному фільмі, цього року — за гру у фільмі Тіма Бартона «Великі очі».

Найкращим фільмом іноземною мовою було визнано російську стрічку Андрія Звягінцева «Левіафан», продюсером якого виступив відомий в Україні Олександр Роднянський. Головні ролі в ньому зіграли Олексій Серебряков, Володимир Вдовиченков та Олена Лядова. Цей фільм цікавий антиросійською спрямованістю і розповідає непросту історію життя головного героя Миколая, який живе у невеличкій хатинці у бухті Баренцового моря, коли місцевий мер вирішує конфіскувати у нього все його майно. Цікаво й те, що виконавець головної ролі Олексій Серебряков ще 2012 року емігрував до Канади, торік у липні відмовився від російського громадянства.

Світова прем’єра «Левіафана» відбулася на Каннському кінофестивалі торік. Стрічка представлятиме Росію у боротьбі за «Оскар-2015». Однак процес висунення фільму національним «оскарівським» комітетом супроводжувався скандалом. Творці комедії «Гірко! 2» у відкритому листі запропонували авторам «Левіафана» зняти свій фільм з висування, оскільки він був у прокаті лише один тиждень в єдиному кінотеатрі, тобто вітчизняний глядач майже нічого про фільм не знає. Однак фільм Андрія Звягінцева ввійшов у шорт-лист претендентів на «Оскар», уже здобув нагороду Канського кінофестивалю за кращий сценарій, його визнано кращим на Мюнхенському фестивалі. На «Золотому глобусі» його конкурентами були ізраїльський фільм «Гет: Процес Вівіан Амсалем», спільний проект Польщі й Данії «Іда», естонська стрічка «Мандарини» і шведський «Форс-мажор».

Традиційну для «Золотого глобуса» почесну премію за заслуги в кіно імені Сесиля Блаунта ДеМілля, якого вважають еталоном кінематографічного успіху (він першим застосовував рекламу в кіно,  часто змінював напрями творчості, щоб відповідати духу часу), цього року отримав актор, сценарист, продюсер і режисер Джордж Клуні.

Тепер усі любителі та професіонали кіно з нетерпінням чекають оголошення номінантів на премію Американської кіноакадемії, яке відбудеться 15 січня, а саме вручення «Оскарів» відбудеться в Лос-Анджелесі 22 лютого.