СИМВОЛИ

У Харкові відкрили барельєф Святої Тетяни -покровительки студентів

Образ цієї святої з'явився у вестибюлі станції метро "Університет", адже саме тут проходить щодня понад 10 тисяч студентів. Стільки ж вишівської молоді, як стверджують фахівці Харківського метрополітену, приїжджає на майдан Свободи, де розташована станція, іншими видами транспорту. Тому барельєф встановили тут не випадково.

В студентському середовищі вже встигло сформуватися нове повір'я: перед важливою подією слід загадати бажання, доторкнутися до руки святої і воно обов'язково збудеться. На це, очевидно, юнаків і дівчат наштовхнула задумка ініціаторів, за якою образ Святої Тетяни має символізувати її особливу опіку над студентами. Адже в тексті таблички на барельєфі написано: "Нехай принесе вона успіх, вдихнувши любов до божественних істин, небесна покровителька студентів Свята Тетяна".

Як розповіли автори барельєфа - група молодих художників-монументалістів Роман Мінін, Роман Блажко і Антон Шестаков, - ідея виникла торік у тодішнього керівника Харківського метрополітену Сергія Мусєєва, який трагічно пішов з життя. Ідея залишилась і була схвалена керівництвом міста та втілена його сином - Максимом Мусєєвим. Проект образу був виготовлений з гіпсу, а вже після його затвердження відлитий з бронзи. На всю композицію її було витрачено близько 150 кг. Образ покровительки студентів розташували у ніші з жовтим підсвічуванням. У руках вона тримає сувій, на якому написаний початок молитви "Символ віри".

За переказами, Свята Тетяна жила в Римі в ІІІ столітті, була дочкою багатого римлянина, який виховав її у християнській вірі. Під час гонінь на християн при імператорі Олександрі Севері (царював з 222 по 235 роки) разом з батьком Тетяну піддали катуванням і вона прийняла мученицьку смерть 12 (25) січня 226 року. Після того, як у цей день в 1755 році імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про відкриття Московського університету, Тетянин день став святкуватися спочатку як день народження університету, а пізніше і як свято всіх студентів.