СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ 

Що робить влада для громади 
 

Серед соціальних ініціатив, виголошених Президентом Віктором Януковичем, — реабілітація дітей, хворих на ДЦП. Уряд має передбачити видатки за окремою бюджетною програмою. Адже такі діти потребують постійної й особливої уваги рідних. Тому батьки покладають великі надії саме на реабілітацію, яка вимагає ще й чималих грошей.

Протягом січня—березня 2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 39 звернень з питань соціального захисту хворих на дитячий церебральний параліч (ДЦП). Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість таких звернень зменшилась на 13,4% (45 звернень). Переважно вони надходили від жителів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької областей та м. Києва. Люди просили забезпечити хворих засобами реабілітації (15 звернень) — як правило, спецавтотранспортом та інвалідними візками. Ця проблема є болючою у деяких родинах через брак коштів.

Були звернення стосовно умов отримання соціальної допомоги, з проханнями про її призначення та здійснення перевірки щодо нарахування, а також надання матеріальної допомоги на лікування та соціально-побутові потреби.

Дітям, хворим на ДЦП, не обійтися без реабілітації. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Жителька с. Багринівка Глибоцького району Чернівецької області звернулася стосовно надання матеріальної допомоги на лікування сина. Головне управління праці та соціального захисту населення Чернівецької облдержадміністрації повідомило про виділення заявниці грошової допомоги у розмірі 400 гривень. Заявниця підтвердила, що кошти отримала.

Як і торік, так і тепер більшість громадян зверталися з питань проведення медико-соціальних експертиз (19 та 6 звернень відповідно). Так, декого цікавили критерії встановлення відповідної групи інвалідності, а також надходили прохання переглянути рішення медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) з питань встановлення інвалідності.

Приміром, мешканка м. Білозерське Добропільського району Донецької області звернулася стосовно отримання інформації щодо переліку документів, які необхідно подати до МСЕК для проходження переогляду її онуки. Головне управління охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації повідомило, що матір разом із дитиною запрошено до обласного дитячого невролога. Заявниця висловила подяку працівникам державної установи «Урядовий контактний центр» за оперативне реагування  щодо розв’язання проблеми.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 8727 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.