Шанс дебютувати на чемпіонаті світу синьо-жовта дружина отримала восени 1997 року. Проте у Загребі підопічні Йожефа Сабо у першій зустрічі плей-оф поступилися збірній Хорватії — 0:2. У матчі-відповіді на гол Шевченка гості відповіли точним ударом Бокшича — 1:1.

За два роки Ребров з партнерами через стикові ігри намагалися пробитися на чемпіонат Європи. І теж невдало: на заваді стала інша балканська команда — зі Словенії. Наступну спробу зіграти на головному футбольному турнірі світу наші хлопці здійснили вже під керівництвом Валерія Лобановського. Конкурент виявився надзвичайно сильним — на мундіаль-2002 до Південної Кореї і Японії полетіли футболісти Німеччини.

Останні драматичні події, пов’язані із зачарованою для нас стадією плей-оф, ще свіжі в пам’яті уболівальників. Один з учнів Лобановського — Олексій Михайличенко — чотири роки тому не зумів за сумою двох матчів переграти греків. Так збірна України пролетіла повз чемпіонат світу-2010.

Порушити сумну традицію  сходження з турнірної дистанції за крок до мети спробував ще один вихованець київського «Динамо». Михайло Фоменко, очоливши національну команду в майже безнадійній ситуації, зумів здобути 6 перемог в семи зустрічах і вивів синьо-жовтих у стикові матчі. Жереб виявився для нас невблаганним, вибравши найскладнішого з усіх можливих суперників. Доля путівки на ЧС-2014 в Бразилію вирішиться в двох матчах з чемпіоном світу-1998 — збірною Франції.

— Завтра на полі НСК «Олімпійський» ми повинні зіграти на сто відсотків своїх можливостей, — наголосив Михайло Фоменко під час відкритого тренування команди в Кончі-Заспі.  — Гадаю, кожен з гравців прекрасно розуміє, що йому належить зробити. Тут зайві слова не потрібні. Настрій у нас робочий, а тривоги немає. Хвилювання, звичайно, є, але така тренерська доля — завжди переживати за результат.

Нагадаємо: Девичу, Селезньову, Коноплянці, Федецькому, Едмару, Ракицькому, Гусєву, Морозюку, Ротаню і Тимощуку треба бути гранично обережними у першому поєдинку, адже в разі попередження вони автоматично пропустять матч-відповідь 19 листопада в Парижі.

У французів ситуація дещо простіша — у них на «гірчичнику» висять Кліші, Дебюші, Кошельни та Евра.

Сильні сторони нашої дружини підкреслює і наставник збірної Франції.

— Збірна України — міцна команда, яка вирізняється своєю агресивністю і цілеспрямованістю, — заявив Дідьє Дешам. — В українців два гравці виділяються з-поміж інших: київський  динамівець Андрій Ярмоленко грає на правому фланзі, Євген Коноплянка з «Дніпра» — ліворуч. Вони мають різні якості, але це висококласні виконавці, які чудово працюють з м’ячем. Вони швидкі і максимально загострені на атаку.

На першу гру в Києві збірні України і Франції виведе на поле Джюнейт Чакир із Туреччини. 36-річний Чакир — арбітр ФІФА з 2006 року. Його шляхи з господарями перетиналися у вересні 2012 року, коли синьо-жовті розпочинали відбірний цикл ЧС-2014 виїзним матчем зі збірною Англії. Ще раніше під пильним оком Чакира українці здолали Швецію у фінальній частині Євро-2012 у Києві.

На матчі-відповіді 19 листопада у Парижі працюватиме словенська бригада арбітрів на чолі з Даміром Скоміною.

Букмекери ставлять на французів

У парі Україна — Франція букмекери віддають перевагу команді Дідьє Дешама. Вірогідність перемоги «триколірних» за сумою двох зустрічей оцінюється коефіцієнтом 1,30. Шанси підопічних Михайла Фоменка значно скромніші — 3,25.

Котирування на рахунок
(рахунок—коефіцієнт)

1:1—6.00;

0:1—6.50;

0:0—7.00;

1:0—8.00;

1:2—9.50;

0:2—9.75;

2:1—11.00;

2:0—14.00.

АЖІОТАЖ

Квитки дісталися наполегливим

Вересневий відбірний матч ЧС-2014 Україна — Англія переможця не виявив — 0:0. У виграші виявилися перекупники квитків, програли організатори яскравого футбольного дійства на НСК «Олімпійський». Адже  ті уболівальники, які на власні очі хотіли подивитися за грою  Стівена Джеррарда і Ешлі Коула, купуючи заповітні перепустки з рук, мусили віддавати по три-чотири номінали  їх справжньої вартості.

Розповсюдженням квитків на поєдинки національної збірної займається компанія «Україна футбол Інтернешнл». Її керівник Олег Шкрьоба  розповів кореспонденту «Урядового кур’єра», як вони намагалися боротися із спекулянтами напередодні головної гри року.

— Тридцять тисяч квитків ми продали так званій футбольній сім’ї. Це 27 місцевих федерацій, а також спонсори та партнери Федерації футболу України, — пояснив директор УФІ. — Щоб уникнути зайвого ажіотажу, ще 30 тисяч реалізували через Інтернет. І тільки три тисячі перепусток за три доби до зустрічі були передані в каси НСК «Олімпійський».

Організатори вирішили скористатися досвідом УЄФА, яка квитки на матчі Євро-2012 розповсюджувала за допомогою Інтернету. Але те, що досвідчені менеджери планували за півроку до футбольних баталій, у Києві вирішили зробити за тиждень.

Щоб отримати на руки вже оплачені платіжною карткою тікети вартістю від сорока до трьохсот гривень, 11 листопада біля північного входу «Олімпійського» вишикувалася черга довжиною понад 100 метрів. Адже одночасно до приміщення каси пускали тільки по п’ять осіб. Любителям футболу залишалося лише позаздрити двом тисячам французьких уболівальників, про квитки для яких потурбувалася Федерація футболу «триколірних». Гості щасливим чином уникнули як побачення з нашими перекупниками, так і знайомства  з особливостями вітчизняного сервісу.