Обговорення проекту Стратегічного оборонного бюлетеня відбулося під час  експертної зустрічі у форматі відеоконференції в комунікативному центрі уряду. В ньому відображено зокрема питання реформування системи забезпечення національної безпеки і оборони України, реформування Збройних сил, ухвалення нових документів оборонного планування з урахуванням сучасних воєнних викликів і загроз національним інтересам та набутого бойового досвіду під час АТО.

За словами першого заступника міністра оборони Івана Руснака, перший оборонний огляд відбувся у 2003 році. Його завданням було оцінювання стану Збройних сил та інших військових формувань на предмет виконання завдань оборони держави. Результатом стало оприлюднення Стратегічного оборонного бюлетеня на період до 2015 року та Закону «Про організацію оборонного планування».

Другий такий огляд відбувся в  2010—2012 роках. Його метою був перегляд принципів забезпечення оборони держави шляхом залучення не лише військових сил і засобів, а й потенціалів інших складових системи національної безпеки.

Як зауважив Іван Руснак, воєнно-політична ситуація, нові виклики та загрози національним інтересам змусили керівництво держави прийняти рішення про проведення комплексного огляду сектору безпеки і оборони України і про роботу над третім Стратегічним оборонним бюлетенем. Нині документ погоджено з центральними органами виконавчої влади і подано в Мін’юст для правової експертизи. 

Основними відмінностями нової редакції бюлетеня військовий  назвав удосконалення структури документа відповідно до стандартів країн Євросоюзу та НАТО; надано детальну характеристику прогнозованого середовища безпеки; визначено роль і місце складових сектору безпеки і оборони України під час виконання завдань оборони; окреслено стратегічні цілі реформування і розвитку сил оборони відповідно до їхньої перспективної моделі; визначено реалістичну стратегію досягнення поставлених цілей; враховано можливості держави щодо ресурсного забезпечення запропонованих реформ.

Незалежний військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій вважає, що потрібно створити міжвідомчу державну комісію, яка має  проводити такі огляди не лише у військових формуваннях, а й у системах державних ресурсів та оборонно-промислового комплексу. Бо нині спостерігається відірваність оборонного блоку від економічного.

Під час обговорення бюлетеня зауважували, що документ має пройти юридичне узгодження і стати доступним для громадського контролю.